Вход
София
Времето в София 11 o C

Екатерина Захариева с горещ коментар за доклада на ЕК: Нито сме назидани, нито порицани

Екатерина Захариева с горещ коментар за доклада на ЕК: Нито сме назидани, нито порицани

на 01.10.2020
23115
0
Екатерина Захариева с горещ коментар за доклада на ЕК: Нито сме назидани, нито порицани
Автор: ПИК
01.10.2020
0
23115

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, която отговаря и за съдебната власт, коментира последния европейски доклад за България. Пред Би Ти Ви Захариева изтъкна колко обективен е като изводи документът.

"Надявам се докладът не само да броди из Европа. Нито сме назидани, нито порицани, нито похвалени. Там ясно се показват оставащите дефицити. Хубаво е да се прочете и общият доклад, защото там комисията се стреми, а и ние, Европа да е стандарт и свобода и на словото. Всички трябва да имаме взаимодействие между институциите и вън, и вътре. Отговорността, подчертано, е на правителствата, посочи министърът.

В общия доклад се говори за корупция. Усещането на европейските граждани е да се борят с този феномен, който е 73 процента. Това е много висок процент и България стои до него. Това означава, че вече много е направено през годините за подобряване на съдебната система. Има много дела за корупция по високите етажи, но няма финални резултати, изтъкна тя.

Трябва обаче да не се лишават гражданите от право на защита. Обективно са посочени нещата по отчетността на главния прокурор по критериите на Венецианската комисия. Оттам се очакват още препоръки. Работи се по квотата във ВСС от парламента, заяви Захариева.

Трябва обаче да сме сигурни, че сме създали правилния механизъм, същото се отнася и за проекта за нова Конституция. По-добре да се забавим два месеца, отколкото после да се поправяме две години, коментира още тя.

Негативни по-скоро са оценките за състоянието на медиите и СЕМ трябва да се финансира повече. Не се забранява на политически партии да имат медии, но ГЕРБ е единствената поритическа сила, която няма свои медии.

Вариантът за Конституция е само проект за дебат, подчерта Захариева. и добави, че ВНС ще приема Конституцията.

България не се страхува от мониторинговия механизъм за контрол от докладите, подчерта Захариева. Не ходим на пръсти около критиките. Ясно знаем къде да се фокусираме и какво и кога да се изработи.

Захариева коментира проектите "Белене" и "Турски поток", които са атакувани от дипломацията на САЩ, защото не решават проблемите с диверсификацията ни. Строим по европейските правила, затова няма от какво да се притесняваме, каза Захариева.

Гоце Делчев е само един от въпросите, които трябва да се решат между България и Северна Македония. Подходът е хоризонтален. Много пъти призоваваме да се върнем към договора и причината не е в нашата част от комисията, категорична е Захариева. Не е вярно, че България се опитва да спира съседите си. Идния петък тук ще е външният министър на Северна Македония. Историята трябва да се признае такава, каквато е, не става въобще дума да я предаваме, още повече че не става дума за хиляди години, но акцентът според Захариева трабва да е визията към бъдещето.

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 33956
архив

Съпружеска двойка седи в хола и гледа фигурно пързаляне. На леда се пързаля перфектна фигуристка. Мъжът замечтано: – Ех, ако ми падне, каква волна програма ще изпълня с нея… Жената мрачно: – Сега ще видим първо как ще се справиш със задължителната….

 

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! СДС крои бъдещето на дясната коалиция с Буруджиева, Антоанета Христова, Огнян Минчев и Антоний Гълъбов (ОБНОВЕНА)
x
Откриха нов симптом на коронавируса
x