ГОРЕЩО В ПИК TV! Иван Гешев с отчет за работата на прокуратурата: Истината в последно време девалвира. За истина се представят истински лъжи (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)

ФОТОГАЛЕРИЯ

ГОРЕЩО В ПИК TV! Иван Гешев с отчет за работата на прокуратурата: Истината в последно време девалвира. За истина се представят истински лъжи (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)

29944
на 06.04.2022
ГОРЕЩО В ПИК TV! Иван Гешев с отчет за работата на прокуратурата: Истината в последно време девалвира. За истина се представят истински лъжи (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Главният прокурор Иван Гешев, чиито противници непрестанно го атакуват, че трябва да подлежи на контрол и отчетност, се отчита за пореден път за дейността на прокуратурата и свършената работа от държавното обвинение.

препоръчано

На форума в Националния институт на правосъдието (НИП) ще бъдат представени и експертни предложения за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс и Наказателния кодекс.

В залата освен журналисти и членове на ВСС, са и чуждестранни посланици. На президиума е и ръководителката на специализираната прокуратура Валентина Маджарова.

"Мислих да говоря строго юридически, но промених становището си в предишните един-два часа. Когато омбисляхме тази презентация в началото на годината, мислих, че няма никакъв смисъл. Истината в последно време девалвира. За истина се представят истински лъжи. Няма смисъл, защото темата в т.нар. съдебна реформа, която слушам от 1995 г., освен, че не е съдебна реформа, интересува малък процент от хора - между 4 и 7% от гражданите, според проучванията. 

Последните един-два месеца промених това свое виждане и осъзнах, че тя има своето огромно значение. Правата на човека и правовата държава са едни от стълбовете, които крепят нашия общ европейски дом. Доскоро за мен тези ценности бяха клишета. Това не са клишета, а са много важни за теб и за всеки европейски гражданин“, започна Иван Гешев.

"Ние смятаме за даденост стандарта на живот, демокрацията, тези европейски ценности, но се оказва, че те не са даденост, а нещо крехко, особено в държава като България. Един от начините, с които да подкрепяш тези стълбове на демокрацията, е истината. За това ние ще ви кажем нашата истина с факти, а не с голословни твърдения", продължи той.

"Променихме се под натиска за механизма за сътрудничество и проверка, доста се променихме в положителен аспект, това е истината. Но истината е, че ние го превърнахме във вътрешно-политическите си борби. Този механизъм вече не функционира спрямо България води до това, че сериозните проблеми, имат недостатъчен коректив в лицето на съдебната власт, която се оказва последната преграда пред беззаконието. Факт е, че необходимо по-засилено сътрудничество с европейските институции", каза още главният прокурор.

Той припомни, че спецпрокуратурата е била създадена с надеждата тя да не заработи. Това обаче не се оказало така.

"Те станаха опасни за организираната престъпност. Те работят и са най-ефективни след 1989 г. Просто трябваше да имитират дейност. И това е резултатът, който ще се случи, надявам се не, в следващите седмици. Това противоречи по същество на правото на ЕС. Напоследък истината сериозно девалвира. Това е отговорност на законодателната власт. Цената ще я платят българските граждани, а може би и европейските“, подчерта Гешев.

След това се пристъпи и към представяне на отчета, който обхваща тригодишен период - 2019, 2020 и 2021 години. 

"Чест е за българската държава, че на 6 декември миналата година, благодарение на работата на прокурорите от специализираната прокуратура, ние бяхме избрани за такъв секретариат. Това означава, че работим и ратим спазвайки закона и по вътрешно убеждение за правото. Дело с дело не си приличат. Делата на специализирана прокуратура са дела от значение за цялото европейско семейство“, взе участие в конференцията Валентина Маджарова, а подир това представи и резултатите на ръководената от нея прокуратура.

"Горда съм лично аз, че въпреки политическия риск, в който се намираме ние прокурорите от специализираната прокуратура, ние сме успели да постигнем един 100%-ов ръст", изтъкна Маджарова.

По думите й, най-важната статистика била предадените на съд лица, което говорело най-ясно за работата на спецпрокуратурата. 

"Нас ще ни закриват, така е почти 2 години", отчете Маджарова, че по този начин, се затруднявало неимоверно много работата на нея и колегите й. 

Над 200 са делата за корупция, но те се намирали някъде по различните инстанции и са в различен етап.

"Искаме съвременно законодателство сходно на държави от европейското семейство. В особената част на НПК, който е от 1968 г., има множество престъпления, които вече не съществуват и не уреждат обществени отношения, които ги има в съвременното общество. Ситуацията е много проста - интерес от това може да има само организираната престъпност, закриваме едни работещи структури. Делата във фаза досъдебно производство ще приключат безславно. Никой не може да изключи отводът на съдии и прокурори. Естественият резултат ще е приключване на тези дела, сигурен съм, че това ще се види и размразяването на едни 3 млрд. лв. от КПКОНПИ“, коментира след представянето на отчета Иван Гешев.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
ново
Днес: 101
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК