ДОКОГА ЛИПСИ?! Недостиг на животоспасяващи лекарства за бременни жени, от МЗ отричат

Здраве

ДОКОГА ЛИПСИ?! Недостиг на животоспасяващи лекарства за бременни жени, от МЗ отричат

5387
на 26.01.2023
ДОКОГА ЛИПСИ?! Недостиг на животоспасяващи лекарства за бременни жени, от МЗ отричат
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Липсват животоспасяващи лекарства за бременни жени. Зачестяват сигнали от пациенти, които не намират в аптеките нискомолекулни хепарини, от които се нуждаят по време на бременност и след раждане.

препоръчано

Проверка на Би Ти Ви показа, че един от медикаментите липсва повече от година, а другият е наличен в минимални количества, но го няма в много аптеки.

Лекарството не се покрива от Здравната каса и няма алтернативно заместващ медикамент.

Най-често хепарините се изписват, ако жената е имала неуспешни бременности, направила е спонтанен аборт, при установена тромбофилия или след ин витро процедура за задържане на плода.

„За бременните жени това е много сериозен проблем, тъй като те няма с какво да го заменят. Това действително е много сериозен проблем“, каза проф. Детелина Луканова, началник на отделението по Ангиология в Националната кардиологична болница.

От Министерството на здравеопазването се оправдаха в специално съобщение до медиите.

Ето какво гласи то: 

Във връзка с медийни публикации относно липсата на нискомолекулни хепарини, прилагани при бременни жени, ви информираме, че информацията, разпространена по-рано днес от Министерството на здравеопазването в отговор на постъпили запитвания, е:

 Представителят за България на притежателя на разрешенията за употреба на лекарствените продукти Fraxiparine Solution for injection 9500 anti-Xa IU/ml - 0,6 ml 5700 IU (INN Nadroparin), Fraxiparine Solution for injection 9500 anti-Xa IU/ml - 0,4 ml 3800 IU (INN Nadroparin) и  Fraxiparine  Solution for injection 9500 IU anti-Xa IU/ml - 0,3 ml  x 10 (INN Nadroparin) е уведомил МЗ и ИАЛ, че считано от 18.01.2023 г. са възстановени продажбите на територията на България на посочените лекарствените продукти. Към настоящия момент има налични количества в складовете на ПРУ и търговци на едро в страната.

Представителят на ПРУ на Clexane 40, 60, 80 е уведомил ИАЛ, че до 06.02.2023 г. ще се осъществи поредната планирана доставка от лекарствените продукти на територията на страната, а към момента има налични количества в собствения му склад и в складовете на търговци на едро.

 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 22 октомври - приходите на Телците са впечатляващи, положителна промяна в личния живот на Стрелците САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 22 октомври - приходите на Телците са впечатляващи, положителна промяна в личния живот на Стрелците
ПИК TV x
Георги Харизанов пред ПИК TV: Равноотдалеченият премиер на ППДБ е лъжа! Опитват се да преметнат избирателите, че не са с ГЕРБ (ВИДЕО) Георги Харизанов пред ПИК TV: "Равноотдалеченият премиер" на ППДБ е лъжа! Опитват се да преметнат избирателите, че не са с ГЕРБ (ВИДЕО)
ново
Днес: 94
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК