Вход
София
Времето в София -3 o C

Денят на будителите – празник на гузната ни съвест

Денят на будителите – празник на гузната ни съвест

на 01.11.2019
33964
11
Денят на будителите – празник на гузната ни съвест

Покрай всичките тези олелии с номинацията на новия главен прокурор и местните избори някак си позабравихме за още една светла дата от историята ни – 1 ноември, Деня на народните будители.

То не че беше толкова нелогично да я забравим. От една страна, тази година празникът се падна насред балотажа, в който всички са се втренчили, все едно че нещо ще се случи или промени. От друга страна, будителите май са напът окончателно да останат в историята ни. Защото в годините на прехода те май поизчезнаха.

Е, вероятно ще ги споменат с някои изтъркани слова поизтърканите ни политици. А за учениците и студентите ще остане радостта, че няма да е учебен ден. И толкоз!

А иначе, когато точно преди 110 години, през 1909-а, в Пловдив за първи път отбелязват Деня на народните будители, е било наистина празник. Който се превръща в традиция, а през 1922 г. е обявен и за официален.

Но освен че е красив с последните венци от късните есенни цветя, това май е и празник на гузната съвест. Колкото и тъжно ми е да направя подобна констатация.

Защото към какво всъщност призовават народните будители? Те не са революционери, които да хукнат по горите с пищови и ятагани, за да трепят поробителите.

Не, те са по-скоро онези носители на искрите, които разпалват огъня на бъдещия бунт.

„Стига толкоз спавание, що е спала Болгария доволни векове“, казва още през 1835 г. Неофит Рилски. „Стани, стани, юнак балкански, от сън дълбок се събуди“, добавя близо половин век по-късно Добри Чинтулов.

Но „юнакът“ като че ли не бърза да се събуди. Или, ако го прави, както например през априлий 1876-а, тутакси бърза отново да потъне в непробуден сън. Или пък го приспиват – свои или чужди...

И докато българинът все по-яко заспиваше, будителите все повече намаляваха. Докато накрая се свиха до една „света троица“ в повечето населени места – кметът, попът и даскалът.

След преврата от 1934 г. обаче Кимон Георгиев замени изборните кметове с назначаеми и така превърна тази категория „будители“ в държавни служители. С което фактически я закри.

На свой ред и поповете все повече се политизираха и се превръщаха по-скоро в светски, отколкото в духовни водачи на българите. И така единствени с авторитета на будители останаха даскалите.

Да, те наистина съхраниха този си авторитет. Спомнете си например „радините вълнения“ на годишния изпит (сега му викаме матура), така прекрасно описан от Дядо Вазов.

Аз обаче ще приведа и един спомен на Григор Пърличев от неговата автобиография. След като изял добър бой от учителя си, той се оплакал на майка си, а тя му рекла: „Даскал е това, ще бие я!”. Отишъл да дири съчувствие при дядо си, пък той му отвърнал: „Никога даскал не бие без вина, синко!... Ти си му сгрешил в нещо, но и да не си, няма нищо!“.

Не съм горещ привърженик на подобни възпитателни методи, макар и често да съм ги изпитвал на младини. Но съм още по-горещ противник на това, което наблюдаваме сега – цигани да посягат на учителите, министърът да заема страната на самозабравилите се наглеци, а не на потърпевшите му подопечни, и т.н.

Е, какво самочувствие на „будители“ да имат клетите съвременни даскали? Със заплати три пъти по-ниски от тези на шофьор в градския транспорт, под ежедневния риск да бъдат подложени на унижения я от учениците си, я от техните родители?

От това криворазбрано равноправие май се възползва и т.нар. „народна власт“, която през 1945 г. просто забрани честването на Деня на будителите. А поне според мен тя се страхуваше да не би българинът да се вслуша в призива на Петко Славейков от далечната 1886 г.: „Доволно вече що сте спали. Станете! Дойде бъдний ден…“.

Е, „новите демократи“ възстановиха справедливостта. Ама май само на книга или поне колкото да се кипрят на 1 ноември и добре заучените си и безкрайно овехтели слова.

И все пак – на всички онези, които не са забравили, че дължим огромна част и от националното си самосъзнание, а ако щете, и от националното си самочувствие, на нашите народни будители – честит 1 ноември!

 

 

 

 

Сподели:
Напиши коментар »
(11)
2
отговор на коментар
Акo не си забелязал , това е пoрно сaйт. Акo нямаш 18 напyсни веднага ! ! ! ! !
3
в тАлАвизията на КОРНЕЛА ПРАВЯТ НАЦИОНАЛ - ПОПУЛИЗЪМ С ГОЛЯМ ЕКРАН ..ТРИ НА ЧЕТИРИ ...И ТАМ ПОКАЗВАТ ЛИКА НА ЛЕВСКИ ...И НЯКЪВ ГОВОРИ НА ТОЗИ ФОН ...С НАДЪХВАНЕ И БУНТОВНИЧЕСКИ ПЛАМ ...ГОВОРИ ЗА ПРОПАГАНДИ И СВЕТЛО БЪДЕЩЕ НА ФОНА НА ДЯКОНА !
4
Днес е празник на Ташунко Сапа и братя Галеви
5
Ха ха ха трябва да са много зле с %, щом тая нагла и нечистоплътна курабия, кацна в партийната БСПдирадска телевизия, от която бягаше като дявола от тамян. Костинбродското влечуго като осети, че му припари под червения пърдялник, активира всички подземни журналисти, обслужващи червената мафия начело с Галеви и ЦВ. Василев, като Дикоф, Бибиткян, и ибрйкчийската БТВ само, и само да успее, да се вкопчи в милиардите на София. Хубавото за нея е, че тия червени умрели БСПдирасти, от свирки не разбират, и я водят към пропаста, за да не се мъчи повече. .............................................................................................................................................. Но както е казал мъдрият ни народ, "Гладна червена кокошка просо сънува". Кой измисли термина "Психо десни", не бяха ли Импексовите БСПдирасти на Костинбродската латерна, защо сега иска подкрепа от душманите си, както наричаше десните. Освен плитко-акълния Гном, както и мислещата си със задните части Рада, дали ще има десен избирател като мене, че да им се вържи да гласуват за една червена психо лява корвета. Борисов направи глупостта, да и се върже и да я издигне, и сега нека си скуби косата, но ние ще направим ли неговата огромна грешка??? Доста му се насъбра, най напред ни натресе Кауна Шербет, с издигането на неговата Цецка, сега ще допуснем ли червените боклуци да превземат София, и една лигла, която да ни се прави на непорочна девица, и то с нашите гласове???... ................................................................................................................................................... Костинбродското кречетало е нито ляво нито дясно, защото е крадлива и лъжлива червена Цоцаалистка... Какво може да очакваме от Костинбродска брантия, с Московска диплома за уруспия, със специалност комсомолска Гейша, с профил как да обслужа устно, дърт партиен болшевишки член от политбюро, освен лъжи и плюнки! Тия болшевишки крадливи отрепки, са готови и с курабиите си да си правят пиар, само и само до обслужат, червените бандити, като братя Галеви, братя Диневи, Фози, Вако-1 2 3 и цял легион от червени БСПдирастки олигарси, ограбели и грабят народа ни преди и сега... Само питам защо и е на Костинбродката Лая, да сменя 10 000лв. заплата с три пъти по малка такава, ако не се кани със БСПдирастията пак да ни краде. Да не би и братя Галеви, да са я снимали в бурната и младост, като тяхна шавлива "сестра", и сега да я изнудват, не е ясно. Ясно е, че софиянци не са 80% дебили както ги изкара съветника на Румен Пъпката, и няма да сменят една читава учителка с една плямпаща повлекана. Работен кон за червена кокошка, няма как да стане...
6
Изпуснали сте главния будител на България - ББ ! Той буди народа , кото е недоволен от простащината , наглостта , лицемерието , егоцентризма и самовлюбеността му ! Гледайки ежедневно натрапения им фалшив , псевдогерой , хората се БУДЯТ И НЕ ИСКАТ ДА СА байганьовци като него !
7
Da,uchitel,koito iznasilva uchenichka,koito prodava diplomi.Tova e dneshnia echitel!A tia kakvi buditeli sa?Osobeno Levski?Djasim go kaza nai tochno· laina!
8
При българския социализъм народните будители се споменаваха само като борци за националното движение за свобода от османлиите от 5 вековното завладяване на второто българско царство.Точно на пробуденото съзнание се родиха и българските национал революционери роди се априлското въстание Съединението през 1885 г и чутовни подвиг на български народ в сръбско българската война която показа правото на живот на третото българско царство на живот на българите сред европейските държави и народи Днес българският народ в много по демократична обстановка води вътрешна борба чрез средства законни на една парламентарна република в каквато се превърнахме след 45 годишно тоталитарно управление на един режим създаден по чужд образец.Парламентарната демокрация изисква култура а не нервни страсти Основното е Законът е над всички и никой не е по голям от него.Парламентът е отговорен за всички пропуски и слабости на законите и контролът по спазването им което се отразява и в работата на централната и местните власти и подбужда към действия които тревожат гражданите.В борбата за местното управление не бива да се промъкват геополитически настроения относно основния път на европейското ни членство и развитието му с цел догонване стандарта на живот на по напредналите европейски демокрации.От такива съмнения и настроения създавани от външни фактори страда единството на българския народ Животът ни е непрекъсната борба за по добър живот с препятствията с които се борим в една опасна напрегната световна икономическа надпревара за надмощие Съединението прави силата на един народ в борбата му за съществуване От местните парламенти от местната власт зависи това единение без което устоите на една държава се срутват Грамотността на народа се изразява във вота който дава на тези които са призвани от него да ръководят чрез Закона политиките в икономиката по места а от там и като цяло за държавата.Да гледаме в реализма на обещанията и в силите си за изпълнението им Да дадем вота си на тези които могат и да не бъркаме в преценките си. Умната защото не емоциите а крайния резултат показва правилния път на развитието А младите ще останат тук само когато условията за творчеството им отговори на интересите им Само с ИСКАМ не става трябва да покажеш че МОЖЕШ
9
Този пияндурник така го усеща , но за почтените хора , които работят и няма от какво да се срамуват , празникът е истински и тържествен !
10
Maмuцата ти да eбa червен алкохолизиран бokлук, на теб и cuнa на "noeта", лuзaчи чepвени и долни, неграмотни селяндури
11
И гневът Господен до погуби комунистите и циганите в Огнената пещ!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Според вас арестът на Нено Димов е:
Общо гласували: 6456
архив

Десет врачански реплики за свалка:
1.Ти не усещаш ли, че цела вечер ти се стръвим?
2.Начи иде ми да та фръла на рамо и да си та носа дом!
3.Колко повече пиам, толко по та аресвам!
4.Ше фана да си садера дреите таа вечер зарди тебе!
5.Разбрах, че на вашите са нги докареле кюмур, щеш ли сабале да идем да го нафръгам?
6.Баща ти а голем крадец, оти а украднал сички дзвезди и ги а турил у очите ти.
7.Ей, ти си много сгодна, ма и сестра ти не а за изпущанье.
8.Щеш ли да фана да та завръта на едно блусле?
9.Мале от 5 годин та гледам, ма 5 годин кьорав съм бил!
10.Мале като та погледна и ми иде да са фръла у барата

няма нови новини
Днес: 7
hot
най-четени новини в момента
сега
1250
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ГОРЕЩО В ПИК TV: Любовникът на Дарина Павлова лъсна в сайт за възрастни - секс сцените с красавеца Джулио Берути забранени в Русия
x
Тези осем неща вредят на здравето на очите
x