Един човек на помена на Георги Парцалев (Снимки)

Лица

Един човек на помена на Георги Парцалев (Снимки)

38451
на 02.11.2022
Един човек на помена на Георги Парцалев (Снимки)
Автор:   "Ретро"

33 години след кончината на гениалния Георги Парцалев няма кой да запали свещ на гроба му дори на помена му. Единственият човек, който не пропуска да навести вечния му дом, да занесе цвете и да помете алеите наоколо, е неговата вярна приятелка и колежка Латинка Петрова.

препоръчано

Докато талантливият комик бе жив, двамата бяха изключително близки и се подкрепяха в добро и лошо. Парцалев, който си отиде на 31 октомври 1989 г., е погребан на Алеята на творците на Централните софийски гробища в София. Допреди няколко години таксата за гроба му не бе плащана десетилетия наред, бяха се натрупали лихви и вечният му дом бе застрашен от заличаване. От управата на гробищния парк съобщиха пред „Ретро“, че към днешна дата всичко е платено, без да уточняват от кого. Черният мраморен паметник на комедийната звезда и любимец на поколения българи е поддържан добре, но не от родствениците му, а от Латинка Петрова. На 78 години тя винаги намира сили да намине там за задушница, за годишнината от рождението или смъртта на Парцалев. Преди гроба му посещавала и неговата първа братовчедка Наталия, която бе единствената жива близка роднина на актьора, но през 2021 г. починала на 92-годишна възраст. Сега комедийната легенда има само далечни родственици в град Левски.

Според най-близките приятели на актьора причината за смъртта му е била ясна още през 1989 г. Той бил една от жертвите на радиацията от Чернобил. Великият комик развил скоротечната си левкемия именно заради облъчването, смятат те.

„Видяхме се за последно в Правителствена болница, може би четири-пет дни преди той да си отиде. Не се сбогувахме обаче, защото той не усещаше, че си отива. Само му падаха пръстените от пръстите, защото се беше стопил. Държеше ги в шепата си, защото не искаше да се разделя с тях. В съседната стая беше патриарх Максим и Пацо се чудеше как толкова Божи човек също е стигнал до болница. Помня, че постоянно ми вадеше картона си и ми казваше да видя, че няма СПИН. Тогава този слух витаеше навсякъде и дори докторите обясняваха, че много хора идват до болницата, за да му донесат цветя и бонбони, но ги е страх да се качат при него, за да не се заразят, а той нямаше никакъв СПИН. И тогава обаче не губеше присъствие на духа и чувството си за хумор. Отиде си от левкемия. Професорът ми каза, че като са го отворили, защото те мислеха, че има язва и затова му изтича кръвта, съдовете му са се чупели. Докторите с микрохирургия зашиват един, то друг се пука. Лекуващият му лекар беше категоричен, че това е следствие на Чернобил. И той наистина се разболя няколко месеца след аварията, но време мина, докато го диагностицират“, разказва Латинка Петрова за последните мъчителни дни на Парцалев и признава, че не минава ден, без да се сети за него и веселите им случки заедно.

За гроба на актьора се грижи единствено Латинка Петрова

Латинка Петрова

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 26 септември - успехът не е изоставил Телците, Козирозите да се предпазват от грешки САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 26 септември - успехът не е изоставил Телците, Козирозите да се предпазват от грешки
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV! Пеевски каза може ли местните избори да разтурят управлението (ОБНОВЕНА) ГОРЕЩО В ПИК TV! Пеевски каза може ли местните избори да разтурят управлението (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 54
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК