Вход
София
Времето в София 9 o C

Единодушни сме в разединението си: „Пустите клисурци” станали не „московци”, а „вашингтонци”

Единодушни сме в разединението си: „Пустите клисурци” станали не „московци”, а „вашингтонци”

на 11.03.2019
19731
13
Единодушни сме в разединението си: „Пустите клисурци” станали не „московци”, а „вашингтонци”

Всеки уважаващ себе си народ има своя национален празник. Дали ще е Денят на Републиката (Италия), Денят на независимостта (САЩ), Денят на падането на Бастилията (Франция) или рожденият ден на монарха, но общото е, че навсякъде си го почитат и уважават. И не се карат защо точно тази дата е обявена за национален празник.

Уви, не и у нас. И тази година 3 март успя не да ни обедини, а да ни разедини. Въпреки инструкциите от Държавния департамент на САЩ, че датата „бележи създаването на независима и модерна България“.

Сякаш ние не го знаехме, ама друго си е, когато дойде като мъдро прозрение на новия Голям брат. Естествено, без нито дума за това, кой фактически допринесе за създаването ни като „независима и модерна“ държава...

Въобще, очаквам в скоро време да се окаже, че „пустите клисурци“ станали не „московци“, а „вашингтонци“. Пък панагюрци били не „донски казаци“, а американски рейнджъри.

Няма и да се учудя особено де, след като пак според „поздравителния адрес“ на Държавния департамент 3-и март едва ли не поставил началото и на освобождението ни от „комунистическия хомот“, а после, вече и като членове на НАТО, и на „най-близкото ни приятелство“ със САЩ.

В тази връзка логично идват и тезите, че всъщност Руско-турска война май въобще не е имало, а всъщност, както чета във Фейсбук, това било не освободителна за българите, а „позорна временна договорка между две империи за съдбата на нашия народ“.  Е, върхът го достигна един титан на съвременната журналистическа мисъл (и естествено, бивш агент на Държавна сигурност), според който войната била не освободителна, а „поробителна“, а Сан-стефанският договор – „измама“.

Нямало било десетки хиляди руски, украински, финландски и прибалтийски жертви (между другото, тогава от народи - части от Русия), нямало било епопеята при Плевен, в която участват и румънци, нямало било боевете при Шипка, нямало било 14 000 изклани само в Стара Загора. Ама това било просто нещо като „странични ефекти“ на „договорката“ (или „измамата“).

С други думи, и на 3 март си останахме „фили“ и „фоби“, въпреки отчаяните призиви и на президента, и на председателя на парламента да изберем единението пред разединението. Но не би.

А иначе историята не е просто преразказ на низ от събития и факти, а и наука, която се опитва да анализира процесите, които са ги предизвикали. Да, истина е, че Русия не просто е „скокнала българи да брани“, както се казва в песента, само по някакви сантиментални съображения, а преследва и своите имперски интереси – да сложи ръка върху Проливите.

Истина е, че чрез създаването на Сан-стефанска България тя цели да укрепи влиянието си на целия Балкански полуостров. Макар и прекрасно да съзнава, че западните Велики сили няма да й го позволят. Както и става.

Когато например министър-председателят на Англия лорд Дизраели се запознава с текста на договора от 3-и март, той буквално изръмжава „Никаква голяма България“. И с подкрепата на Франция и Германия само месеци след това тя е разчленена на три. С което завинаги са прекършени и мечтите ни за обединение на Мизия, Тракия и Македония.

Истина е, че онова парченце, което все пак получава правото да се нарича Княжество България, в първите години от съществуването си е изцяло под контрола на руската администрация. Но как да бъде иначе, като княжеството просто няма подготвени управленски кадри?

Истина обаче е и че все пак с 3 март на картата на Европа отново се появява държавата България. Истина е и че двусмисления статут, който получава на Берлинския конгрес Източна Румелия, дава възможност именно „вътрешните“ сили да подготвят и осъществят през 1885 година Съединението. Че даже и да го отстоят в една война непосредствено след реализацията му. И да се еманципират и от опеката на Русия, която също е против него.

Истина е и това, че когато през 1908 година България и официално обявява независимостта си, чрез сложни финансови механизми не някой друг, а именно Русия прихваща задълженията й към Турция и ги прехвърля към собствените си вземания. Ама това „фобите“ май го забравят, а „филите“ срамежливо премълчават...

Вероятно малцина вече помнят, че Трети март беше обявен за национален празник в началото на 90-те години, за да замени „комунистическия“ Девети септември.

Инициативата беше на тогавашния президент д-р Желев. Имаше и спорове защо точно3-и март, а не 6-и септември (Съединението), или пък 22-и септември (Независимостта). А когато Желев все пак се наложи, ние, зевзеците от „приятелския му кръг“ ехидно подмятахме, че той е избрал тази дата, защото тя съвпада и с неговия рожден ден...

Но така или иначе обществото свикна с новия национален празник. И, както се видя и в неделя, по-голяма част от българите си го харесват. Пък дори и защото им напомня за една, макар и мимолетна и несбъдната мечта – да видят обединена и целокупна България.

А пък лайнометите, които не спират да го ругаят, да тичат пак да си получат поредните грантове. Знаят от кого и от къде...

 

Сподели:
свързани новини
Напиши коментар »
(13)
1
????????????????????????????????????? >> https://www.youtube.com/watch?v=oYJOvhaV0Zc
2
КОНЯ - ,, ДАДЕ ФИРА " ! КАКА НИ КУРИ - ЯКО СЕ РАЗБЕСНЯ ! ТЯ В БЪДЕЩЕТО ТЪМНО - ГЛЕДАШЕ ЯСНО ! ЛЮТИТЕ ЧУШКИ ЛЮБЕШЕ СТРАСТНО ! А СЕГА ГО ЗАКЪ,СА ! И НА ПАРЛАМЕНТАРИЗМА - СЛОЖИ ЧЕРТА !
3
Русия не напразно е наричана „тюрма на народите“. Затова освобождаването си от тежкото руско робство празнуват като националин празник - „Ден на независимостта“ следните държави: Армения – 21.09.1991 г., Естония - 20.08.1991 г., Казахстан – 16.12.1991 г., Киргизстан - 31.08.1991 г., Латвия - 21.08.1991 г., Литва - 06.09.1991 г., Молдова – 27.08.1991 г., Таджикистан – 09.09.1991 г., Туркменистан – 27.10.1991 г., Украйна – 24.08.1991 г., Узбекистан – 01.09.1991 г., Грузия – 09.04.1991 г., Татарстан – 30.08.1990 г. (Ден на суверенитета, има статут на автономия в РФ), Финландия – 06.12.1917 г. (Независимост от Русия), Полша – 11.11.1918 г. (Ден на независимостта от Австро-Унгария, Германия и Русия), Унгария – 23.10.1956 г. (Ден на републиката и революцията – по случай въстанието срещу съветската окупация), Австрия - 26 октомври 1955 г.( Денят, в който и последните руски окупационни войски са напуснали страната и това е първият ден, в който Австрия е отново независима и суверенна държава.) ++ Русия е била 250 години под татарско робство, но националният й празник не е освобождението от това робство. Националният празник на Русия е „Денят на Русия“ - 12 юни 1990 г., когато се приема Декларация за суверенитета на Русия. Да вземем пример от руския народ и нашият национален празник да стане 22.06.1908 г. – Денят на обявяването на независимостта на България.
4
Няма Българин, който да не признава ролята на Руската армия при Освобождението на България! Проблема е ,каква е ролята на Русия от този момент, до окупацията на България през 1944 година, когато даже и "македонска" нация и "македонски" език ни натрисат!И професора това го знае много добре! Аз американци , па камо ли " рейнджъри" в България не съм виждал, но това сигурно се дължи на " опияненото" въображение на професора!
5
Да знаеш, че Пустите Клисурци са станали Анадолци...И докато свистят ятаганите и вият мюазините ти ще викаш само Б-Е-Е-Е.
6
Докога ще свирим но мурзилките. Не изкупихме ли тая пуста свобода, за която някои апостоли прозряха, че който ни освободи, той ще на изплющи, което е доказан факт.
7
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
8
Драго на колко водки с таратор е писал този пасквил ? Вярно, пенсионер е човечецът, трябват му пари, но все пак да има малко мяра, да пише и верни, и смислени поне малко от малко неща. Повтаря комунистическата пропаганда, каквато я знаем още от училище преди 40 и повече години. Докога ? Но защо да се учудваме-75 години едни и същи ни управляват, а такива като дописника с водката и таратора са обслужващия персонал.
9
Вечна слава на ГЕРОИТЕ освободили БЪЛГАРИЯ от ПЕТ ВЕКОВНОТО турско робство,ВЕЧНА СЛАВА НА РУСКИТЕ ВОЙНИ И БЪЛГАРСКИТЕ ОПЪЛЧЕНЦИ ОСТАВЕЛИ КОСТИТЕ СИ ПО БОЙНИТЕ ПОЛЯ, ВЕЧНА СЛАВА НИКОЙ ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН НЯМА ДА ЗАБРАВИ ТОВА НАВЕКИ !!!!
10
Наздраве г-н"Професоре"! Хубаво е преди да пишеш критически за нещо да го прочетеш, че то иначе критиката ти е смешна и несъстоятелна. Прочети ,ама внимателно, книгата Измамата Сан - Стефано и с голямо учудване ще установиш, че там няма нищо подобно от това което си писал в твоята критика.Четенето е труден процес,особено за поддържащи постоянно алкохолното си ниво комунистически "професори" по история, но тук става дума за нещо друго и трябва да се прочете.Прочети и Писма от България от руския офицер и журналист Утин. Знам, обаче , че руското самосъзнание ви е имплантирано и никакви доводи не могат да разклатят непоколебимата ти вяра в Русия и всичко руско. Ако ти плащат вземай парите и -наздраве , но недей да ходиш в Русия.Там такива като теб ги характеризират като"говнояди" и бързо,бързо ги изпращат по предназначение - или в Сибир,или в лудница/психодиспансер/ или...ГРУ има достатъчно методи за комуникация с такива като тебе. Я професоре тайно се запитай -абе аз не съм ли българин?
11
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
12
Нали защото като се говори истини трябва дао се пази мълчание Българин да се наричам първа радост е за мене С ОШипка и Аз съм БЪЛГАРЧЕ съм израстнал и живея и днес
13
Пияндура пруфесур пак се напъва да напише нещо оригинално. Хич не му се получава.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате на евроизборите?
Общо гласували: 17242
архив

Две блондинки преминават с кола покрай селска полянка:
- Я! Виж какъв красив кон! - казала едната.
- Това не е кон, а свиня! - поправила я втората.
- Кон е! Свинете нямат рога.

няма нови новини
Днес: 12
hot
най-четени новини в момента
сега
1424
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ВМРО закрива предизборната си кампания в Елин Пелин - Джамбазки: Знаем как се пази българският патриотизъм и родолюбие, за нас България е верую (ОБНОВЕНА)
x
ЦЕНЗУРА ИЛИ... Роботи филтрират коментарите в интернет
x