Гърция сваля ДДС-то за туризъм, таверните пустеят

ЕС

Гърция сваля ДДС-то за туризъм, таверните пустеят

23293
на 28.05.2020
Гърция сваля ДДС-то за туризъм, таверните пустеят
Автор:   ПИК

Гърция се готви от 1 юни да намали ДДС-то за много стоки и услуги, включително върху туристическите пакети. Очаква се вследствие на това те да поевтинеят. 

препоръчано

След като южната ни съседка отвори ресторантите и кафенетата от началото на седмицата, посетителите все още са малко. Собствениците на кафене отчитат спад на оборота от 50%, а на ресторантите в рамките на 90%.

Въпрeки строгия контрол и спазването на всички здравни мерки, хората все още се страхуват, туристи няма, а и разходите за една вечеря в ресторант са вече лукс за много гърци. Така в туристическия бранш си обясняват празните маси.

Има и заведения, които от първия ден са пълни с клиенти, но те са изключение.

За привличане на клиенти е необходимо да се коригират цените, като се очаква намаленото ДДС да се отрази на потребителската цена. Това вече се случи с много хранителни продукти, които поевтиняха в магазините. По предложение на правителството се очаква в петък депутатите да гласуват поредния пакет от намаляване на данъците.

От 24% на 13% се намалява ДДС за кафе, безалкохолни напитки, чай, което трябва да намали и цените в кафенетата. Значително се редуцира данъкът за туристическите пакети, за да могат да се предлагат на по-ниски цени.

От 1-ви юни отварят целогодишните хотели и къмпингите. Две седмици по-късно и сезонните хотели.

Всеки ден ще вадим филтрите на всички климатици и ще слагаме вътре антибактериална течност. Виждате, че в стаите няма украса от дреболии, няма менюта, казва Чарли Чахин, собственик на хотел на остров Санторини.

Министерството на транспорта защитава тезата, приета дори от депутати от опозицията, за намаляване на данъците за билетите за влак, ферибот, самолет, градски и извънградски автобуси.

След гласуване на промените в петък, новите цени влизат в сила от 1-ви юни.

Сподели:
Бомба x
Четири начина да се чувствате по-енергични през деня Четири начина да се чувствате по-енергични през деня
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Радев с първа публична поява от месец насам - мълчи за изборите и парламента (ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Радев с първа публична поява от месец насам - мълчи за изборите и парламента (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 56
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това