ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА: Играят 7 нови постановки в Народния театър

КУЛТУРА

ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА: Играят 7 нови постановки в Народния театър

5226
преди 4 часа
ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА: Играят 7 нови постановки в Народния театър
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Народният театър "Иван Вазов" ще представи на публиката седем нови постановки до края на декември

препоръчано

Изиграха се първите два премиерни спектакъла - "Съзвездия" (12.9) и "Бебе на борда" (13.9).

"Съзвездия" от Ник Пейн на режисьора Елица Йовчева разказва историята на млад мъж, който губи съпругата си след дълга борба с тежко заболяване. Неспособен да отработи травмата, той поръчва експериментална технология, която му позволява да се среща с жена си в паралелна дигитална реалност. В сложните, амбициозни и благодатни роли се превъплъщават актьорите Ненчо Костов и Радина Думанян.

"Бебе на борда" от Кристофър Дюранг на режисьора Василена Радева е с участието на актьорите София Бобчева, Мартина Пенева, Илиана Коджабашева и Боян Арсов. В съвременната пиеса с елементи на "черен хумор" действието се развива на ръба на абсурда при сблъсъка на младите герои с реалността, за която те са абсолютно неподготвени.

През октомври ще бъде премиерата на спектакъла "Медея" по Еврипид на режисьора Деклан Донелан и сценографа Ник Ормерод. В ролята на Медея ще се превъплъти Радина Кърджилова, която на сцената ще си партнира с Велислав Павлов, Валентин Ганев и други свои колеги. Специално за българския спектакъл бе поръчан нов дословен превод на древногръцката трагедия, която през октомври ще видим в по-различен формат.

Дългоочакваната премиера на антивоенната пиеса "Оръжията и човекът" от Бърнард Шоу под режисурата на Джон Малкович ще бъде през ноември. Репетициите започват през октомври, а в спектакъла ще участват актьори от трупата на Народния театър, които са избрани на специално проведен кастинг от Малкович.

До края на годината предстоят и премиерите на "Куклен дом, втора част" - постановка на Ясен Пеянков и "Мрак на края на града" под режисурата на Катрин Медлер.

Главният драматург на театъра Мира Тодорова разказа и за първата в България дигитална библиотека, която събира богатото културно наследство на театъра в специално създадена онлайн платформа. Иновативната библиотека е първият в страната дигитален театрален архив, в който потребителите могат да открият повече от 30 300 снимки, сценографски скици, афиши и плакати, аудио и видеозаписи и други документи, свързани със 120-годишната историята на театъра. Тя ще бъде допълвана с нови елементи с всяка следваща постановка.

Мира Тодорова говори и за програмата "Апостол Карамитев". Основната цел на инициативата е да се предложат нови, интердисциплинарни перспективи към правенето на театър, да се отправят нови артистични предизвикателства към трупата и екипа.

Главният драматург на театъра посочи и международните изяви за Народния театър. На 7 септември спектакълът на Крис Шарков "Елементарните частици" от Мишел Уелбек беше представен на Балканския театрален фестивал в Ниш, Сърбия. "Бурята" от Уилям Шекспир беше в грузинската столица Тбилиси в рамките на Международния фестивал на театъра на 17 и 18 септември.

Велин Манов разговаря с главния драматург на Народния театър "Иван Вазов" Мира Тодорова в "Артефир".

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за първия от серията почивни дни: Пари за Овните, Лъвовете да не са излишно щедри САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за първия от серията почивни дни: Пари за Овните, Лъвовете да не са излишно щедри
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
ново
Днес: 67
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК