Вход
София
Времето в София 16 o C

ЕДНО КЪМ ЕДНО: Съдия №1 Лозан Панов копие на банкера-беглец Цветан Василев - хулите му срещу България пред еврокомисията повтарят речите на грабителя на КТБ (ЦИТАТИ)

ЕДНО КЪМ ЕДНО: Съдия №1 Лозан Панов копие на банкера-беглец Цветан Василев - хулите му срещу България пред еврокомисията повтарят речите на грабителя на КТБ (ЦИТАТИ)

на 16.05.2019
25743
17
ЕДНО КЪМ ЕДНО: Съдия №1 Лозан Панов копие на банкера-беглец Цветан Василев - хулите му срещу България пред еврокомисията повтарят речите на грабителя на КТБ (ЦИТАТИ)
Автор: ПИК
16.05.2019
17
25743

Шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов мисли, говори и действа досущ като банкера-беглец Цветан Василев. Съдия №1 повтаря едно към едно речите на грабителя на КТБ, който се укрива от българското правосъдие години наред в Сърбия и не застава пред Темида, за да понесе отговорност за изчезналите 3,5 млрд. лв. на сънародниците ни от трезора. 

Пълното единомислие лъсна със страшна сила от последната изява на скандалния Василев, който от бърлогата си в Белград продължава да дава интервюта пред подчинените си родни журналисти.

"В началото на срещата… отбеляза, че се говори само за проблемите в Полша, Унгария, Румъния, като България остава настрана, въпреки че процесите са същите и по-тежки... Обществото в България реагира по-различно, зрелостта му е по-различна."

"Най-големият проблем, а той не е само в България между другото, в момента текат процеси и в други страни като Полша например, където обаче хората понеже са по-свободолюбиви, по-освободени, се борят за своите права".

Тези два цитата отразяват очеизвадната обща гледна точка на двете скандално известни у нас персони по въпроса за случващото се с правосъдните системи в част от страните членки на Европейския съюз, пише "Правен свят". Едната позорно представляваща държавата, в качеството й на "съдия №1", другата ограбила държавата, поне според разследващите - укриващият се "подсъдим №1" по делото за фалита на КТБ.

Гледните точки на Панов и Василев  не би следвало да имат каквито и да е допирни точки, но дотолкова съвпадат, че дори няма значение – кои думи са цитат от интервю на подсъдим и кои са извадка от паметни бележки на среща на най-високопоставения съдия с представители на Европейската комисия, били в София на поредната мисия по Механизма за сътрудничество и проверка.

От еднаквите им речи излиза, че няма значение дали експертите на Брюксел се срещат с Лозан Панов, защото всъщност той мисли и казва това, което смята за важно и Цветан Василев. По този въпрос масово медиите незнайно защо мълчат, но именно това е може би най-големият проблем на правосъдната ни система - че шефът на ВКС явно е на подчинение на подсъдим №1.

Изводът е един - че укриващият се вече пет години от българските власти банкер беглец дотолкова има пряка връзка с председателя на Върховния касационен съд, че или двамата предварително уточняват своето говорене или имат общ "мозъчен тръст", който им подготвя "опорните точки", което пак се явява проблем, поставящ под съмнение наличието на зависимости на върха на съдебната власт в европейска България.

Още по-скандалното е, че беглецът Василев дава интервюта редовно преди избори, опитвайки да се изплъзне на властите ни, заедно с (полу)легалната си мрежа, която вече пета година задкулисно организира всевъзможни саботажи, за да се попречи на установяването и осъждането на виновниците за фалита на четвъртата по големина българска банка. Това обяснява и последната му изява пред удобен журналист.

Дори само няколко цитата, в които Цветан Василев развива тезата за развитието на съдебната реформа в част от страните от ЕС, както и мнението му за мястото на държавното обвинение, са достатъчни, за да стане ясно защо Лозан Панов наскоро се появи на частен форум на спонсорираната от банкера организация "Боец", което отново незнайно защо бе скрито от повечето медии. 

Цитатите говорят сами за себе си и показват нагледно, че гледните точки на Цветан Василев и Лозан Панов по тези две теми не просто съвпадат, но звучат по начин сякаш двамата предварително са знаели какво ще каже другият. А, ако все още не знаете, то Цветан Василев и Лозан Панов са твърди привърженици на реформата на Конституцията, която трябва да извади държавното обвинение от съдебната власт.

Ето и конкретни цитати от паметните бележки от срещите на председателя на ВКС с експертите от ЕК, отговорни за писането на мониторинговите доклади за България, които точно преди седмица Висшият съдебен съвет (ВСС) публикува и предизвикаха скандал, след като стана ясно, че Панов хули България.

Цветан Василев 11 май 2019 г., Белград:

"…Появиха им се други проблеми в далеч по-значими страни за съюз - Полша например, Качински. Туск е от другата страна на барикадата на Качински, Орбан и Унгария…"

"Най-големият проблем, а той не е само в България между другото, в момента текат процеси и в други страни като Полша например, където обаче хората понеже са по-свободолюбиви, по-освободени, се борят за своите права."

Лозан Панов пред експертите на ЕК, 4-5 октомври 2018 г., София:

"В началото на срещата г-н Лозан Панов отбеляза, че се говори само за проблемите в Полша, Унгария, Румъния, като България остава настрана, въпреки че процесите са същите и по-тежки."

"В заключение г-н Панов обобщи, че му се налага да работи в много по-тежки условия от тези в Полша, в много по-различна медийна среда. Обществото в България реагира по-различно, зрелостта му е по-различна. Тези процеси в бившите социалистически страни са по-различни. Само 4 от членовете на ВСС са гласували да се замрази членството на полския ВСС в Европейската мрежа. Как се работи при такива условия, бранейки съдийската независимост и неприкосновеност."

Забележителното в случая е, че освен пълно сходство на тезите, изразяващо се и в почти припокриващ се словоред, коментарите са направени в различен времеви интервал, което напълно потвърждава наличието на тесни контакти между Лозан Панов и Цветан Василев, отпреди повече от една година.

Василев и Панов напълно се припокриват и в идеите си за мястото на прокуратурата в държавното устройство, а именно – изваждането й от съдебната власт. Тази седмица бе даден нагледен пример за това. Във вторник, след среща с президента Румен Радев, Панов отново лансира идеите си за промяна на Конституцията, свързани с прехвърлянето на държавното обвинение към изпълнителната власт. Ден по-късно излезе интервюто с Василев, в което той говори за абсолютно същото.

Цветан Василев 11 май 2019 г., Белград:

"Очевидно трябва рестарт. Тук говорим най-напред за осмисляне, преосмисляне на правосъдната система и мястото на прокуратурата. Едно от решенията, естествено, е прокуратурата да бъде извадена. Така, както примерно е в САЩ. Прокуратурата не е част от съдилищата".

Лозан Панов пред експертите на ЕК, София:

"Няма контрол върху главния прокурор."

"Според г-н Панов докато отлагаме реформата на прокуратурата, резултати няма да има."

И тъй като все пак Цветан Василев не е юрист, едва ли е запознат в детайли с глава "Съдебна власт" на Конституцията, нито с разпоредбите на Закона за съдебната власт или с практиката на кадровия орган, то изненада буди и един негов чисто професионален коментар свързан с разследвания срещу магистрати, а именно:

Цветан Василев 11 май 2019 г., Белград:

"Освен това създадоха и редица закони, които позволяват на прокуратурата да направи всеки съдия обвиняем, ако не им се харесват решенията и постановленията, които той взема."

Същата тема е повдигната на 11 и 12 март 2019 г. и от Лозан Панов, отново на срещата му с експертите на Комисията, посетили София:

"Председателят на ВКС посочи, че отстраняването от длъжност при повдигнато обвинение за престъпление, което не е по служба, беше отменено от КС. Според него могат да възникнат проблеми при прилагането на чл. 230 от ЗСВ поради отпадането само на втората алинея. За да се прецизират процесуалните правила, трябва да се предвиди нова разпоредба, за да има възможност съответната колегия да вземе решение, какъвто беше редът при предходния ЗСВ и както е и при депутатите."

Горните цитати само потвърждават това, което Лозан Панов изглежда спря да крие още в началото на тази година. Един от първите официални гости в Съдебната палата се оказа близкият до Цветан Василев деен автор на "активни мероприятия" – лицето Георги Б. Георгиев от движение "Боец". Само преди месец същият се оказа организатор на сбирка, на която специален гост беше Лозан Панов. Така Георги Б. Георгиев вече има по няколко снимки с Цветан Василев и Лозан Панов. Засега поотделно. А дали служи и като куриер между двамата е въпрос, чийто отговор знаят най-добре тримата, които изглежда скрито се надяват да си направят и обща снимка.

Изглежда, че в "европейска" България това е възможно – "подсъдим №1" да говори и мисли като "съдия №1" или обратното.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Към кого изпитвате най-силно доверие?
Общо гласували: 30741
архив

Сани пита майка си:
- Мамо, защо Нова година не е веднага след Бъдни вечер и Коледа?
- За да не умират хората от преяждане и препиване.

няма нови новини
Днес: 242
hot
най-четени новини в момента
сега
3326
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV! Комисията по енергетика обсъжда идеята за държавните бензиностанции - НА ЖИВО
x
ЕКРАНЪТ СРЕЩУ ХАРТИЯТА: Ето кой е победител в обучението на децата
x