Доц. Чорбанов с гореща новина: Ето кога на пазара ще се появи ваксината срещу COVID-19

Здраве

Доц. Чорбанов с гореща новина: Ето кога на пазара ще се появи ваксината срещу COVID-19

28571
на 03.10.2020
Доц. Чорбанов с гореща новина: Ето кога на пазара ще се появи ваксината срещу COVID-19
Автор:   ПИК

Ще паднат ли и кога цените на тестовете за коронавируса в страната ни и кога може да се очаква реално ваксина за коронавируса на пазара? Това коментираха пред БТВ доктор Благовеста Пенчева от медицинска лаборатория и доц. Андрей Чорбанов от Института по микробиология на БАН.

препоръчано

„В момента тестовете са на цени между 100 и 120 лв. – коментира доктор Пенчева. - Не са поевтинели още цените на тестовете.  В началото бяхме само три лаборатории, които правеха тестове. С течение на времето трудностите със снабдяване с реактиви – най-вече март и април, постепенно отшумяха. Надявам се, сега на регулярни доставки дори и при усложнена обстановка. Оптимизира се самият процес по извършване на теста. В една опаковка има поне шест контролни теста. Да, цените на тестовете в Турция са доста по-ниски. По принцип Турция сама произвежда консумативни. При нас, като лаборатория, 98 процента от консумативите ни не се произвеждат у нас. Докато в Турция те си имат производство.  Ясно е, че имаме желание да намалим цената. Тази седмица на Конгреса по микробиология бе представен апарат, който да намали грешките при тестовете. Той е предназначен точно за нас. Това може да помогне. Надяваме се цените да паднат. Правим всичко възможно да оптимизираме процеса при нас. Надявам се до края на октомври цените да паднат. Дано и не се усложни обстановката, като и това ще помогне. Имало е разминаване между нас и други лаборатории за положителни тестове, но разминаване – отрицателен и положителен тест на един човек при нас – не. Имаме почти 100 процента потвърждения за всички тестове, които сме изпратили за потвърждение централно. Това се дължи и на качеството на тестовете и на натрупания вече опит”.

„Възможно е тестовете да са с по-ниски цени, но това зависи от серия условия – добави доц. Чорбанов. - За мен, цената на консуматива не е определяща. Основната ми критика е към регулацията и администрацията. В много страни тестовете са безплатни. Франция вижте. Здравните осигуровки покриват голяма част от цената на теста. Точно заради това и са безплатни. Аз се сърдя на държавата, защото ме задължава. Ако отида в частна лаборатория, приемам цената, но когато държавата ме задължи - не е така. Доказвайки по няколко белега заразата с теста се изключват грешките. В самото началото имаше доста грешки, защото този вирус си прилича с масовите вируси, които минават през нас. ПСР-теста е най-добрият метод за доказване на вирусна инфекция. Така е по целия свят. Това е най-значещият метод за анализ”.

Доц. Андрей Чорбанов коментира и кога може да се очаква появата на ваксина за коронавируса за масова употреба.

„До края на годината ще имаме ваксина в някоя лаборатория, но не и на пазара – категоричен бе той. - Нормалната процедура за тестване на ваксина е доста дълга за да се докаже още до есента. За пролетта е възможно. Всичко зависи до каква степен хората преминават през вируса. Не знаем колко дълго продължава имунитета и това е друг проблем. За мен, контактът между младите трябва да е интензивен и да се изолират рисковите групи”.

 

 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за сряда - неуспехи за Близнаците, финансови проблеми за Девите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за сряда - неуспехи за Близнаците, финансови проблеми за Девите
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Депутатите гласуват нови мерки срещу прането на пари (НА ЖИВО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Депутатите гласуват нови мерки срещу прането на пари (НА ЖИВО)
ново
Днес: 48
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това