Вход
София
Времето в София 10 o C

ГОРЕЩ КОМЕНТАР: Доц. Антоний Гълъбов за СРС-аферата с Радев: Процесът по импийчмънт не минава през прокуратурата, а през Народното събрание

ГОРЕЩ КОМЕНТАР: Доц. Антоний Гълъбов за СРС-аферата с Радев: Процесът по импийчмънт не минава през прокуратурата, а през Народното събрание

на 28.01.2020
52159
19
ГОРЕЩ КОМЕНТАР: Доц. Антоний Гълъбов за СРС-аферата с Радев: Процесът по импийчмънт не минава през прокуратурата, а през Народното събрание
Автор: ПИК
28.01.2020
19
52159

Процесът по отстраняване не минава през прокуратурата, а през Народното събрание, а решението се взима само от Конституционния съд. Това каза пред радио „Фокус“ политологът доц. Антоний Гълъбов, по повод установените от прокуратурата доказателства за съпричастност към престъпна дейност на президента.

Той обясни, че за да се стартира процедурата, е необходимо сериозно мнозинство в парламента от народни представители, които да са убедени в предоставените доказателства.

"Обвинението се повдига по предложение най-малко на една четвърт от народните представители и се поддържа от Народното събрание, ако повече от две трети от народните представители са гласували за това", глас текстът от основния закон.

Гълъбов добави, че липсата на тълкувателно решение на Конституционния съд относно образуването на досъдебно производство срещу държавния глава и дефинирането на „държавна измяна“ са спирали действията срещу президенти досега в най-новата ни история.

“Ние сме имали и предишни случаи, в които е имало сериозни съмнения или за нерегламентирани действия, или за неща, които биха могли да бъдат окачествени като нарушение на Конституцията. Но липсата на ясна дефиниция за това най-вероятно е препятствала желанието да бъдат продължени подобни стъпки. Спомням си втория мандат на президента Първанов, например, когато имаше съвсем ясно изразена политическа воля от партия ГЕРБ да тръгне към процедура на преждевременно отстраняване на държавния глава. Аз смятам, че ако Конституционният съд даде ясни отговори на поставените въпроси от главния прокурор, това ще структурира по някакъв начин разговора“ допълни политологът.

Антоний Гълъбов каза още, че процесът по импийчмънт не минава през прокуратурата, а през Народното събрание. Той уточни, че решението за отстраняване от длъжност на президента се взима само от Конституционния съд.

Въпросният текст гласи: "Конституционният съд разглежда обвинението срещу президента или вицепрезидента в едномесечен срок от внасянето на обвинението. Ако бъде установено, че президентът или вицепрезидентът са извършили държавна измяна или са нарушили Конституцията, пълномощията им се прекратяват."

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 33096
архив

Момче от село става войник. След време пише писмо до вкъщи:
"Ако знаете колко е хубаво в армията! Можеш да се излежаваш в леглото чак до шест сутринта!..."

x
България и САЩ подписаха ключови документи за 5G мрежите и ядрената енергия за граждански цели
x
ЗВЕЗДИТЕ ВЕЩАЯТ: Не се претоварвайте, днес е ден за решение на всекидневни проблеми
x