Вход
София
Времето в София 0 o C

Дядо Благоев викал призрака на Енгелс

Дядо Благоев викал призрака на Енгелс

Социалистите търсят решение на съдбовен спор на спиритичен сеанс в Ямбол през 1898 г.
на 17.11.2015
11830
1
Дядо Благоев викал призрака на Енгелс
Автор: ПИК
17.11.2015
1
11830

В дългата и драматична история на БСП и нейните предшественици има и случаи, когато лидерите й са търсили в спиритизма изход от критични ситуации. Една такава история е описана от известната ямболска краеведка Илияна Илиева. Тя разказва как през 1898 г. Димитър Благоев и другите лидери на БРСДП (Българска работническа социалдемократическа партия), по време на Петия конгрес на БРСДП в Ямбол, са викали духа на единия от основоположниците на марксизма-ленинизма - Фридрих Енгелс.

Случката станала в дома на Васил Джинков, твърдят стари ямболци. На конгреса се разразил лют спор между Димитър Благоев и Янко Сакъзов за облика на основаната през 1891 г. на връх Бузлуджа партия. Депутатите на конгреса не можели да се споразумеят дали младата партия трябва да бъде работническа и революционна или дребнобуржоазна и съглашателска с капитала. Първия проект отстоявал Димитър Благоев, а втория – общоделецът Янко Сакъзов.

Тогава местният активист на социалистическото движение и шивач по професия Васил Джинков, който през 1891 г. формира в Ямбол социалистическа група, а по-късно създава и Работнически политически клуб, предлага нестандартен спиритичен изход от задънената улица. В къщата на Джинков имало голяма библиотека, сред която и два тома от руския публицист Александър Аксаков „Анимизъм и спиритизъм”. Тези томчета запалили ямболския социалист по викането на духове.

Така делегатите на конгреса решили да викат духа на Енгелс, съратника на Марс, защото той в напреднала възраст се захванал да учи български език. През 1893 г. социалистът Стоян Ноков изпратил на Енгелс севлиевското социалдемократическо сп. „Социалдемократ”. Енгелс му отговорил с лозунг на кирилица: „Да живее интернационалният социализъм”.

Когато призракът на Енгелс се пръква в Ямбол, се оказва, че той не е забравил българския. Появата на мъртвия Енгелс е „документирана”, понеже спиритистите снимали духовете. Още има надежда уникалният негатив да бъде издирен.

"Мисля, че стъклата още се пазят!", убедена е краеведката Илиева. Автор на снимките, правени на стъкло по онова време, е Благовест Качулев, чийто род е известен с постижения във фотографията. Сигурно не е било трудно на ловкия фотограф да монтира мъртвия Енгелс до Дядо Благоев.

Не се знае какво точно е рекъл идеологът на комунизма на нашите "чучулиги", както наричат левичарите по онова време, но конгресът не приема резолюция за характера на организацията, не взема и решение за промени в ЦК. Явилият се дух на Енгелс може би не е могъл да се изкаже много подробно. Полицията бързо получила информация за сбирката и разгонила участниците в нея, преди да са приключили разговора с Енгелс. Сеансът завършил с бягане през задния вход на Джинковия дом към Тунджа, която трябвало да прегазят през нощта”, отбелязва любопитната подробност от началото на социалдемократичното движение краеведката от Ямбол.

Димитър Благоев успял да премине реката и хукнал към железопътната гара в града. Когато Тунджа отново се изпречила на пътя пред него, по-млад и по-як съпартиец от Ямбол го взел на гръб и го пренесъл през водата. Такъв трагикомичен бил финалът на спиритичния сеанс на БРСДП през далечната 1898 г.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Според вас кой от изброените лидери на отделните власти работи най-добре?
Общо гласували: 12595
архив

Мъж пазарува на Женския пазар: 
- Искам 5 кг. картофи. 
- Желаете ли в плик да ги сложа? - попитал продавачът. 
- Не, метнете ми ги на флашката.

няма нови новини
Днес: 125
hot
най-четени новини в момента
сега
2874
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов от Брюксел: Въпреки умората, продължаваме да работим в пълна кондиция
x
Кога е опасно да ядете ябълки
x