Вход
София
Времето в София 4 o C

Доц. Стойчо Стойчев пред ПИК: Човек с финансовия ресурс на Васил Божков може да си организира каквото иска медийно покритие. Преизбирането на Корнелия Нинова ще блокира БСП за властта

Доц. Стойчо Стойчев пред ПИК: Човек с финансовия ресурс на Васил Божков може да си организира каквото иска медийно покритие. Преизбирането на Корнелия Нинова ще блокира БСП за властта

на 18.05.2020
141408
0
Доц. Стойчо Стойчев пред ПИК: Човек с финансовия ресурс на Васил Божков може да си организира каквото иска медийно покритие. Преизбирането на Корнелия Нинова ще блокира БСП за властта
Автор: ПИК
18.05.2020
0
141408

Поредицата от акции на забегналия хазартен бос с 11 обвинения Васил Божков и опитите му да дестабилизира управлението, паралелно организираните протести на лидера на партия "Възраждане" Костадин Костадинов, по-известен като Костя Копейкин, неприкритото съучастие на БСП и червената телевизия в тях, както и свиканата с неясна цел дискусия от президента Румен Радев изглеждат като планирани настъпателни действия спрямо властта след края на извънредното положение.

Има ли свързващи звена между различните атаки към кабинета? Потърсихме за коментар политологът доц. Стойчо Стойчев.

Ето какво заяви той пред ПИК":

- Г-н Стойчев, втори ден излизат обвинения от забегналия хазартен бос с 11 обвинения Васил Божков по адрес на Владислав Горанов, а сега и на Кирил Домусчиев, които трябва да разтърсят държавата. Има ли признаци на разтърсване и в каква посока трябва да е то?

- Не виждам някакви особени сътресения, особено когато става дума за неща между г-н Божков и г-н Домусчиев. Това са частни субекти. Вероятно си имат някакви вземания-давания, но по какъв начин това ангажира държавата не е ясно. Не мисля, че това е някакъв сериозен удар или пък компромат, който би могъл да дестабилизира правителството или пък да доведе до някакво всенародно възмущение.

Когато става дума за всенародното възмущение, хората с пари в България смятат, че са обект на възхищение, на одобрение и то ще бъде масово споделено. Но българинът като цяло изпитва подозрение към богатите хора, независимо как са забогатели. И подобни призиви обикновено ги тълкуват както някакъв вид желание да си оправят някакъв вид бизнес отношения, а не че го правят в името на правдата. Говоря и за изявленията на Цветан Василев, и за изявленията на Васил Божков.

УДАРНО! Политологът Стойчо Стойчев разби БСП и опасната игра на тандема Нинова-Радев

УДАРНО! Политологът Стойчо Стойчев разби БСП и опасната игра на тандема Нинова-Радев

Ген. Венцислав Мутафчийски бързо набра популярност -...

на 15.04.2020

В България милиардер трудно може да организира граждански протести, защото у нас понятието богат човек не е позитивно, за да постигне такъв ефект.

- Тези изявления на Божков имаха прелюдия с разнасянето на акциите на "Левски" из София, които трябваше да се озоват при Бойко Борисов, но не са там. Намесен е журналист, правят се интервюта с приближени на Божков от ареста. Смятате ли, че всичко това се случва без пряката помощ на съответните медийни фактори, които са финансирани от самия Божков?

- Един човек с потенциала на Васил Божков, с финансовия ресурс, с който той разполага, може да си организира каквото си иска медийно покритие за нещата, които говори. Но от друга страна и нещата, които казва, тъй като са скандални, интересни, сами по себе си предизвикват интерес. Аз, ако бях журналист, би ми било интересно какво той говори. Най-малкото бих отишъл да чуя, а какво се публикува е друг въпрос. Но не мога да кажа дали в този случай има организирана някаква медийна акция. При всички случаи е хубаво да се дава гласност на всички мнения. Но ние зрителите и слушателите трябва все пак да сме наясно, че такава обективна истина по медиите не съществува - всеки показва своята обективна преценка на истината и е наша отговорност ние да преценяваме на какво да вярваме и на какво - не.

- А виждате ли някаква обвързаност между серията събития, свързани с Васил Божков, протеста на Костя Копейкин и дискусията, организирана от президента Румен Радев, за която тъй и не стана ясно какво цели? Последователността на тези събития подсказва ли за сценарий да дестабилизация на държавата след извънредното положение?

- Не бих казал. Мисля, че протестът на Костадин Костадинов е свързан по-скоро с журналистическите разкрития за това как той е управлявал държавната субсидия. Което потвърждава една моя теза, че малките т.н. бутикови партии, като цяло използват държавната субсидия, за да финансират луксозния начин на живот на своите председатели. Това е масова практика.

Политологът доц. Стойчо Стойчев: Президентът Румен Радев си търси сблъсъци, за да не остане невидим

Политологът доц. Стойчо Стойчев: Президентът Румен Радев си търси сблъсъци, за да не остане невидим

"Президентите в последните години стават видими, когато...

на 28.04.2020

Аз никога не съм използвал неговата партия като пример. Давал съм като пример други по-малки партии, които наемът офиси в луксозни сгради, купуват един брой хубав автомобил за партийни нужди.

Това ставаше в контекста на говоренето дали трябва партийната субсидия да бъде 1 лев на глас или повече. Аз винаги съм твърдял, че докато малките партии не докажат, че управляват партийната субсидия добронадеждно, не трябва да разчитат на държавния бюджет. Защото това са парите нека да не кажа на нас, данъкоплатците, но, ако щете, парите за пенсии на нашите баби и дядовци.

Затова мисля, че неговият протест е директно обвързан с нашумялото напоследък покрай г-н Костадинов харчене на субсидиите за партиите.

Колкото до акциите на футболния отбор, това очевидно беше една шеговита и малко несериозна кампания, която ощетява най-вече престижа на футболния отбор "Левски". Най-унизен в тази ситуация е футболният клуб "Левски". Не смятам, че в случая премиерът има каквото и да било участие. Напротив - той се държа изключително правилно, защото не слезе долу пред Министерски съвет да участва в този панаир.

Един сериозен акционер трябва да се отнася сериозно към собствеността на фирмата си. Ако не се отнасяш сериозно към собствеността си, няма как да очакваш, че и другите ще се отнасят сериозно към нея. А още повече, когато става дума за футболен отбор, който носи със себе си емоционален заряд за много хора в страната, отговорността е малко по-висока. И това го казвам, без да съм привърженик на какъвто и да било футболен отбор изобщо. Но футболът е по-специален за европейските нации, във футбола се влага много емоция, много марка и етикет и това засяга, както името на клуба, така и много хора пряко. Защото сега те се чувстват унизени, когато се отнасят по този начин със собствения им клуб.

Така че, ако целта е била да се предизвика някакъв гняв у левскарите срещу кабинета, смятам, че в случая се получи контраефект. Защото всеки човек, който разсъждава поне малко логично, ще привиди такъв умисъл в тази акция и напротив - би се възмутил автентично срещу целия този панаир, в който излиза един човек и плаче, че ще получава акциите, пък не ги получава, друг ги разнася в някакъв плик. Видях и някакви факсимилета как са джиросвани тези акции - те изобщо така си ги подмятат акциите на "Левски" от времето на Майкъл Чорни насам.

Изобщо, ако има някакво описание на 2-3 страници как се прави големият бизнес в България, това са тези джира - прехвърляне на някакви милиони върху някакви хартийки, скъсани незнайно откъде.

- Оттук нататък, след тази серия от кьорфишеци, Васил Божков има ли шанс изобщо да спечели нечие доверие?

- Не смятам, че то изобщо някога е разполагал с високо публично доверие. Повтарям, че в България това по дефиниция е ясно, че когато един човек е несметно богат, защото неговите колекции от културни ценности са неизчислими стойности, хората като цяло се отнасят с недоверие към такива хора.Това не е от времето на братя Георгиеви, когато богатите хора се свързват с позитивни неща като дарения за строежи на болници, на университети. През последните 30 г., когато в България се появи някой богат, хората подхождат със съмнение към него - или е крал, или е кредитен милионер, или е получил нещо от БКП.

Тези неща г-н Божков винаги ги е съзнавал много добре и през годините той съумяваше да си осигури медиен комфорт, като не се показва никъде, около него имаше буквално медийно затъмнение. Той беше като една митична фигура, говореше се за него, спекулираше се с това какво притежава, какво е влиянието му, едва ли не той е държава в държавата и т.н.

И при граденето на такава репутация на един силен човек зад кулисите в течение на твърде дълги години сега да излизаш и тепърва да градиш публичност на Литвиненко и едва ли не на Политковская, трудно може да стане. Прехвърлянето от един образ в друг за толкова кратко време не би могло да сработи. Най-малкото имаме примера с Цветан Василев, който от мъж на годината, банкер на годината, с рекламите в медиите, с демонстрациите на хай и хай, висок елит, в един момент да се превърне в острието на народния глас трудно би могло да се случи. Такава трансформация трудно би могла да стане поне в българското общество.

- Казахте, че Костадинов-Копейкин е направил тези протести, за да се брани от разкритията за начина, по който използва държавната партийна субсидия. Само че те бяха най-бурно отразявани от телевизията на БСП. На тях, освен криминогенни елементи, имаше и техни представители. Виждате ли координирани действия между него и социалистическата партия?

- Когато през 2015-2016 г. стана ясно, че в Европа и света с надига една нова патриотична вълна, основните партии в България се ориентираха към навлизането в тоя тип електорат, защото се отвори една ниша, към която партиите имаха интерес. И след като ГЕРБ успяха в два поредни мандата да привлекат НФСБ и ВМРО, а в един момент и "Атака", БСП припознаха "Възраждане" като техните си патриоти. Ето едно ново деление в патриотичното на леви и десни патриоти.

Та Костадин Костадинов представлява вече тези леви патриоти, които са близки до БСП. Това деление в българската патриотарска общност е много-много личностно, защото се основават на лични отношения. Костадин Костадинов дълги години беше член на ВМРО, беше координатор и какъв ли още не. Очевидно не са се разбрали нещо с Джамбазки и Каракачанов - или има някакви накърнени болни амбиции, или неуредени финансови отношения. Но в крайна сметка от дългогодишен активист на ВМРО той се превърна в най-яркият враг на ВМРО и използва всякакви поводи да ги разобличава. По едно време се появи и като кандидат-кмет за Варна на "Атака". 

Накрая с партия "Възраждане" успя да направи що-годе приличен кандидат и Корнелия Нинова го припозна като левия патриот. И на всякакви акции на "Възраждане" се появява и тя, и хора от БСП. Това е претенцията да се правят коалиционни блокове в българската политика, независимо какви са другите деления, независимо дали има деления на либерално или национално, на про-Европа или анти-Европа, про-Русия или анти-Русия. Обединенията винаги се правят по делението ГЕРБ - БСП. ГЕРБ си прави система от партии-партньори, а БСП - система от контра партии-партньори.

- Това ще помогне ли на Корнелия Нинова да бъде презизбрана на лидерския пост, тъй като в БСП делението про-Нинова и контра-Нинова е крайна фаза и вече никой не го крие? Ярки лица на БСП я обвиняват във всякакви грехове, включително и в това, че е разорила портията.

- Независимо каква е външната фасада на всички български партии, нещата за такива избори са предрешени и те опират до баланс на силите на лобитата вътре. Досега в БСП никога не е имало такова разделение на два противостоящи мощни лагера. Винаги е имало по-малки ядра, които се боричкат помежду си.

В момента Корнелия Нинова е успяла да обедини всички като цяло срещу себе си и въпросът е доколко тя ще съумее така да нареди конгреса, че да има мнозинство там. Смятам, че тя малко или много го е направила, защото карантината и мерките срещу коронавируса ограничиха много силно възможността на другите кандидати да правят активна кампания.

Но това не отразява волята на всички бесепари, а по-скоро отразява нейната способност да владее партиния апарат.

- Какво ще означава нейното преизбиране за БСП?

- Преизбирането й ще блокира възможността на БСП да участва в следващо правителство след изборите догодина. Защото вече е ясно, че под председателството на Нинова, БСП не е в състояние да стане първа политическа сила и да бъде в позицията да прави мандат.

Оставането на Нинова на поста председател на БСП е най-голямата услуга за Бойко Борисов и ГЕРБ. Защото през последните години тя доказа, че публичната стратегия, която е избрала - да разширява влиянието на БСП, не среща очаквания ефект. Тъй като напоследък е модерно да си мъжкар, да си груб, малко да мутрееш, както се казва. Тя започна да прилага това, като по този начин се опитваше да е модерна, припозната от новия тип избирател, но в това не сполучи. А освен това отблъсна и хора, които са с традиционно леви убеждения, които са по-либерални в европейския смисъл на думата.

Нинова тръгна да прави точно обратното - някакъв вид социализъм с традиционно лице и с това напълно заслужено си спечели обвиненията в националсоциализъм от немалко анализатори. Не върви някак да сложим Хитлер до Корнелия Нинова, трудно бих могъл да кажа, че тя е националсоциалист. По същия начин абсурдно е и твърдението, че Бойко Борисов е диктатор. Най-малкото той не се държи диктаторски.

Но определението национал-социализъм по отношение на Корнелия Нинова върши добра работа за целите на карикатурата.  

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34066
архив

– Тате, какво значи „любовник“? – Това е мъж като всички останали, моето момче, само че не е длъжен да мие съдовете вкъщи.

 

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! СДС крои бъдещето на дясната коалиция с Буруджиева, Антоанета Христова, Огнян Минчев и Антоний Гълъбов (ОБНОВЕНА)
x
НЕОБИКНОВЕН ДЕН: Празнува най-мъдрото име - днес има и строги забрани, ето какви са те
x