Гроздан Караджов пред ПИК TV: Сглобката се сработи с невероятна скорост, сътвори огромна глупост и за пореден път погази Конституцията (ВИДЕО)

ТЕМА

Гроздан Караджов пред ПИК TV: Сглобката се сработи с невероятна скорост, сътвори огромна глупост и за пореден път погази Конституцията (ВИДЕО)

101290
на 29.03.2024
Гроздан Караджов пред ПИК TV: Сглобката се сработи с невероятна скорост, сътвори огромна глупост и за пореден път погази Конституцията (ВИДЕО)
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Депутатите поправят уж поправяните няколко пъти поправки на Конституцията, за да може да бъде избран служебен  министър-председател. Откъде идва проблемът? Проблемът идва от това, че който и от сегашните длъжностни лица да бъде избран за служебен министър-председател, той ще бъде в конституционна несъвместимост на заеманата от него длъжност с новата длъжност - служебен премиер. Това заяви пред камерата на ПИК TV Гроздан Караджов от ИТН.

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

препоръчано

Той обясни, че сегашните управляващи са решили да направят поправки в три закона - Закона за омбудсмана, Закона за БНБ и Закона за Сметната палата като заявят, че тези лица - председатели и зам.-председатели на изброените органи бъдат в отпуск, независимо дали е платен или не, то тази несъвместимост по закон няма да съществува.

"Истината е, че това е поредната некадърна поправка на поправките, която внася управляващата сглобка, която  продължава да си действа тука в залата. Защото чл. 113 от Конституцията казва, че членовете на Министерски съвет не могат да изпълняват друга държавна служба. А по-нататък се отбелязва, че не може да се изпълняват същите несъвместими длъжности, които и ние като народни представители не можем да изпълняваме. Същите са и тези за Министерски съвет", отбеляза Караджов. 

"Но с решение на КС №4 от 1993 г. всички държавни длъжности са държавна длъжност. Следователно, по силата на Конституцията е тази несъвместимост на новия служебен премиер, а не по линията на закона. И днес, променяйки тези три закона, ние де факто няма да постигнем нищо, а отново ще имаме служебен министър-председател, който ще бъде в конституционна несъвместимост", подчерта Гроздан Караджов.

И допълни: "Очевидно сглобката се сработи с невероятна скорост и не само че ще приемат тази огромна глупост, но и ще бъде приета на две четения. Такива са намеренията на управляващата вече уж разглобка".

Припомняме, че днес депутатите свикаха спешно заседание на Правната комисия, в която разгледаха на първо четене промени в Закона за Българската народна банка, целящи да позволят на управителя и подуправителите на БНБ, председателя на Сметната палата и неговите заместници, както и на омбудсмана и неговите заместници, да заемат позицията на служебен министър-председател. 

Законопроектът бе внесен днес от Теменужка Петкова, Йордан Цонев, Анна Алкесандрова и Хамид Хамид.

Поправките бяха гласувани със 13 "за", трима бяха "против", а един се въздържа. 

С промените в текстовете се предвижда да се дава възможност на управителя и подуправителя да заемат длъжността на служебен министър-председател. В момента законът забранява на лицата, заемащи тези позиции, да извършват друга дейност освен преподавателска или като на членове на дружествата, които БНБ има участие, или на международни организации във връзка с дейността ѝ. 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 април - денят носи успех за Телците, Стрелците имат възможност да попълнят банковата си сметка САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 април - денят носи успех за Телците, Стрелците имат възможност да попълнят банковата си сметка
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Стойчо Стойчев предупреди за възможен страшен батак, ако Главчев подаде оставка: Всичко се счупи заради изказването на Борисов за външния министър (ВИДЕО) САМО В ПИК TV! Стойчо Стойчев предупреди за възможен страшен батак, ако Главчев подаде оставка: Всичко се счупи заради изказването на Борисов за външния министър (ВИДЕО)
ново
Днес: 137
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК