Вход
София
Времето в София 15 o C

Дюма поръсвал пъпеша със сол и пипер

Дюма поръсвал пъпеша със сол и пипер

на 11.09.2013
8687
0
Дюма поръсвал пъпеша със сол и пипер
Автор: ПИК
11.09.2013
0
8687

Първите плантации с пъпеши се появяват няколко века пр.Хр. в днешните Северна Индия и Афганистан.

В Европа жълтият плод идва едва през Средновековието. През XVII в. приближените на Людовик VIII го смятат за изискано лакомство. Александър Дюма-баща препоръчва да се яде със сол и пипер и да се полива с вино „Мадейра“ или „Марсала“.

Пъпешът включва голямо количество витамин С и Р, каротин, фолиева киселина, минерални соли и фибри. Той успокоява нервите и помага при малокръвие, умора, атеросклероза, сърдечносъдови заболявания, затегнат стомах и др.

Съдържа много вода и е идеалното освежаващо средство в жегите. В народната медицина се използва за изхвърляне на камъни от бъбреците и жлъчката.

Изсушените и смлени на прах семки от пъпеш пък се препоръчват за повишаване на потентността.

Сподели:
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого предпочитате за президент на България?
Общо гласували: 15373
архив

Чък Норис може да хвърли "1" с 2 зара.

няма нови новини
Днес: 327
hot
най-четени новини в момента
сега
2601
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПРОЛИВЕН ДЪЖД ОТНОВО ЗАЛЯ СОФИЯ: Бурята удари за трети път днес (ВИДЕО)
x
НЕВЕРОЯТНО: Хората притежават свръхестествени способности
x