Вход
София
Времето в София 13 o C

Държавата фалира две фирми в Пловдив, не плащали заплати

Държавата фалира две фирми в Пловдив, не плащали заплати

на 24.09.2020
9475
0
Държавата фалира две фирми в Пловдив, не плащали заплати
Автор: ПИК
24.09.2020
0
9475

Две фирми от Пловдив  са обявени в несъстоятелност това лято, защото не са плащали заплати на служителите си. Инициативата за крайната мярка е била на Главна дирекция Инспекция по труда. Според Търговския закон ГДИТ може да поиска обявяването на едно дружество в несъстоятелност, ако повече от два месеца не е изплащало трудовите възнаграждения към най-малко 1/3 от списъчния състав.

Трансферна сага с Тодор Неделев - звездата на Ботев Пд отказа огромна заплата

Трансферна сага с Тодор Неделев - звездата на Ботев Пд отказа огромна заплата

Макар и от Ботев (Пловдив) да казват, че все още има шанс...

на 20.07.2020

От началото на годината на това основание ГДИТ е поискала такова производство за общо 23 фирми от цяла България, пише "Марица".

Едната от пловдивските фирми - "РВ Груп" ЕООД, е била проверена от инспекторите през април миналата година. Тогава те установили, че има забавени заплати на част от персонала. Двама от служители са работили, без да получат нито една стотинка за период от шест месеца - от септември 2018 до февруари 2019 г., а им се е полагало съответно 1750 и 1800 лева. Други двама пък частично не са получавали надника си. Видно от ведомостите, заплатите са били начислявани, но не са били давани на служителите.

През онзи период наетите са били първоначално 6 души, като през септември и октомври 2018 г. възнаграждения са получавали само половината. В следващите месеци персоналът е бил намален, но порочната практика така и не спряла. Инспекцията по труда дала едномесечен срок работодателят да изплати дължимото, тогавашният управител подписал протокола, но нищо не последвало.

Това обаче далеч не е единственият борч на фирмата - тя има над 360 хиляди лева публични задължения и запори на банковите сметки от три различни банки. Запориран е бил дори 19-годишен "Крайслер Круизер", който по-късно е бил продаден, става ясно от решение на Окръжния съд под тепетата.

По същия параграф е започнала процедура по несъстоятелност и за пловдивската „Арда 14“ ЕООД, чийто предмет на дейност, според данните в Търговския регистър, е транспорт и логистика. Фирмата е микро, като през различните месеци наетите са били двама или трима, а даването на заплати - спорадично. Един от служителите чака близо 2000 лева за труда си от началото на 2019-а. Фирмата също е с много борчове - над 340 000 лева. 

Сподели:
свързани новини
Синдикален бос се обяви за премахване на данъка върху минималната заплата Синдикален бос се обяви за премахване на данъка върху минималната заплата
Има изоставане в голяма част от ведомствата като...
на 28.07.2020
Бизнесът настоява за замразяване на минималната работна заплата Бизнесът настоява за замразяване на минималната работна заплата
Бизнесът настоя за замразяване на минималната работна...
на 08.09.2020
1200 лв. заплата за медицинските сестри в Дупница 1200 лв. заплата за медицинските сестри в Дупница
1200 лв. е вече средната брутна работна заплата на...
на 19.09.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34634
архив

Попитали радио Ереван какво е журналистиката. - Ами съобщават, че лорд Джон е умрял за онези, които никога не са знаели, че лорд Джон въобще е живял.

x
Борисов: Трябва да насочим вниманието си към възрастните и болните! Агресията на противниците ни плаши хората и показва истинските им лица (ВИДЕО)
x
ЗАПЛАХАТА COVID-19: Тези 5 характеристики правят коронавируса опасен
x