Вход
София
Времето в София 4 o C

Евродепутатът Емил Радев разобличи Мая Манолова за лобистки закон: Връща ни при мутрите и рекета!

Евродепутатът Емил Радев разобличи Мая Манолова за лобистки закон: Връща ни при мутрите и рекета!

на 03.06.2020
57674
0
Евродепутатът Емил Радев разобличи Мая Манолова за лобистки закон: Връща ни при мутрите и рекета!
Автор: ПИК
03.06.2020
0
57674

Имам оплаквания от граждани, че колекторски фирми им звънят, притесняват ги за дългове от преди 15 години. За някакви дребни суми. Това заяви пред Нова телевизия евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев, коментирайки нарастващото напрежение с насилствените действия на колекторски фирми, особено активирали се през последните месеци - въпреки извънредното положение. "Принудително изпълнение, ако не е доброволно, може да става единствено по реда на ГПК и то може да се извършва от съдебни изпълнител и всички техни действия подлежат на съдебен контрол. Не можем да се върнем в мутренските времена, когато гражданите бяха притеснявани, рекетирани и пр.", поясни евродепутатът.

Радев заяви, че законопроектът, предложен от Мая Манолова и "съдружие", на практика ще легализира незаконната дейност на колекторските фирми. "Създава се монопол на колекторските фирми", заяви той и подчерта: "В този законопроект се легализира насилственото взимане на задължения. И когато гражданинът се оплаче и входира сигнал в прокуратура и МВР, нещата се задвижват от съдебните изпълнители под много строг съдебен контрол. А сега с теи предложения всичко това ще мине в сферата на гражданските отношения и оттам нататък няма да могат да се намесват правоохранителните органи и да предотвратяват тези принудителни вземания от българските граждани".

"Някои насилствени практики намират легализация в този проект. А монополизирането на този сектор и даването на колекторски фирми на огромна част от невърнатите вземания, бих казал, че действаме по едно много лобистко предложение", посочи още Радев.

"Много е важно да защитим всички български граждани, които са притеснявани от колекторски фирми. Да се сложи край на вещите длъжници, да се сложи давност. Трябва да се даде възможност за доброволно изпълнение. Кредиторът да може чрез съдебните изпълнители без допълнителни такси да изпълни доброволно своите задължения", заяви Емил Радев. 

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34065
архив

На въпроса от логическия тест: – Кое от изброените е излишно: морков, лук, бентли, картоф? Седмокласничките масово отговорили: морков, лук, картоф!

 

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! СДС крои бъдещето на дясната коалиция с Буруджиева, Антоанета Христова, Огнян Минчев и Антоний Гълъбов (ОБНОВЕНА)
x
НЕОБИКНОВЕН ДЕН: Празнува най-мъдрото име - днес има и строги забрани, ето какви са те
x