ГОРЕЩО ПРОУЧВАНЕ: 85% от земеделците и животновъдите са срещу метежите - одобряват мерките на кабинета (ГРАФИКИ)

Политика

ГОРЕЩО ПРОУЧВАНЕ: 85% от земеделците и животновъдите са срещу метежите - одобряват мерките на кабинета (ГРАФИКИ)

56576
на 21.08.2020
ГОРЕЩО ПРОУЧВАНЕ: 85% от земеделците и животновъдите са срещу метежите - одобряват мерките на кабинета (ГРАФИКИ)
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Министър Десислава Танева запазва широката си подкрепа от аграрния сектор, напук на опитите на метежници да бунят правителството и властта.

препоръчано

Това става ясно от резюме на проучване на специализираната аграрна маркетингова агенция "АгроКонтрол" сред 987 фермери, проведено по телефон (28%) и електронна поща (72%).

85% от анкетираните земеделци не одобряват блокадите и метежите и смятат, че те ще доведат до спиране на европейски проекти и субсидии, на които разчитат. Животновъдите пък са особено доволни от мерките на кабинета, тъй като ще им и извънредни субсидии за следващите месеци. 

73% от земеделските производители изразяват категорична подкрепа към дейностите в аграрната политика на Десислава Танева, която въпреки политическата криза в България, остава един от министрите с най-висока експертиза и адекватност във водените политики. 14% от анкетираните не подкрепят аграрния министър, но според посочените данни за размера на стопанствата, това са предимно заети в най-малките животновъдни ферми и бенефициенти, с неуспешни или отказани проекти по ПРСР. 13% от анкетираните посочват, че частично одобряват водените политики в аграрния сектор и се колебаят в своята позиция.

Общо 63% от анкетираните стопани са заявили, че членуват в представителна за сектора, в който работят, браншова организация. На въпросът към всички заявили подкрепа: "Защо избрахте този отговор?", преобладават причините за изплатени или обещани за изплащане субсидии.

Това показва, че финансовият интерес и нестабилните доходи от продукция на фона на климатичните промени и пандемията от Covid19, за по-голямата част от фермерите, определят важността на субсидиите в отрасъла. Изключение правят единствено малък брой големи стопанства, които са успели да диференцират дейностите или да внедрят производства с добавена стойност върху произвежданата аграрна продукция.

От анкетата става ясно, че министър Десислава Танева печели подкрепа главно от професионално и бизнес ориентираните селскостопански предприятия и земеделци, включително от средния тип земеделски стопанства с размер между 1500 и 5000 дка., както и от професионалните животновъдни ферми. Критиките към управлението са главно от най-малките земеделски производители и животновъди с до 50 крави / средно до 100 овце/кози) и под 100 дка. земя.

Профилът на анкетираните показва, заети в селското стопанство предимно в активна трудова възраст, предимно мъже.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
Хороскопът на Алена за петък: Трудности заради роднини за Близнаците, възможни измами за Лъвовете Хороскопът на Алена за петък: Трудности заради роднини за Близнаците, възможни измами за Лъвовете
ПИК TV x
Нидал Алгафари посочи пред ПИК TV коя ще е изненадата на изборите: ГЕРБ и ДПС ще могат сами да направят кабинет, но... (ВИДЕО) Нидал Алгафари посочи пред ПИК TV коя ще е изненадата на изборите: ГЕРБ и ДПС ще могат сами да направят кабинет, но... (ВИДЕО)
ново
Днес: 51
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК