BG EN

Дюма поръсвал пъпеша със сол и пипер

Световна кухня

Дюма поръсвал пъпеша със сол и пипер

34241
на 11.09.2013
Дюма поръсвал пъпеша със сол и пипер
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Първите плантации с пъпеши се появяват няколко века пр.Хр. в днешните Северна Индия и Афганистан.

препоръчано

В Европа жълтият плод идва едва през Средновековието. През XVII в. приближените на Людовик VIII го смятат за изискано лакомство. Александър Дюма-баща препоръчва да се яде със сол и пипер и да се полива с вино „Мадейра“ или „Марсала“.

Пъпешът включва голямо количество витамин С и Р, каротин, фолиева киселина, минерални соли и фибри. Той успокоява нервите и помага при малокръвие, умора, атеросклероза, сърдечносъдови заболявания, затегнат стомах и др.

Съдържа много вода и е идеалното освежаващо средство в жегите. В народната медицина се използва за изхвърляне на камъни от бъбреците и жлъчката.

Изсушените и смлени на прах семки от пъпеш пък се препоръчват за повишаване на потентността.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 22 ноември - успехът ще е с Телците, Везните стабилизират финансовото си състояние САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 22 ноември - успехът ще е с Телците, Везните стабилизират финансовото си състояние
ПИК TV x
Асен Василев свърши за 11 секунди (ВИДЕО) Асен Василев свърши за 11 секунди (ВИДЕО)
ново
Днес: 7
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК