Една година от смъртоносното нападение на "Хамас" в Израел

Близък изток

Една година от смъртоносното нападение на "Хамас" в Израел

3250
преди 4 часа
Една година от смъртоносното нападение на Хамас в Израел
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Израел отбелязва днес годишнина от безпрецедентното нападение на своя земя, извършено от палестинското ислямистко движение "Хамас" на 7 октомври. То предизвика войната в ивицата Газа, която след това се разпространи в съседен Ливан срещу "Хизбула".

препоръчано

По повод първата годишнина от най-смъртоносния ден в Израел от създаването му през 1948 г. държавният глава Ицхак Херцог ще председателства възпоменателна церемония в Сдерот, един от най-тежко засегнатите градове, съобщи АФП.

Броят на загиналите при това нападение възлиза на 1205 души, повечето от които цивилни, става ясно от преброяването на АФП, основано на официални израелски данни и включващо заложници, които са загинали или са били убити в плен в ивицата Газа.

Други събития, планирани за днес в Израел, включват възпоменание в кибуца Рейм, мястото на музикалния фестивал "Нова", където бойци на "Хамас" убиха най-малко 370 души, и митинг в друг близък кибуц - Бери, където на 7 октомври 2023 г. бяха убити повече от 100 души.

Семействата на заложниците, които все още са държани в плен в ивицата Газа, планират митинг с искане за тяхното освобождаване. В ивицата Газа бяха взети общо 251 заложници. Една година по-късно 97 от тях все още са в плен, а 33 от тях са обявени за мъртви.

 

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА: Везните обмислят раздяла, Лъвовете пълнят портфейла ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА: Везните обмислят раздяла, Лъвовете пълнят портфейла
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Колтуклиева хвана Биршен Ибрямова на къс пас след удобното интервю по бТВ. Жената на Джейхан се скри в палатката след абсурдни обяснения за 100-те бона подкуп (ВИДЕО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Колтуклиева хвана Биршен Ибрямова на къс пас след удобното интервю по бТВ. Жената на Джейхан се скри в палатката след абсурдни обяснения за 100-те бона подкуп (ВИДЕО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 43
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК