ГОРЕЩО В ПИК TV! Разговорите между Радев и ПП - по-хладни и от преговори през Студената война (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)

ТЕМА

ГОРЕЩО В ПИК TV! Разговорите между Радев и ПП - по-хладни и от преговори през Студената война (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)

154398
на 31.10.2022
ГОРЕЩО В ПИК TV! Разговорите между Радев и ПП - по-хладни и от преговори през Студената война (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
Автор:   ПИК

Държавният глава Румен Радев ще проведе консултации с представители на парламентарната група на „Продължаваме промяната”.

препоръчано

„Важно е да има ясно разбиране в самите политически партии, че е нужен диалог и то конструктивен. Нужни са компромиси и ясни цели в името на бъдещето на България. Цикълът избори след избори не е най-доброто решение”, коментира Радев, който вече даде заявка, че няма да бърза с връчването на мандатите, защото парламентът има много работа за вършене.

Първите консултации вече бяха проведени с представителите на първата по численост ПГ – тази на ГЕРБ-СДС. В неделя, обаче, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че формулата е една и правителство ще има единствено, ако се проведат разговори в нова контактна група и решат приоритети. Борисов дори очерта хоризонт за правителство – до месец май.

След края на разговорите с всички политически сили в 48-ото Народно събрания започва и процедурата около връчването на мандати. По Конституция първият е за най-голямата партия ГЕРБ-СДС, вторият за „Продължаваме Промяната”, а третият по избор на президента. 

Припомняме, че през последните дни градусът на напрежение между Румен Радев и "Продължаваме промяната" се вдигна, след като Кирил Петков и Асен Василев обявиха, че от президентството упражняват натиск във формирането на комисиите в Народното събрание. Последва моментален отговор от държавния глава, който заяви, че това са евтини интриги.

На влизане в президентството Кирил Петков бодряшки помаха на група туристи, но представителите на ПП побързаха да влязат в сградата на "Дондуков" 2.

Точно в 10 ч. Радев влезе за срещата. 

Дипломатично той поздрави ПП с постигнатия резултат на изборите, но подчерта, че "отново избирателите не заложиха на една политическа сила". "Това показва, че е нужен диалог, усилия, за намиране на ефективни решения", заяви той.

"Напълно съм съгласен с вашата теза, че не може да има правителство на всяка цена. Но ще държа да има конструктивен диалог и да бъдат изчерпани всички възможности за съставяне на правителство", подчерта държавният глава. Той постави въпроса към ПП - биха ли подкрепили първия мандат и подкрепа от кого биха потърсили, ако се стигне до втория мандат.

Кирил Петков заяви: "Благодаря за поканата, господин президент. Ние се радваме да сме тук. Това, което ясно регламентирахме в първия ден на този парламент е, че ние ще бъдем водени ясно от два принципа за взимането на нашите решения - да реализираме своите 16 политики в името на интереса на българските граждани".

Той изброи въпросните 16 приоритета и изтъкна отново, че основното за ПП е борбата с корупцията и съдебната реформа.

"Нашият втори принцип, който ще спазваме е, че ще спазваме нашите обещания. Предизборните обещания не трябва да се обръщат след изборите, това трябва да знаят всичките политици. Ние ясно заявяваме нашата готовност да разговаряме с ГЕРБ по всички тези 16 политики, но не и да подкрепим първия мандат", заяви Петков.

"Ако вие наистина сформирате сега правителство, по какъв начин наистина ще подходите, за да има промени в съдебната реформа? Как ще има ясна борба с корупцията, за да не се провалят първоначалните ви намерения?", попита Радев.

Думата взе Асен Василев и припомни, че преди съставянето на кабинета на Четворната коалиция е имало "трудни преговори, които се увенчаха с успех". Той допълни, че това е била "много трудно сформирана коалиция" и че кабинетът "Петков" е успял "да управлява България в една много трудна ситуация и да постигне икономически резултати, които са едни от най-добрите в ЕС". 

Радев го репликира за "успехите" на ПП за азерския газ и припомни, че само 1/3 е бил закупен по началната цена, а останалите 2/3 са били по пазарната. Очевидно бе, че обстановката на "разговорите" е хладна, а диалогът върви повече от трудно.

Кирил Петков заяви, че ако ПП вземат втория мандат, "ще бъде направено всичко прозрачно, пред очите на българските граждани, но няма да правим безпринципни и задкулисни договорки".

"От първия мандат очакваме да успее да направи това, което ние направихме. Пред очите на българския народ, не с лозунги, а с много работа", заяви Петков.

"Това не става и с контактьори", допълни Василев.

Радев не отговори, а в залата се възцари кратка неловка тишина, след което журналистите бяха помолени да напуснат залата.

Следвайте ПИК вече и в Телеграм

Сподели:
Бомба x
АСТРОЛОГ СЪВЕТВА: Днес е най-спокойният и мирен ден - за любов, смирение и прошка АСТРОЛОГ СЪВЕТВА: Днес е най-спокойният и мирен ден - за любов, смирение и прошка
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов след разкритията за манипулация на вота: Това е висша степен на корупция - да откраднеш изборите! Кирил Петков сигурно държи кода в джоба си. Всячески искат да отидат на избори, защото колкото повече време минава, далаверите им излизат (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов след разкритията за манипулация на вота: Това е висша степен на корупция - да откраднеш изборите! Кирил Петков сигурно държи кода в джоба си. Всячески искат да отидат на избори, защото колкото повече време минава, далаверите им излизат (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 63
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК