Депутатите отказаха да се тестват за алкохол и наркотици

Политика

Депутатите отказаха да се тестват за алкохол и наркотици

86228
на 10.07.2024
Депутатите отказаха да се тестват за алкохол и наркотици
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Депутатите отказаха да се тестват за алкохол и наркотици. Това реши временната комисия за правилника на НС.

препоръчано

Узаконяването на теста за наркотици за депутатите бе поискано от "Възраждане".

Текстът, който хората на Костадин Костадинов поискаха да бъде вписан в правилнака, гласи следното: "Народният представител се подлага два пъти годишно на изследване за наркотични вещества, техни аналози или други упойващи вещества за своя сметка, като първият път задължително е при встъпването му.

Изследването се извършва от медицински специалист в Народното събрание.
Отказът да се подложи на изследване, както и положителните резултати се оповестяват публично на сайта на НС в личния профил на народния представител".

Ако депутатът откаже обаче, то информацията да бъде оповестена публично на страницата на Народното събрание, в личния му профил.

От ИТН също имаха подобно предложение, те обаче настояваха в чл.135а да бъде вписано, че депутатите задължително полагат теста при встъпване в длъжност, по разпореждане на председателя на парламента или по инициатива на 1/3 от народните представители, когато от поведението на народния представител "може да се направи обосновано предположение, че са употребени алкохол или наркотици". Те предлагаха тестовете да се извършват в Университетската многопрофилна болница "Лозенец".

По-нататък в правилника от ИТН предлагат, в случай че се установи употребата на алкохол и наркотици, депутатите да се отстраняват от заседанията на парламента, предаде "Фокус".

И двете предложения обаче не получиха нужната подкрепа в комисия.

Депутатите разгледаха и други предложение за Правилника за дейността и работата на Народното събрание в комисия.

ПП-ДБ поискаха да има ясен график, в който парламентът подменя съставите на регулаторите, чиито мандати са изтекли и биват изчетени в началото на всяка пленарна сесия на парламента. Те направиха и редица предложения в чл.90 относно номинациите на лицата, които ще бъдат предлагани на постовете. Тези изменения обаче предизвикаха повече дискусии от членовете на комисията.

Депутатите в комисията обсъдиха и възможностите за уреждането на противоконституционните текстове. Предложението на ГЕРБ-СДС бе проблемите да се уреждат в срок от два месеца от влизане в сила на решението на Конституционния съд. След това проблемните текстове се разпределят по комисии, а водещата изготвя проект на решение до НС с конкретни решения на правните последици.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 21 октомври - Овните да не обещават заем на роднини, неприятели вредят на Козирозите с интриги и клевети САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 21 октомври - Овните да не обещават заем на роднини, неприятели вредят на Козирозите с интриги и клевети
ПИК TV x
Политолог пред ПИК TV: Отвращението към изборите е заложено преди четири години, когато Радев излезе с вдигнат юмрук (ВИДЕО) Политолог пред ПИК TV: Отвращението към изборите е заложено преди четири години, когато Радев излезе с вдигнат юмрук (ВИДЕО)
ново
Днес: 2
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК