Вход
София
Времето в София 10 o C

Димитър Главчев с анализ пред ПИК: Коалицията БСП-ДПС си е утвърдена през годините! Възмутително е поведението на Радев - разединява нацията и е извършил вече много нарушения на Конституцията

Димитър Главчев с анализ пред ПИК: Коалицията БСП-ДПС си е утвърдена през годините! Възмутително е поведението на Радев - разединява нацията и е извършил вече много нарушения на Конституцията

на 21.09.2020
64364
0
Димитър Главчев с анализ пред ПИК: Коалицията БСП-ДПС си е утвърдена през годините! Възмутително е поведението на Радев - разединява нацията и е извършил вече много нарушения на Конституцията
Автор: ПИК
21.09.2020
0
64364

Депутатът от ГЕРБ и бивш председател на 44-то Народно събрание Димитър Главчев коментира в ексклузивно интервю за агенция ПИК напрежението в парламента и завръщането на традиционната коалиция БСП-ДПС срещу управляващите, както и поведението на президента Румен Радев.

Честита ни нова Тройна коалиция: БСП + Доган + Слави

Честита ни нова Тройна коалиция: БСП + Доган + Слави

Каквато и да е развръзката на грозния уличен трилър,...

на 21.09.2020

- Г-н Главчев, изминалата седмица в парламента беше много напрегната. Успяхте да приемете промените в Изборния кодекс, въпреки че срещу вас се образува отново коалиция между БСП и ДПС, на какво се дължи това?

- Това не е някаква изненада. Коалицията БСП-ДПС си е утвърдена през годините.

От друга страна знаете, че още при сформиране на управленското мнозинство, беше ясен броят на подкрепящите управлението. Още тогава бройката беше малко над 121, тоест необходимата за взимане на решения и за гласуване в пленарна зала.

- Много често се опитват именно хора от БСП да пришият ГЕРБ към ДПС, но на практика в пленарна зала действителността е съвсем различна?

БСП и ДеБъ стягат коалиция със Слави

БСП и ДеБъ стягат коалиция със Слави

Абсурдна коалиция, която да управлява България, се стяга...

на 15.09.2020

- Нещо повече. Видяхме и събития по места, където имаше избори в края на тази седмица - в село Къпиновци в община Исперих. Вашият сайт дори публикува видео кадри от колегата Десислава Атанасова, на които се видя по какъв начин ни посрещат привържениците на ДПС. Тук се разби още един мит, който от самото начало на управлението се насажда - че управляваме заедно с ДПС. Едва ли някой така си представя управлението, както се видя вчера - с полицейска палка и друго подобно оборудване бяха посрещнати депутат, евродепутат и областен управител.

Вчера и премиерът го каза на посещението си във Велинградско, когато откриваше строеж на нов път, че единствените двубои в смесените райони са между ГЕРБ и ДПС.

Тук е и моментът и да разбием мита, че живеем в диктатура на Бойко Борисов. Представяте ли, ако това беше вярно и живеехме в държава с диктатура, дали някой би си позволил такова отношение към управляващите, за което ви споменах в Делиормана?

- Как смятате да процедирате с предложението ви за нова Конституция? Обявихте, че се вслушвате в исканията на протестиращите за промяна, но срещу вас имате обединената опозиция на БСП и ДПС и предложението ви няма как да мине на този етап с нужните 160 гласа.

- Искам да подчертая, че предложението за Конституция и свикване на Велико Народно събрание е вдъхновено от искания, които освен че ги имаше на протеста, те са обсъждани многократно и през годините в общественото пространство.

Явор Гечев от БСП пред ПИК: Сметка без кръчмар е коалиция на Нинова със Слави и ДеБъ

Явор Гечев от БСП пред ПИК: Сметка без кръчмар е коалиция на Нинова със Слави и ДеБъ

Членът на Националния съвет на БСП Явор Гечев проговори...

на 15.09.2020

Освен това на референдума, който беше проведен, имаше и въпрос за намаляване на броя на депутатите на 120, а всички много добре знаят, че това няма как да се случи без Велико Народно събрание. Отваряйки тази скоба, искам да подчертая, че нашите предложения са по-скоро политически акт, отколкото юридически такъв, с което не искам да омаловажа значимостта на проекта, който би трябвало да бъде предложен за стартиране на такъв дебат. Мисля, че там направихме подобрение и вече има съвсем различен вариант на проекта.

Искам да наблегна обаче на политическото измерение на този проект, тъй като по този начин се стартира един дебат в обществото, който е бил искан през годините.

Всички много добре знаят, че ако се стигне до Велико Народно събрание и предложение за нова Конституция, то самото Велико Народно събрание ще разглежда предложения, които най-вероятно няма да имат и нищо общо с първоначално стартирания от нас дебат. Това е така, защото всеки има право да прави предложения и Великото Народно събрание да ги приема или отхвърля.

Този механизъм е много добре известен на всички, които се занимават с политика, или аз поне се надявам да е добре известен и това е смисълът на нашите предложения.

- Опозицията в парламента обаче ползва това за повод да ви упреква, включително за Изборния кодекс...

- Търпим много критики най-вече с промяната във връзка с допитването на гражданите.

В момента има едни нормативни изисквания, които действат, и няма как на референдум да се поставят въпроси, които са от компетенцията на Великото Народно събрание. Именно поради този запис в нормативния акт не беше разгледан въпроса от Народното събрание за намаляване на броя на депутатите. Ако искаме да разширяваме прякото участие на гражданите във властта, трябва да получаваме тяхното мнение и по такива въпроси, което в никакъв случай не означава, че дерогира действията на Глава 9 в Конституцията.

Това че на референдум ще се поставят въпроси, които са от компетентността на Велико Народно събрание, не означава, че те автоматично ще бъдат приети, ако референдумът каже, че е "за". Това е един начин да се разбере какво е мнението на гражданите по такива въпроси, а те, естествено, ще бъдат приведени в действие, след като се мине описаният в Конституцията път.

Аз се учудвам от реакциите на много хора, въпреки че не съм юрист. Това решение, което беше прието в преходни и заключителни разпоредби на Изборния кодекс, е точно в този смисъл - да бъдат поставени такива въпроси на референдум, да се види какво е мнението на суверена и ако той е "за", да се предприемат стъпки, които са описани по-нататък в Конституцията. По никакъв начин не се дерогира Конституцията, това няма как да се случи.

- Юристи определиха като манипулации твърденията, които през последните дни се изнасят от БСП, че искате да променяте Конституцията чрез свикване на референдум? Как може да стане това?

- Това са абсолютни манипулации, няма как да се случи такова нещо и не знам на кого би му хрумнало дори. Трябва елементарна правна и политическа култура, за да може да се съобразят с тези изисквания, които са действащи в сегашното законодателство.

Много манипулации има напоследък. Една от тях е, че ГЕРБ е против машинното гласуване.

Естествено, че не е против, тъй като сме го приели още в предишни издания на Изборния кодекс. То остава като запис и в настоящия Изборен кодекс, но освен машинно гласуване, ние искаме да се гласува и с хартиена бюлетина, защото сме твърдо убедени, че ако остане само машинно гласуване, избирателите, които ще изявяват своята воля на избори, ще бъдат по-малко.

Основната цел на едни избори е, колкото се може повече български граждани да изявяват честно своята воля. Ако оставим само задължително машинно гласуване, твърдото ми убеждение е, че част от избирателите няма да упражнят своята воля поради притеснението от заставането чисто психологически пред машината. Има и една част от българските граждани, които не се справят с технологиите и няма да искат да застанат пред машината за гласуване, дори и само от притеснение, че бавят тези зад тях и създават опашка.

Всички политици сме длъжни да осигурим възможности, за да се явяват колкото се може повече избиратели. Знаете, че има голяма част, която не гласува. Би могло и да се разсъждава и върху електронно гласуване, но при абсолютна сигурност, че няма да бъде изкривен и манипулиран вотът. Основната задача на изборите е те да бъдат честни и прозрачни и възможно най-много граждани да упражнят правото си на глас.

- Тоест повечето възможности за гласуване ще увеличат броя на избирателите, а колкото повече са те, толкова по-легитимно е и управлението...

- Абсолютно. Трябва всички да се стремим към това. Ако оставим само един начин на гласуване, някои избиратели няма да искат да гласуват по различни причини. Напълно логично е да даваш повече възможности за гласуване, за да могат повече избиратели да се явяват на изброите, безусловно при осигуряване тайна на вота и честно гласуване без никакви манипулации. Но тук вече има други органи, които следят за това измерение на изборите.

- Президентът Румен Радев обаче побърза да обяви, че ще наложи вето на промените в Изборния кодекс. Смятате ли, че има основателни мотиви или това вето се налага с друга цел?

- Не бих се спирал върху мотивите на Румен Радев за налагане на вето върху промените в Изборния кодекс, макар че много трудно мога да си спомня друг случай в историята, изключвам сегашния президент, в който някой казва, че ще налага вето, преди да е видял какъв ще бъде законът.

Смисълът на ветото е последващ законодателен контрол. Самият той казва, че е на края на законодателния процес, а в случая се изказва още в началото.

Има някакво объркване в мислите му, докато по мнението на доста конституционалисти, които са специалисти в областта, той досега е извършил толкова нарушения на Конституцията, че едно повече или по-малко, какво толкова...

Възмутително е това поведение на президента.

- Същевременно той продължава да зове за протести и за оставка. Загърби ли тотално ролята си на обединител на нацията, която му е отредена от Конституцията?

- Със сигурност я загуби. Функцията му всъщност е да изразява единството на нацията, а той се стреми по някакъв си свой начин да изразява това единствено, като иска да вдъхнови разединение на нацията. Какво да говорим за израза да е обединител...

Очевидно Радев има друго виждане по въпроса.

- Загубиха ли протестите своя заряд, тъй като виждаме все по-малко хора на площада?

- Това, което виждаме, е това, което и вие казвате. По-малко са хората на площада. Моето уважение към всеки, който протестира по демократичен начин и спазва законите на България, но там видяхте, че на тези протести изведнъж се появи една странна амалгама от лидери, които освен искането за оставка на министър-председателя и на главния прокурор, искат и служебно правителство.

От всички искания, които чуваме от т. нар. лидери на протеста, те са се съсредоточили единствено в провеждане на избори от служебно правителство.

Тук е моментът да кажем, че служебно правителство няма в Европа другаде. Доста са съмненията, че и в България този инструмент със служебното правителство отдавна е изчерпан. За съжаление, единствената възможност да бъде премахнат този запис в Конституцията е отново през свикване на Велико Народно събрание, тъй като се ограничават правомощията на президента, така че се връщаме отново на дебата дали трябва да има Велико Народно събрание и нова Конституция.

- Искането за служебен кабинет обаче обслужва само Румен Радев, което потвръждава съмненията, че иметто той стои зад метежа?

- Много сериозно е искането за служебно правителство, но трябва дебело да подчертаем, че при служебното правителство няма парламентарен контрол и това е доста голяма опасност за еднолична власт на президента, който и да е той. А с оглед на личността на настоящия президент, тази опасност нараства в пъти.

Спомняте си какво се случи при предишното служебно правителство. Там беше гласувана сделката за "Грипен"-инте в последния момент, при все че се задаваше вече новото правителство. Нямаше парламентарен контрол и след като беше упражнен, макар и в последствие, този парламентарен контрол, беше преразгледана тази сделка. Това беше в началото на мандата на президента Радев, който още не се беше окопитил и се държеше по друг начин. Докато сега, с оглед на това, което заявява и показва, притесненията от безконтролни действия от негова страна са особено големи.

Да не забравяме, че е възможно и разрастването на пандемията от COVID-19. Спомнете си дали в началото на тази пандемия се появяваше някъде президентът Радев. Освен в началото, когато с ирония заяви, че има два щама - един на София и един на Шипка. Знаете какво е развитието по-нататък на епидемията. Смятам, че бяха предприети мерки, които позволиха да преминаваме по-леко през епидемията в сравнение с почти всички европейски страни. Когато ги предприемахме тези мерки, го нямаше нито него, нито лидера на опозицията Корнелия Нинова, нямаше ги лидерите на протестите, които сега се изявяват. Ако се стигне до служебно правителство, не можем да бъдем сигурни как ще действат те, защото когато беше окото на тази епидемия, тях просто ги нямаше.

Агресията, която се проявява от част от протестиращите, тази надменност и това отношение към COVID-19, е едната страна, но има и хора, които с основание се притесняват от разрастване на пандемията и би трябвало и тях да ги разбираме и да бъдат защитени.

- За утре обявиха нова заявка за уж голям протест. Очаквате ли нови провокации, каквито имаше на 2 септември, и възможно ли е с такива действия да се разклати стабилността на управляващата коалиция?

- Силно се надявам да няма провокации. Провокациите не биха разклатили стабилността на управляващата коалиция. Там основните са други, има коалиционно споразумение.

Ще ми се да вярвам, че няма да има провокации, ще ми се да вярвам, че няма да има и грозни сцени, каквито имаше на 2 септември. Видяхте какво си позволиха да правят част от протестиращите срещу органите на реда, което е абсолютно недопустимо. Надявам се да няма провокации, но ако има, тези които ги правят, да си понесат последствията съгласно закона.

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 32017
архив

"Скъпи, Дядо Коледа! Много, много искам кученце тази година. Моля те, моля те, моля те да ми подариш кученце!" Иванчо.
Отговор:
"Иванчо, твоето мрънкане може да мине пред родителите, но при мен няма да стане. Отново ще получиш пуловер!" Дядо Коледа.

няма нови новини
Днес: 314
hot
най-четени новини в момента
сега
3167
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ГОРЕЩО В ПИК TV: Радев кацна и обвини Естония в активно мероприятие след скандала, че е укрил контакт с болен от коронавирус (ОБНОВЕНА)
x
Пет признака, че сте преболедували коронавирус, без да сте разбрали
x