Доц. Кунчев разкри ще има ли затягане на мерките: Данните са лоши - 20% от новите случаи са при млади хора под 19 години

Епицентър

Доц. Кунчев разкри ще има ли затягане на мерките: Данните са лоши - 20% от новите случаи са при млади хора под 19 години

150497
на 06.03.2021
Доц. Кунчев разкри ще има ли затягане на мерките: Данните са лоши - 20% от новите случаи са при млади хора под 19 години
Автор:   ПИК

Да, данните са лоши, да, увеличението на заразените е значително. От друга страна, това не е изненада. Това го наблюдаваме в Европа от почти месец - с появата на новия щам. Това заяви пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, коментирайки новото показване на броя на заразените и починали от COVID-19.

препоръчано

"Въпросът е оттук нататък как да направим така, че да запазим живота на колкото се може повече души, без да вредим на икономиката, както и на живота на хората", отбеляза той.

"Затова на този етап сме казали, че мерките трябва да са локални. Знам колко боде в очите фактът, че отваряме заведенията, а затваряме отделения в болниците. Интересното е, че първо: този вирус се предава по-бързо и второ - промени се клиничната картина. Промениха се и възрастовите групи. И изводът: Не е ключовото да ограничаваш, затваряш, глобяваш. Ключовото е да осъзнаеш, че има проблем", коментира доц. Кунчев. 

Много се надявам след пика през следващите две-три седмици да имаме едно спокойно лято. Учените твърдят, че през 2022 г. вирусът постепенно ще се превърне в един респираторен сезонен вирус, който няма да е толкова тежък и смъртоносен. 

Доц. Кунчев отбеляза, че добрата новина е, че коронавирусите не мутират бързо и често и не създават много нови щамове: "В момента много активно няколко големи центрове в света работят с известните досега варианти, за да се прецени как действат досега и как трябва да действат ваксините. У нас засега няма засечен южноафрикански вариант. Що се отнася до Занзибар - аз съм убеден, че да се твърди, че една страна е богопомазана... И от там също влиза вирус". 

"Третото нещо е промяната във възрастовите групи - 20% от новите случаи са под 19 години, вече има разпространение на вируса и в детски градини и в училища", обяви той.

"Искате ли са де обзаложим на нещо: До два месеца ваксинационните центрове ще са заредени с всички видове ваксини. И тогава ключовият въпрос ще бъде да достигнем 70-те % и България да реши проблема с ковида", заяви той.

Доц. Кунчев поясни, че през март ще са доставени 470 000 ваксини. През април се очаква новата ваксина на Джонсън. Тя е еднодозова, много по-лесна и се съхранява.

"Възможностите за имунизация ние ги направихме. Ако голямата армия на общопрактикуващите лекари се включи и ние им осигурим необходимите дози, всичко ще тръгне нормално и регулярно", отбеляза доц. Кунчев и допълни: "Ако една ваксина е ефективна, няма значение къде е направена - дали в Русия, Китай или Индия. Лошото е, че очевидно заради производствените проблеми, надявам се - не търговски, но вярвам, че това е решим проблем". 

"Умората от пандемията вече взе застрашителни размери. На хората им дойде ей до тука. Така че колкото по-бързо се справим с ковида, толкова по-добре за всички", заяви доц. Кунчев.

"Нямайте съмнение, че ако видим, че единственият възможен вариант е ново затягане на мерките, ще го предложим. И то вероятно ще стане така като виждам накъде вървят нещата. Но в същото време трябва да мислим за психиката на хората, за бизнеса. Да, заключваме хората по къщите, но трябва да си даваме сметка какво следва след това", подчерта още той

"Ковид вирусът е толкова активен и толкова бързо се разпространява, че не остави възможност на другите вируси да се "настанят" този сезон", отбеляза той. 

Доц. Кунчев изрично заяви: "Никоя ваксина не е ефективна на 100%. Ако някой ви каже  това, значи лъже. Но основната причина, която можем да търсим в завишаването на заболеваемостта, са вариантите на вируса. При всички положения ваксините ще ви предпазят от тежко протичане на заболяването и смърт. Никой не трябва да поставя под съмнение факта, че ваксините защитават".

На въпрос ще реши ли "стадният имунитет" проблема с коронавируса, той заяви: "Големият въпрос е цената. Колко хиляди души трябва да пожертваме - 10 000, 15 000, не дай си Боже - 20 000. Но да си заминат 10 000 българи и да наричаш това заболяване "леко" и че ще го лекуваш с чайчета, това е меко казано безотговорно. Трябва да кажем - ще го изболедуват хората, но е важно колко живота ще запазим".

"Ако ме питате, тази една година за мен беше равностойна на 10-15", заяви доц. Ангел Кунчев.

Сподели:
Бомба x
Тези пет признака показват, че партньорът ви не е единственият Тези пет признака показват, че партньорът ви не е единственият
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Борисов: Народът каза - избра мен и ГЕРБ! Предлагам Даниел Митов за премиер, а Караянчева - за председател на парламента (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Борисов: Народът каза - избра мен и ГЕРБ! Предлагам Даниел Митов за премиер, а Караянчева - за председател на парламента (ВИДЕО)
ново
Днес: 55
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това