Джипи №1 доц. Любомир Киров пред ПИК: Протестите са предпоставка за разнасяне на коронавируса. От есенния грип ни дели само август, ваксинирайте се!

Здраве

Джипи №1 доц. Любомир Киров пред ПИК: Протестите са предпоставка за разнасяне на коронавируса. От есенния грип ни дели само август, ваксинирайте се!

115095
на 26.07.2020
Джипи №1 доц. Любомир Киров пред ПИК: Протестите са предпоставка за разнасяне на коронавируса. От есенния грип ни дели само август, ваксинирайте се!
Автор:   Симо Русев

Председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България доц. д-р Любомир Киров коментира пред ПИК намираме ли се в пореден връх на заболеваемостта от COVID-19 с над 300 случая дневно.

препоръчано

Джипи №1 анализира има ли връзка между протестите, където се крещи, вика и пее, и зачестилите случаи с фатален край при млади хора в добра физическа кондиция. Как ще се отграничават типичните грипове през есента от коронавируса и по каква методика ще се действа разказа още д-р Киров.

- Доц. Киров, защо в последните дни наблюдаваме пореден пик на заразените с коронавирус - над 300-330 души?

- Многократно съм казвал, не може да се говори за пикове. Пик означава повишение на дадена стойност на каквото и да е в някакъв момент. След това, като спадне, трябва да говорим за спад. Само че прави впечатление, че се коментират повече единични пикове, отколкото спадове. Ще ви дам конкретен пример. В деня след установените 330 заразени, каквито имаше и преди десетина дни, в следващия ден бяха 250 или 260. Т.е. имаме спад.

И ако се върнем този месец в статистиката назад, ще видите, че обикновено стойностите се движат около 240-250. Възможно е да има малко по-високи, но и малко по-ниски. Това цялостно увеличение, сравнено с началните месеци, е естествен ход на епидемията при условие, че хората не се затворени, не са пакетирани вкъщи. Не са абсолютно изолирани. Затова е естествено, че ще има по-голям брой заразени, което съвсем не означава болни. Хората са навън, общуват свободно, пътуват свободно. И това е нормално. Нямаме някакви съвсем рестриктивни ограничителни мерки. Това също е нормално като поведение. Затова са и тези числа.

- Има ли и защо се проявява тенденция все повече млади хора да се заразяват, а и да се стига до фатални изходи дори при физически активни и в кондиция спортисти?

- Да, естествено е, че ще има повече заразени млади хора, тъй като при свободния режим, незатварянето вкъщи, младите пътуват повече, контактуват повече. Аз не съм чувал хора над 70 години да се събират и да се веселят по начина, по който го правят 20-годишните. Това е животът, нормалният живот. Така че - да. Ще има повече заразени млади хора. За съжаление, може да има такива случаи - на починали в по-млада възраст. Но ако погледнем статистиката, това са по-скоро изключения. Изключенията не могат да определят правилото. А и в повечето случаи винаги има някаква подвеждажа причина, която може и да не е установена.

- Протестите от площадите и улиците, където се вика, крещи, пее, дали са фактор за повишената заболеваемост?

- Ще го кажа ясно. Събирането на много хора на едно място е предпоставка. Да. Няма как да го отречем. Само че нито финалът за купата на България, нито протестите до момента, според мен, не са довели до повишаване на заболеваемостта. Вижте как се движат цифрите.

- Това означава ли, че не трябва да се взимат някакви изключителни, екстремни, по-строги мерки, а просто трябва да спазваме изискванията за дистанция и хигиена?

- Да. Точно това означава. Не е време и аз мисля, че не трябва да се взимат някакви строго рестриктивни мерки. Никой не може да го наложи, някои хора спазват препоръките, други - не. Моят съвет, моята молба е - като влезете в магазина, на закрито обществено място, сложете си маската. Особено пък в случаи, ако имате минимални някакви проблеми. Примерно - тече ви носът. Дори да не е така - пазите останалите. Миенето на ръцете е безкрайно ясно. А дистанция трябва да се пази до толкова, до колкото е възможно в дадена ситуация. Ако сте поканили дама на блус, едва ли ще може да танцувате от 1,5 метра. Не кашляйте и не кихайте срещу човека, който е насреща ви. Сложете си ръката на устата, кърпата. Това са елементарни неща, но именно защото звучат много простичко, може би хората не могат да повярват, че могат да бъдат ефективни.

- Къде сме ние, как се справяме в България?

- Смятам, че у нас нещата вървят добре. Справяме се, доколкото можем, за разлика от някои други страни, които винаги са били уж за пример. Как да коментираме това, което се случва в САЩ, където на фона на многото заболели допреди няколко дни, а и сега, продължават да обсъждат дали да се носят маски на закрито, или да не се носят. Смятам, че коментарът е излишен.

- Изгражда ли се колективен имунитет, при либералния подход на Швеция кривата на смъртността там върви стремглаво надолу?

- Не бих казал, че означава това, защото колективният имунитет, както е известно, трябва да обхване над 75 процента от населението, а и трябва да имаме доказани данни, че се създава защита, която е трайна. А в момента такива данни за новия вирус все още няма потвърдени. Дори в съвсем скорошна публикация, отпреди дни, се казва, че антителата спадат много рязко в рамките на до 72 дни. Така че - не. Не става дума за колективен имунитет, а за вида провеждана политика и мерки. В Швеция отчетоха като своя грешка, че не са взели предвид отначалото да осигурят добра защита на домовете за възрастни хора, където всъщност е най-големият брой заразени и починали. Когато са го напраравили, нещата вървят по съвсем друг начин. Правителството на Великобритания пък спря ежедневните отчети специално за ковид смъртността, защото не са убедени, че методиката е правилна и вероятно има преувеличаване на бройката, а това създава допълнителен стрес сред населението.

- Да очакваме ли утежняване на ситуацията през есента, когато ще се появят отново и типичните сезонни грипове, как ще се отграничават те от COVID-19

- Специално за COVID-19 това, което ще кажа, е някаква прогноза, която може да се окаже вярна, но може да е и невярна, защото това, върху което стъпвам, за да я направя, е по-скоро някаква логика. Сигурно се тврдеше от някои хора, че през лятото вирусът ще отслабне. Да, но това - със слънчевото греене и ултравиолета, не се случи, което показва, че този вирус очевидно така се е адаптирал, пренастроил, че си действа независимо от сезона. Той действа идентично на студеното време сега, когато е топло. Някой може да каже, ама като беше студено, даже бройките бяха по-малки. Но тогава всички бяхме затворени.

Така че явно коронавирусът си действа по един и същи начин, независимо от сезона. Времето не само не му пречи, а е негово. Ако приемем, че е така, то зимата, студеното време, не би трябвало да доведе до неговото активиране. Т.е. тези, които се заразяват, биха могли да се увеличат, защото през зимата хората се затварят повече в помещения и там вече, ако има един заразен, много по-лесно може да зарази останалите. И това би било евентуално някаква причина за покачване. Сложността в ситуацията може да настъпи, от това, че ще дойде и нашият стар приятел сезонният грип. А както знаем, доста са сходни признаците и симптомите на двете заболявания. Има, разбира се, за какво да се хванем, за да ги отграничим, но то не може да е съвсем категорично. В този смисъл хората с температури, с течащи носове, с кашлици, отпадналост ще станат повече. Това, разбира се, не означава непременно, че са болни от новия вирус.

- Какво се прави на практика за точното диагностициране?

- Все пак знаем, че за сезонните вируси имаме възможност за защита. В тази връзка съветвам хората да се ваксинират.

- Ваксините за типичните грипове обаче не са налични в момента.

- Колкото има. Миналата година имаше програма за ваксиниране на възрастните хора. Ако не са употребени тези ваксини, нека се употребят. Освен това вече има противовирусни препарати, които от години се ползват срещу сезонния грип. Т.е. ние имаме начин за въздействие. Така можем да отграничим гриповете. Не че не е възможно у даден човек да съжителстват и двата вируса. До няколко дни или седмица с колеги ще предложим алгоритъм, който да ориентира джипитата по какви клинични признаци, опраквания от пациента да се насочват към едното или другото. Тук много важда е ролята на медицинската компетентност, знанието на лекаря. Защото тестовете също не доказват на 100 процента. И тук въпросът е дали не е по-изгоден, чисто финансово, вариантът за тестване за типичните, познати грипове. По принципа на изключването.

                

Сподели:
Бомба x
АСТРОЛОГИЯ: Неприятни сюрпризи може да изпънат нервите ви АСТРОЛОГИЯ: Неприятни сюрпризи може да изпънат нервите ви
ПИК TV x
Доган и Божков - забранените теми за Слави Трифонов (ФАКСИМИЛЕТА) Доган и Божков - забранените теми за Слави Трифонов (ФАКСИМИЛЕТА)
ново
Днес: 183
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това