ГЪРМИ СКАНДАЛ: Крият тайна среща с "Лукойл" - вижте как кабинетът СКАНДАЛНО отказва милионите от...

Епицентър

ГЪРМИ СКАНДАЛ: Крият тайна среща с "Лукойл" - вижте как кабинетът СКАНДАЛНО отказва милионите от...

86092
на 21.09.2023
ГЪРМИ СКАНДАЛ: Крият тайна среща с Лукойл - вижте как кабинетът СКАНДАЛНО отказва милионите от...
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Правителството крие среща с представители на "Лукойл", на която петролната компания е настояла да изплати на държавата сумите по приетия в началото на годината Закон за компенсиране на разходите на потребителите на моторни горива. 

препоръчано

Това разкри Цончо Ганев от "Възраждане" по време на дебатите в парламента днес, преди депутатите да решат особен търговски управител да поема контрола над "Лукойл". 

Припомняме, че съгласно влезлият на 24. 01. 2023 г. Закон за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт правителството трябва да връща по 73 стотинки на литър бензин и дизел. Това обаче не се случва, понеже "Лукойл" не превежда вноски във Фонд "Сигурност на Електроенергийната Система" в размер на 70% от свръхпечалбата си.

От трибуната на парламента Цончо Ганев цитира изказване на премиера на ПП-ДБ Николай Денков от 10 август.

"Цитирам: "Няма как да обвиняваме "Лукойл" за несъбрани пари от месечни вноски от нефтопродукти, произведени на територията на Република България от суров нефт с произход от Русия или изнесен от Русия. Защото не е изпълнено определено условие от служебното правителство. Какво е точно условието? Трябвало да бъдат изработени, пояснява той, програми да се използват внесените от "Лукойл" пари. Става въпрос за глава 3 от приетия закон от НС и по-точно текст от член 8 гласи: "Събраните вноски по реда на глава 2 се разходват по програми, одобрени от МС, за финансова подкрепа на физическа лица за транспорт".

Това казва вашият премиер Денков - че служебното правителство е виновно за това, че не са внесени сумите, които се твърди, че "Лукойл" укрива. Приемаме, че вашият премиер е прав и не е излъгал и че служебното правителство не си е свършило работата. Ако към днешна дата, един месец по-късно, вашето правителство не е направило нужните програми, за да почне да взима парите от "Лукойл", значи вие сте рупори на руската политика. Вашето правителство субсидира Путин и войната, защото не взима парите на "Лукойл", заяви от трибуната Ганев.

След което разказа и за въпросната среща с представители на петролната компания, за която е станало дума на едно от заседанията на комисията по финанси:

"Реалната обстановка е, че "Лукойл" са искали да плащат, но никой не им е взимал парите. Знаем за проведена среща с фонда, в който представители на "Лукойл" са отишли и са казали: "Давайте да си платим това, което има, за да няма после обвинения, че не сме го направили". И точно тогава е казано: "Няма приети от МС програми, по които това нещо да стане".

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците
ПИК TV x
Доган се изниза от централата на ДПС - охранители държаха медиите на разстояние (СНИМКИ/ВИДЕО) Доган се изниза от централата на ДПС - охранители държаха медиите на разстояние (СНИМКИ/ВИДЕО)
ново
Днес: 1
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК