Домашен арест за обвиняем за пране на пари

Темида

Домашен арест за обвиняем за пране на пари

3605
на 19.01.2021
Домашен арест за обвиняем за пране на пари
Автор:   ПИК

Обвиняем за пране на пари в особено големи размери ще бъде поставен под домашен арест след като Варненският апелативен съд измени мярката му за неотклонение. Въззивната инстанция намери за незаконосъобразно определението на Окръжен съд – Варна, с което на 11 януари Николай Н. е задържан под стража.

препоръчано

Той е обвиняем по досъдебно производство на Националната следствена служба за пране на пари, придобити чрез компютърна измама. През юни и юли 2019 г. при условията на продължавано престъпление заедно с друг мъж - Атанас В. -  били извършени финансови операции в размер на 65 000 евро. Сумата била получена по сметка на българско дружество от компания, регистрирана в Княжество Монако. Заради извършена измама, от банката-получател било поискано връщане на сумата.  

През юли миналата година съдът определи за Николай парична гаранция в размер на 30 хиляди лв. Той не внесъл сумата и това дало основание на прокуратурата да поиска задържане под стража. Окръжният съд уважил искането. Адвокатът на 49-годишния мъж обжалва пред горната инстанция.

Защитата твърди, че обвиняемият не е имал финансова възможност да събере средствата за гаранцията. Но съдействал на разследването и не се укривал.

Представителят на Апелативната прокуратура посочи, че неплащането на гаранцията изразява отношението му към мярката за неотклонение, към повдигнатото обвинение и правоприлагащите органи. При по-лека мярка за принуда има риск той да не бъде осигурен за съдебната фаза на делото.

Апелативният съд прецени, че определението на Окръжния съд за задържането под стража е незаконосъобразно. Повече от 5 месеца - от юли 2020 до 11 януари т.г. паричната гаранция не е изпълнена и реално мъжът е бил без мярка за неотклонение, но прокуратурата не е предприела действия по обезпечаването й.

Въззивната инстанция кредитира като законосъобразно процесуалното поведение на обвиняемия, тъй като се е явявал на призоваванията – не е възпрепятствал разследването и е участвал в следствените действия. Следователно най-тежката мярка за процесуална принуда не съответства на процесуалното поведение и на обществената опасност на Николай Н. Затова Апелативният съд измени задържането му под стража в домашен арест.

Определението на въззивната инстанция не подлежи на обжалване.

 

Сподели:
Бомба x
6-те любими секс пози на мъжете 6-те любими секс пози на мъжете
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Бареков: Слави е част от мозъчния тръст на ДПС - зависи от Доган. Манолова след Костинброд беше подлога на ГЕРБ, Радев ще загуби изборите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV: Бареков: Слави е част от мозъчния тръст на ДПС - зависи от Доган. Манолова след Костинброд беше подлога на ГЕРБ, Радев ще загуби изборите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 4
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това