ГОРЕЩО В ПИК TV! Презентация на Асен Василев за бюджета вбеси Делян Добрев (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

ТЕМА

ГОРЕЩО В ПИК TV! Презентация на Асен Василев за бюджета вбеси Делян Добрев (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

140476
на 08.11.2022
ГОРЕЩО В ПИК TV! Презентация на Асен Василев за бюджета вбеси Делян Добрев (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Преговорите между ГЕРБ и ПП взеха очакван развой - на несъгласие и конфронтация. Презентация на Асен Василев за бюджета вбеси Делян Добрев

препоръчано

Асен Василев взе думата и поиска да покаже макрорамката за остойностяване на приоритетите им. "Понеже не искаме да хвърляме числа в пространството, без да сме си направили сметката", добави той.

Бившият финансов министър обяви, че очакванията са догодина БВП да стигне до 180 млрд. лв., което е с 30 млрд. лв. повече от заложения за тази година. Това ще доведе до 11 млрд. лв. повече в приходната част.

Делян Добрев обяви, че те биха могли да направят презентация не със 180 млрд. лв., а с 200 мрлд. лв., което не означава, че тази прогноза ще се сбъдне. Прогнозата на МФ и БНБ се различава с тази на ПП, обяви Добрев и коментира, че тук започва сватбарското наддаване и по този начин могат не на дефицит, а на излишък да докарат БВП.

"Ако приемем допълнителни разходи от 5 млрд. лв., за които не сме против, ако вашата прогноза не се сбъдне, означава, че ще похарчим 5 млрд. повече, без бюджетът да не може да ги гарантира и вместо 15 млрд. лв. нов дълг ще трябва да теглим 20 млрд.", обяви Добрев и каза, че това ще е резултатът, ако си измисляме размер на БВП.

"В същото време не виждаме нищо за горивата. Защо вашето правителство даде деругация на "Лукойл" и "Литаско", ако от това ще печелят само двете фирми, а не и българските потребители", обърна се той към "Промяната".

Кирил Ананиев заяви на свой ред, че показателите в макроикономическата рамка на ГЕРБ и ПП се различават, но това не означава, че не трябва да се разговаря по тях. "Във вашето виждане за 2024 г,. когато предвиждате БВП да нарасне на 180 млрд. лв, вие сте взели прогнозата на МВФ. Само че тази прогноза е правена преди повече от 6 месеца. Предстои всеки момент да излезе новата прогноза на МВФ, в която тези предвиждания ще са много по-ниски", отбеляза той.

"Ако знаех, че вие ще правите презентации, аз също щях да донеса моята, за да направим сравнение. Моето предложение е да се съберем в един експертен вариант, да седнем, да дебатираме всички тези проблеми и да излезем с общо решение на двете страни, а защо не и да привлечем и останалите политически сили в парламента. И да се обединим - нито към популисткото, нито към консервативното, за са решим тежките въпроси пред хората и бизнеса, да започнем да възстановяваме финансовата стабилност в държавата", заяви Ананиев.

Десислава Атанасова благодари за конструктивния тон и заяви, че се надява разговорите да продължат с представители на другите парламентарни групи, за да има повече мнозинство в приемането на актовете в пленарна зала и това да е в интерес и полза на българските граждани.

Кирил Петков заяви в заключение, че ако се стигне до съгласие по общите приоритети, ще бъде постигнато съгласие за внасяне на бюджет за 2023: "Ако имаме съгласие по макроикономическите параметри и имаме дисциплината да направим един бюджет за 2023, заедно можем да продължим да работим по него". 

Междувременно Делян Добрев публикува на страницата си във Фесйбук виц:

На живо от срещата с "промяната":
- Дядо, слона може ли да лети?
- Не може.
- Ама промяната казаха, че може.
- Е, щом промяната са казали, може и да прелита по малко.

В края на срещата представителите на ГЕРБ и ПП бяха попитани каква оценка дават, Асен Василев заяви: "Оценката я дават българските граждани". "Глупости!", вметна журналистка. А Кирил Петков побърза да се изнесе, за да не отговори на поредния неудобен въпрос на репортера на ПИК.

След като "разговорите" между ГЕРБ и ПП бяха излъчени директно по ПИК TV, от студиото издателят на ПИТ Недялко Недялков заяви:

"Скука като чума! Толкова монотонни разговори. Не знам кой има полза от този цирк. Мисля, че тези нарочно нахилени и любезни физиономии вършат лоша услуга. Всеки, който е изгасил телевизора си, е направил добре. Не можеш да преговаряш с фигури, които трябва да дават показания в следствието, след като съсипаха държавата. За какво преговаряне говорим?! Абсолютно губене на време, симулация, угода на някакви посолства". 

Соня Колтуклиева заяви, че ще продължи да твърди, че "Бойко Борисов е господар на положението". "Той не може да участва в рубриката "Кой е по, по, най", на която финансисти си мерят... макрорамките. Сериозното се състои в това, че ГЕРБ наистина успяха да покажат пред българите, които имат очи и са непредубедени, за да видят истината - това, което Бойко Борисов твърди от първия ден на изборите на 2 октомври - аз широко отварям врати за разговори, консултации в името на българския народ".

"Бойко Борисов успя да излезе победител от тази среща. Първо - не присъства на тази читалищна седянка. Второ - той показа, че може да организира срещи на двата лагера от двете страни на Перловската река - между ГЕРБ и ПП. Какво по-добро за него?", допълни тя.

Асен Рашков я попита дали избирателите възприемат образа на Борисов като "националноотговорен политик", след като са станали свидетели на бутафорията, разиграна цял час пред очите на зрителите, а Колтуклиева отговори: "Разбирам вашето желание към повече яснота в позицията на политиците. Но политиката е такава - тя е театър на сенките. Аз казвам, че Бойко Борисов успя с тази среща да наложи през вътрешната и външна публика своето разбиране, че той го играе сега националноотговорен държавник. Той доказа на всички - аз съм готов за преговори, за постигане на споразумения в името на българите, за да преминем през тази тежка зима и всички кризи, които се стовариха върху гърба на българския народ".

Колтуклиева заяви още, че удобните за ПП журналисти - днес са били "мяукащи котета", които са молили "да бъдат погалени по главичките": "Срив на ПП, конфуз на ПП. Те застанаха с ясното съзнание, че оттук нататък ще губят".

"1:0 за ГЕРБ-СДС - пиарски и политически", допълни Колтуклиева и подчерта: "Оттук насетне продължава работата и консултациите по съставяне на правителство. Става все по-ясно, че няма да бъде съставен  кабинет нито с първия, нито с втория мандат. Ще се измисли някаква "бутафория", както казва Недялко, за да "преджапа" българинът през зимата... Затова ви моля да приемете тази среща само като един пиар спектакъл. И едните, и другите показваха пред публиката колко много са загрижени за храбрия български народ. Аз обаче искам като гражданка и българка да видя решения, решения, решения. А не презентации и цитати на статистиките на БНБ или НСИ. Искам хора, които казват: мога да реша проблема с високите цени и ниските заплати, с пенсиите, с доставките на газа... Искам да видя такива хора. Не ги виждам още, но очаквам да ги видя".

Колтуклиева опита да се свърже с Делян Добрев по телефона, а после с Бойко Борисов. Добрев й  върна съобщение: "Не мога да говоря, панелист съм на конференция", а Недялко Недялков се пошегува: "Той сигурно и Бойко не може да говори, защото е панелист... Всъщност той е пеналтист".

"Българите трябва да благодарят на агенция ПИК за тази работа, която изисква много последователност, много риск. Това трябва да знаят българските зрители и читатели. Когато се появяват публикации, разкриващи секретни доклади, журналистите много рискуват. И това читателите трябва да го знаят. И аз ви благодаря като читател. Ще има възмездие и справедливост, ще има публична оценка. Защото в крайна сметка истината има тази удивителна способност рано или късно да се появява. Вие като рицари на истината... Знам, че ще ме награчат сега, но вие имате способността да не спестявате нищо", заяви Колтуклиева.

"Това е защото ние играем за националния отбор. Никога не сме премълчавали онова, което смятаме, че е  обективно правдоподобно като факт, като реалност. Ние не сме партийна медия, не се издържаме от ГЕРБ. Издържаме се от хората, които ни четат и от реклами. Ние не угаждаме нито на Петко Петков, нито на Бойко Борисов. 70% от хората не гласуват. Мачът, който гледахме, е на празни трибуни. Болшинството от хората са отвратени от това лицемерие, което виждаме и то от двете посоки. Затова да говорим за триумф, за победа.. Няма такава в този спектакъл!", заяви Недялко Недялков и допълни, че с днешния "спектакъл" двете партии ще загубят още от доверието на хората.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 26 септември - успехът не е изоставил Телците, Козирозите да се предпазват от грешки САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 26 септември - успехът не е изоставил Телците, Козирозите да се предпазват от грешки
ПИК TV x
ПИК TV: Екшън в парламента! Костадинов към ДПС: Кметовете ви са феодали. Оядохте се, охранихте се. Това вече няма да ви се получи (НА ЖИВО) ПИК TV: Екшън в парламента! Костадинов към ДПС: Кметовете ви са феодали. Оядохте се, охранихте се. Това вече няма да ви се получи (НА ЖИВО)
ново
Днес: 51
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК