Диетоложката проф. Донка Байкова разкри как да си подготвим здравословна храна за зимата
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Летните видове аналози на съответните групи зеленчуци са със значително по-богат хранителен състав. Това каза в интервю за Радио "Фокус" проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика. Тя допълни, че те са наситени с изключително много витамини, минерали и антиоксиданти.
Проф. Байкова препоръча и няколко полезни правила при подготовката на зимнината. “Моят съвет е да се съхранят за зимата от летните домати, макар и под формата на пюрирани такива, минали през термична обработка. Когато доматите минат през този вид обработка, се губи витамин C, но пък се печели антиоксидантът ликопен. Това е една група около 500 на брой антиоксиданти, които са с много мощен предпазващ организма от болести ефект. Те стават по-лесно усвоими. Второто, което може да направим, е да си опечем чушки, да си ги замразим в пакети и като цяло замразяването е един способ, при който се съхранява в значителна степен съставът на съответния зеленчук. Част от зеленчуците, разбира се, могат да бъдат замразени, но друга част не са добри, когато се замразяват“, коментира проф. Байкова. Тя каза още, че сушенето на зеленчуци и плодове е най-добрият способ за съхраняване на продуктите през зимата. Байкова уточни, че тогава водното съдържание значително намалява в продукта и по този начин те стават по-трайни.