Д-р Андрей Кехайов пред ПИК: Предприетите мерки неизбежно ще дадат резултат - трябва да се изпълняват от всички в името на здравето на българите. Сега няма нужда от политически демагогии!

Здраве

Д-р Андрей Кехайов пред ПИК: Предприетите мерки неизбежно ще дадат резултат - трябва да се изпълняват от всички в името на здравето на българите. Сега няма нужда от политически демагогии!

34782
на 26.11.2020
Д-р Андрей Кехайов пред ПИК: Предприетите мерки неизбежно ще дадат резултат - трябва да се изпълняват от всички в името на здравето на българите. Сега няма нужда от политически демагогии!
Автор:   Илиян Радков

Бившият председател на Българския лекарски съюз д-р Андрей Кехайов коментира пред ПИК последните приети мерки в битката срещу разпространението на коронавируса. Той изрази надежди, че няма да се стигне до пълен локдаун на държавата, особено след въвеждането им.

препоръчано

 - Д-р Кехайов, как ще коментирате тенденцията за разпространението на коронавируса в България през последните дни?

- Тенденцията е такава, че за голямо съжаление разпространението е много по-голямо, отколкото се очакваше. В този смисъл е необходимо да бъдат предприети адекватни стъпки.

- Правителството предприе действия в тази насока днес, а здравният министър обяви новите мерки, които могат да бъдат определени като „частичен локдаун“. Какво е мнението ви за тях?

- Стъпките, които бяха предприети от Министерския съвет, са отговорност на тези, които определят здравната политика на страната. Няма как да се противопоставим към днешна дата, друг е въпросът дали всичко случило се към този момент, не можеше да бъде предвидено малко по-рано.

- Точно това щях да ви питам. Не закъсняха ли малко тези мерки?

- Не искам да говоря като екперт по темата за пандемията, но въпреки всичко, наблюдавайки процесите, дали сме закъсняли или не, въпросът е, че трябва ситуацията да се оцени комплексно. Тепърва предстои да се анализират тези мерки.

- Можеха ли да бъдат още по-строги и има ли някакъв съществен пропуск, който бихте могли да посочите като препоръка?

- Всеки коментар в тази посока би бил различен от различните гледни точки. Моето мнение, е че всички се стремяха към малко по-либерални стъпки, но очевидно не се оказаха абсолютно навременни. В този случай нека да запазим и коректност. Отговорността тук е много комплексна, не е само на политиците. Но всички трябва да се консолидираме в една посока, включително и медии, и общество. Предстои да бъде отчетено всичко, което се случва.

- Смятате ли, че „частичният локдаун“ ще даде желания резултат, имайки впредвид и народопсихологията на българина?

- Аз мисля, че предприетите стъпки неизбежно ще дадат резултат. Сега няма нужда от политически демагогии. Трябва да се изпълняват от всички в името на здравето на българските граждани.

- През последните дни България е в челото на черна класация – на второ място сме по смъртност. Каква е рецептата за промяна на тази тенденция?

- Не бих се наел да коментирам, защото не разполагам и с абсолютно точната информация. Всички живеем в един свят и трябва да направим  всичко възможно, за да се промени. Правителства, здравни министри и медии трябва да гледаме в една посока.

- Изобщо възможно ли е в България всички да гледат в една посока, знаейки и какво се случва на политическата сцена?

- Необходимо е да ограничим политическите коментари и да подходим обективно. Мисля, че ако всички се обединим ще направим стъпка в правилната посока.

- От Българския лекарски съюз, на който бяхте председател, призоваха и хората с положителен антигенен тест да бъдат поставяни под карантина…

- Аз няма какво да коментирам тяхната теза. Мисля, че карантината и другите неща трябва да бъдат свързани с много по-комплексни неща. По принцип обективният критерий е PCR тест. Друг е въпросът, че на база на антигенния тест могат да бъдат предприети по-бързи мерки за лечение и анализиране на това, което се случва.

- В момента се прави всичко възможно да бъдат открити COVID болници в областните градове, правителството отпуска допълнителни средства за здравеопазването, но проблемът е в липсата на кадри…

- Това е важният въпрос в момента. Нужно е да бъдат отчетени всички регионални особености по отношение на човешките ресурси. Всичко е въпрос на организация и правилни подходи. Навсякъде проблемите са различни. По-важното е да не остават хора, които да страдат и да не бъдат лекувани. Това е стратегическият приоритет в тази извънредна пандемична ситуация, която е и световен проблем. Важното е средствата да се разпределят правилно и да се предприемат правилните мерки.

- Очаква се  да се постигне договорка за издаване на електронни навравления за PCR тест при наличие на два симптома. Това ще доведе ли до решение поне на този наличен проблем към момента?

- Електронното здравеопазване е част от комплексните подходи. Те трябва да дадат възможност да се избегне забавянето на неотложни въпроси.

- Защо според вас се стигна до редица случаи на размотаване на пациенти по болниците, след което се стигна до фатален край за тях, кой е виновен за случващото се?

- Трябва да се коментира обективно. Да не бъдат обвинявани лекари или болници. Това е част от комплексния проблем, който има системата. Нужно е да се предприеме най-правилното организационно поведение, за да може тези случаи да бъдат сведени до минимум. Защото никой не трябва да бъде лишен от правото да живее, без да бъдат предприети необходимите мерки.

- Ще се стигне ли до пълен локдаун в България, според вас?

- Аз мисля, че след предприетите мерки не трябва да се стига. Най-важното е всички да бъдем абсолютно отговорни в този момент.

 

Сподели:
Бомба x
Задава се ретрограден Меркурий - как ще се отрази на всяка зодия Задава се ретрограден Меркурий - как ще се отрази на всяка зодия
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО)
ново
Днес: 297
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това