Да ругаеш и блъскаш полицаи, а премиерът и МВР да ти се извинят? Може, ако си журналист в "Клуб Зет" и "Свободна Европа". Пияният Боришев към униформени: "Тъпанари, боклуци, тумбаци, ушеви, мразя ви! Освен че съм пиян, съм на наркотици!" После блъска униформен и... вика адвоката на Иванчева (ОБНОВЕНА/ДОКУМЕНТИ)

Политика

Да ругаеш и блъскаш полицаи, а премиерът и МВР да ти се извинят? Може, ако си журналист в "Клуб Зет" и "Свободна Европа". Пияният Боришев към униформени: "Тъпанари, боклуци, тумбаци, ушеви, мразя ви! Освен че съм пиян, съм на наркотици!" После блъска униформен и... вика адвоката на Иванчева (ОБНОВЕНА/ДОКУМЕНТИ)

406591
на 19.09.2019
Да ругаеш и блъскаш полицаи, а премиерът и МВР да ти се извинят? Може, ако си журналист в Клуб Зет и Свободна Европа. Пияният Боришев към униформени: Тъпанари, боклуци, тумбаци, ушеви, мразя ви! Освен че съм пиян, съм на наркотици! После блъска униформен и... вика адвоката на Иванчева (ОБНОВЕНА/ДОКУМЕНТИ)
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Пишем този текст не от желание за евтина сензация, а от притеснение. Загриженост за авторитета на българската полиция, на честните униформени служители на реда.

WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

препоръчано

Тези дни тяхното достойнство бе поставено на карта от началниците им. 

Става дума за арест на мъж, обиждал, ругаел и блъскал полицаи. В последствие обаче МВР му се извинява. Извинява се и министър-председателят Бойко Борисов. Защо би могло да се случи всичко това и нормално ли е?

ПИК тръгна по следите на случая.

В събота, 14 септември, привечер в няколко медии от тъй наречения кръг "Капитал" се появи съобщение за арестуван журналист. Ситуацията бе представена като репресия от страна на органите на реда към фоторепортер, който си вършел работата на протеста срещу номинацията на Иван Гешев.

В публикациите се твърдеше, че фоторепортерът на „Клуб Зет“ и "Свободна Европа" Веселин Боришев е бил задържан и е прекарал 24 часа в ареста „минути преди да отиде на работа, за да снима протест срещу номинацията на Иван Гешев“.

Описаната от тях фактология е, че около 17 ч. той се намирал сам на пейка в градинката на хотел "Рила". Там според публикациите очаквал началото на протеста. Фотоапаратът му обаче бил вкъщи?! Извадил телефона си и защракал полицаите, които били униформени и му напомнили, че няма право да ги снима по време на работа.

Боришев поискал те да се легитимират.

„Продължих да снимам с едната ръка, с другата бръкнах в джоба и извадих визитника, където е служебната ми карта, и им го метнах. "Ей сега вече работата е за белезници", каза единият и тогава ме закопчаха“, разказва пред OFFNews Боришев в събота.

Така се озовал в Първо районно управление на МВР, където към 19 ч. се обажда на адвоката на осъдената за подкуп на първа инстанция Десислава Иванчева – Николай Хаджигенов. Хаджигенов е постоянен участник в протестите срещу Гешев. Боришев бил оставен в ареста, а в събота се явил пред съдия в Софийския районен съд.

Медиите на подсъдимите лица Прокопиев и Огнян Донев гърмят с кое от кое по-скандални заглавия, които прилагаме с факсимилета:

„МВР арестува фоторепортер, докато отразява протестите"

"Как указ от 1963 г. се използва срещу инакомислещи"

"Гаф на МВР, фоторепортерът Веселин Боришев задържан, защото снима полицията"

"Веселин Боришев: Арестът ми е полицейска простащина“

Истината е, че това е подигравка с читателите и нормалните хора. Защото задържаният Боришев знае отлично какво точно се е случило и защо е бил арестуван. А също и че истината е лъснала в съда и няма как да бъде скрита...

Ето как е описана пълната фактология по случая по време на делото срещу Боришев в Софийски районен съд, с чието решение ПИК разполага. Към него са приложени и свидетелствата на всички участници в случая, на редовите полицаи и потърпевши, съставен акт за хулиганство, както и снимка.

Боришев по време на разпита в съда:

„На 13.09. 2019 г., работен ден,  беше обявен протест на клуб „Боец“ пред Съдебната палата от 18 часа. Свърших цигарите и реших преди работа да изляза и да си взема цигари, като заедно с тях си взех и една водка от 100 мл., с която да изпуша цигара преди протеста, в градинката пред хотел „Рила“, казва пред съдията той.

После Боришев обяснява, че седейки на пейката видял да прииждат полицаи и започнал да ги снима с телефона си. Те го попитали защо снима и какъв е и поискали да се легитимира, което той също поискал. Обясненията му продължават с това, че той нямал определено работно време и трябвало да снима по-късно на протеста и за „Клуб Зет“ и за „Свободна Европа“.

После бил отведен и чак на другия ден се запознал със съставения му акт за дребно хулиганство.  „Задържаха ме, защото според тях съм ги нагрубявал, като даже тръгнаха да ми слагат белезници“, жалва се Боришев пред съда и не отрича, че имало „словесна престрелка“ между него и полицаите.

„Например един ми вика: „Ти си се напил, бе“, а аз му отвърнах: „Може и да съм взимал наркотици, бе“ и те ми казват: „Дай сега да те джобиме“, разказва още Боришев и признава, че полицаите са му съобщили, че го задържат, защото ги е обиждал. Към твърденията на Боришев адвокатът му Хаджигенов прилага като доказателство и снимка от фейсбук профила на обвиняемия, на която се вижда бутилка водка, която е 100 мл.

Ето обаче каква картина разкриват полицаите, както става ясно от акта срещу Боришев, както и от показанията им, приложени по делото, които също публикуваме по-долу като факсимилета. 

Откъс от Акт за хулиганство, съставен на Веселин Боришев:

"Днес на 14.09-2019 г.. констатирах, че лицето Веселин Боришев, притежаващ лична карта № 64......, издадена от МВР-София (тук спеспяваме подробности за адреса и личните данни) на 13.09.2019 г. около 17.30 в гр. София, в градинката пред хотел "Рила", е извършил непристойна проява, именно:

Проявил е оскърбително отношение към младши полицейски инспектор Георги Георгиев и полицейски инспектор Свилен Чобанов, които са били част от служителите, определени за резерв и изчакване на допълнителни указания при охрана на масово мероприятие, като е започнал да снима множеството полицаи, заявил е на Георгиев: "Какво искаш, мога да правя каквото искам", "Не харесвам полицаите като вас", "Мразя Ви". След като е бил помолен учтиво да напусне територията на градинката, е започнал да обижда него и полицейски инспектор Свилен Чобанов с думите "Тъпанари", "Мразя ушевите като Вас", започнал е да навира телефона в лицата им, твърдейки, че е журналист, и след искане от Чобанов да се легитимира, е подхвърлил към Чобанов портомонето си с думите "Намери каквото си искаш".

При извършената проверка на самоличността му е продължил да държи телефона си, сякаш е снимал, като е заявил няколко пъти "Не аз съм пиян, а вие", и "Освен че съм пил, съм употребил и наркотици". В последствие е заявил няколко пъти на висок тон на старши инспектор Ангелина Ангелова и на старши инспектор Иван Янулов "Всички ушеви - полицаи като вас са боклуци и ви мразя". Боришев е продължил с оскърбителното си отношение и към служителите, назначени на пост номер 1Б/отговарящи за задържаните лица в 01 РУ СДВР/-Теодор Трифонов и Яким Димитров, като ги е обидил с думата "Тумбаци", крещял е, отказал е да изпълнява разпорежданията им и се е държал агресивно, при влизането на килията се е обърнал рязко и у бутнал Димитров, след което се е държал за касата на вратата, при което се е самонаранил - срязал си е леко един от пръстите на лявата си ръка. По време на гореизброените действия лицето е бил в явно нетрезво състояние. 

Горепосочената проява се отличава със своята малозначителност и не представлява престъпление по чл. 325 по НК, а непристояна проява по смисъла на чл. 1 ал.2 от УБДХ." 

В сведението си младши инспектор Георгиев описва, че разговаряйки с колегите си е забелязал лице, което е било във видимо нетрезво състояние, трудно пазещо равновесие, поклащайки се да излиза от близките храсти. Тогава Боришев вади телефона си от джоба и започва снима полицаите, отишли да пазят реда.  

Съдът признава в решението си, че „това нарушение представлява непристойна проява, която се изразява в употреба на ругатни, псувни, неприлични изрази на публично място, пред повече хора, оскърбително отношение и държане към органи на властта, скарване, сбиване или други подобни действия, които нарушават обществения ред и спокойствие, но поради ниската степен на обществена опасност деянието не съставлява престъпление“. С тези мотиви и поради маловажност той е оневинен по Акта за дребно хулиганство.

На следващия ден в същите медии, но вече и редица други излиза съобщение, от което струи хепиенд в полза на „свободното слово“. Ето какъв тип заглавия бяха публикувани в неделя, почти еднакви в различните медии от въпросния кръг, от което също прилагаме факсимилета:

„МВР се извини на арестувания фоторепортер, премиерът Борисов обещал промяна на указа за дребно хулиганство“

В едното от изданията, за които работи Боришев – „Клуб Зет“, е уточнено, че главният секретар на МВР в неделя, ден след делото,  е отишъл на крака при главната редакторка Светлана Джамджиева (позната от скандалния скайп „Оги и Светлана“), за да й поднесе неговите и на вътрешния министър Младен Маринов извинения. Премиерът Бойко Борисов пък се обадил също на медията и обещал „да организира с правосъдния министър законодателна инициатива въпросният указ да бъде преработен или премахнат“.

От това разследване на ПИК и поредното разкриване на пълната истина в медията ни произтичат следните въпроси към министъра на вътрешните работи и премиера:

- Защо се извинявате на човек, който в нетрезво състояние е обиждал, псувал и блъскал полицаи, които са били в униформи и по време на работа в изпълнение на дълга си и които са представители на държавата?  

- Защо легитимирате лъжата на въпросните медии за политическа саморазправа с журналист, след като знаете и е видно от доказателствата, както и признато предния ден от съда, нещо съвсем различно – че става дума за чисто битова, пиянска история, нямаща общо с работата на лицето?

- Защо подлагате на унижение полицаите от 1-во РУП, които веднъж унизени и псувани от това лице, втори път биват още по-тежко унизени от началниците си, които не само се извиняват, но и прикриват истината за случилото се?

- С какви мотиви ще премахнете или промените указа и ще развържете ръцете на подобни полукриминални индивиди да хулят и обиждат униформени служители на реда, които също като вас са държавни служители и представители на България?

- Какво ще се случи с подобно лице, което пияно обижда и блъска няколко полицаи в САЩ, Германия, Франция, Канада или която и да е държава по света? Дали президентът Тръмп ще се обади да се извини на лицето и ще иска промяна на закони, които в САЩ са не от 1963 г., а от 19-и век?

- Служителите на медии като „Свободна Европа“ и „Клуб Зет“ привилигеровани ли са спрямо останалите български граждани, те имат ли право да обиждат и да блъскат служители на реда и да останата ненаказани? Който и да е български гражданин, ако направи това, извинение ли ще получи, или те конкретно са привилигеровани? Ако е така, е добре властта да ни уведоми, за да преценим как и дали да живеем в тази държава... 

А иначе за читателите остава поуката - пияни и арогантни типове, които твърдят, че са "на наркотици", работят в самообявилите се флагмани на истината "Свободна Европа" и "Клуб Зет".

Полицейският акт, от който са видни всички свидетелства на полицейските служители, станали жертва в случая, докато изпълняват служебните си задължения

Свидетелствата на един от полицаите

Боришев хвърлил портфейла си по служителя Чобанов и отказал обиск

Адвокатът на Десислава Иванчева брани Боришев в съда

Свидетелските показания на Боришев пред съда разкриват, че не е бил на работа по време на ареста

Съдът признава грубите нарушения на Боришев спрямо обществения ред и органи на властта

Куп медии от грантаджийския кръг излъгаха нагло за ареста, а самият Боришев се жалва, въпреки че не е бил на работа

Манипулативно и нагло от тези медии се замесват и протестите пред Съдебната палата, които в случая нямат нищо общо

Заглавие в сайта на СБЖ след извинението на МВР

Обяснение в единия сайт, където работи Боришев - на Светлана Джамджиева, за извинението на МВР и обаждането и обещанието на Борисов

"Беше написано, че това едва ли не е репресия, че това се е случило при протестите срещу Иван Гешев пред Съдебната палата. Правата на Боришев били нарушени. Същият Боришев работи и в "Свобода Европа". На другият ден четем: МВР се извини на Веселин Боришев. Главният секретар на МВР отишъл на крака в "Клуб Зет" и се извинил, че са посегнали едва ли не на техен журналист. Премиерът Борисов обещал, че ще ревизира указа за хулиганство, по който е бил задържан Боришев, той също е поднесъл своите извинения. Понеже познаваме характера на някои от флората и фауната в българската журналистика, ние се усъмнихме. В делото в Софийския районен съд са приложени всички документи. Има докладни записки от самите полицаи и свидетели", каза собственикът на ПИК Недялко Недялков.

Недялков прочете и съдебния акт, от който обаче става ясно, че Боришев е арестуван в градинката пред хотел "Рила", а не на протест, не е бил на работа. В Първо РУ той дори и се самонаранил. Така например полицаят Теодор Трифонов описва агресивното държание на Боришев и самонараняването му - Боришев бил доведен в нетрезво състояние и заплашил, че ако не му дадат да се обади по телефона, до 10 мин. щял да се самоубие. После се хванал за касата на вратата и наранил единия си пръст.

"Знаете какво е да се посегне на полицай в Америка, Германия, Русия, Турция - ще ви се извини ли президентът? Премиерът се извинява на Веселин Боришев. Това е обръщане на пирамидата, подмяна, излиза, че някои хора са привелигировани - че да си журналист в "Клуб Зет" и "Свободна Европа", да правиш циркове в ареста, да ходиш пиян на работа... Какво ще се случи с нас, ако блъскаш полицай? Ние ще имаме индулгенции ако работим в медиите на Иво Прокопиев и Донев, ако сме част от тази секта, зад която стои "Демократична България", допълни Недялков.

"Омерзена съм, отвратена съм от такова отношение към български полицай. Всеки полицай, когато облече униформата, е българската държава. Както премиерът е българската държава, когато е на работа. Това извинение е унижение за държавата, което приемам лично като български гражданин. Тези хора пишат, че премиерът щял да нареди да се преразгледа законът за хулиганството. Това означава, че цигански банди, Ценко Чоков и пияният Боришев ще могат да удрят полицаи", допълни главният редактор на ПИК Звездомира Мастагаркова.  

Тя предложи на министър Данаил Кирилов с екип на ПИК TV да отиде до Германия и да се опита да блъсне или обиди полицай. "Ние ще снимаме, но не с телефон, да видим какво ще стане, щом иска да променя указа, първо да опита там".

Водещата Ива Николова припомни, че именно заради решения на съда, България плаща глоби в Европейския съд в Страсбург.

"Не знам, тези хора от това Първо, аз им съчуствам. Тези момчета заслужават някой да им каже една дума. Те са на улицата всеки ден, с мизерни заплати, живеят в мухъл, пишат на ръка и очакваме от тези хора да ни пазят и да се грижат за нашите баби и дядовци, как тези хора ще имат самочуствие. Трябва да е ясно - държавата не застава зад своята полиция , а застава зад пияница и агресор, етикетиран със Свободна Европа", припомни Недялко Недялков. 

Вижте коментарите на екипът на ПИК в студиото на ПИК TV по повод скандала: 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за вторник: Меркурий продължава своето ретроградно движение, Везните да внимават с финансовите документи САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за вторник: Меркурий продължава своето ретроградно движение, Везните да внимават с финансовите документи
ПИК TV x
Бесен екшън в парламента - преследват ген. Атанасов с въпроси за Живко Коцев (ВИДЕО) Бесен екшън в парламента - преследват ген. Атанасов с въпроси за Живко Коцев (ВИДЕО)
ново
Днес: 110
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК