ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК: Арестуван за фалшифициране на британски паундове замесен в схемата с менте алхокол по морето - винарският бос Тодор Неделчев забъркан в куп престъпни афери

Крими

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК: Арестуван за фалшифициране на британски паундове замесен в схемата с менте алхокол по морето - винарският бос Тодор Неделчев забъркан в куп престъпни афери

62868
на 14.08.2019
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК: Арестуван за фалшифициране на британски паундове замесен в схемата с менте алхокол по морето - винарският бос Тодор Неделчев забъркан в куп престъпни афери
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Гореща следа за връзка на един от собствениците на винзавода в Първенец с група за производство на фалшиви английски паундове, заловена преди година, проверяват от МВР по повод акцията срещу менте алкохол по морето, научи ПИК. Става дума за един и същ кръг от босове на мастити бизнеси от пловдивско, действали на територията на Първенец. 

WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

препоръчано

Както ПИК съобщи преди минути, при акция на гранична полиция във Варна и местната прокуратура, подготвяна от известно време, е задържано огромно количество нелегален алкохол в бус на винзавод "Първенец". В същото време неофициално стана ясно, че претърсване ще има и в самия винзавод, а паралелно МВР търси всички престъпни връзки на собствениците на алкохолния бранд. 

ПИК разкри, че още преди година един от винарските босове, собственици на фирмата "Джиро трейд", която притежава завода - Тодор Неделчев е попаднал в ареста, заради открита в имението му машина за сечене на менте монети на британски лири. Тогава бяха открити 34 000 фалшиви монети с номинал 2 британски паунда с изключително високо качество при операция на Специализираната прокуратура и ГДБОП, осъществена съвместно със службите на Великобритания.

Монетите са били с отлично качество, сечени в цех в пловдивското село Първенец. В своя филиал на Кралския монетен двор нашите фалшификатори произвеждали по 1500 монети на ден. 

Бандата тогава бе съобщено, че е от четирима души и агентите влезли в дирите й от есента на миналата година. Екипът бил събран от Тодор Неделчев, по прякор Седмака, известен в Пловдивско производител на алкохол и един от собствениците на винзавода "Първенец".

Машините и пресите били стандартни за обработка на метали, с малко приспособления били пригодени да секат монети. В автомобила и луксозния дом на Седмака в с. Първенец били открити чували с 34 000 монети с лика на кралица Елизабет II и стойност 68 000 паунда (над 150 000 лв.). Изработката била поръчана от софиянец, който също е задържан, а уговорката била да плати 40 % от номиналната стойност – около 60 000 лв. Една то пресите в цеха била заредена с матрица за сечене на монети от 2 евро.

Тодор Неделчев е с дълго крими досие и дори е излежал 5-годишна присъда, става ясно от справка в регионални медии. През 2011 година след серия палежи на къщи и автомобили в селата от Родопската яка, живеещите в района си отдъхнаха. Неуловимите подпалвачи бяха разкрити и арестувани.

Пожарите, които на пръв поглед не бяга свързани, се оказаха поръчани от един същ човек – един от собствениците на винпрома на „Джиро Трейд” в Първенец – Тодор Неделчев, пише преди години пловдивската медия "Глас". Жертви на палежите бяха митничар, бивш следовател, земеделец, съпругата на зам. кмет, полай, работници. Причината за огнената вендета е отмъщение.

Тодор Неделчев влиза през 90-те с летящ старт в бизнеса, като наследява крупни авоари от баща си, който се занимава с производство на гъби и цветя. Тодор и брат му купуват стопанския двор в селото и построяват алкохолната фабрика „Джиро трейд” . Тодор се регистрира като земеделски производител, отваря фирма за производство и търговия със спиртни напитки, оглавява футболния клуб в Първенец, става член и на регионалната лозаро-винарска камара "Тракия".

Фамилният бизнес обаче е „посечен” след акция на митнците и полицията през 2007 година и заради нарушения алкохолната фабрика остава без лиценз за производство и търговия. Служители на БОП атакуват базата и конфискуват 1,42 т ракия, водка, мента и мастика в пластмасови туби.
През ноември 2010 г. пък митничари изземат 33 тона вино и спират 9 инсталации за производство. Дължимите към държавата акцизи в онзи момент възлизат на около 180 000 лв.Това е последната капка и търпението на Тодор Неделчев се изчерпа. Започва да търси виновници за съсипания си бизнес и се насочва към хората, които са му под ръка. Започва да отмъщава с огън и меч.

В списъка на жертвите му са бивши работници, напуснали спиртоварната, хора, с които е имал общ бизнес или по някакви причини са се спречквали с него. За по-удобно той си записвал имената на набелязаните жертви в черен тефтер за мръсни поръчки.

Там имало информация за регистрационните номера на колите, адресите, на които се паркират, къде се намират имотите, набелязани за опожаряване. Бележникът бил намерен от разследващите, които се заели с разплитането на истината около мистериозните палежи. Неделчев вербувал бившите си работници Георги Кунчев и Димитър Зебеков.

Двамата му дължали пари и това ги направило лесни жертви на отмъстителя. Неделчев ги убедил да му сътрудничат като им обещал по 100-150 лева за всяка изпълнена поръчка. Предоставил им кола, с която да се придвижват. Инструктирал ги откъде да зареждат туби с гориво. Поръчал колите да се заливат от няколко места и да се палят с кибрит или хартия. Празните туби трябвало да се унищожават.

Първата жертва била Мария Говедарова - главен инспектор в "Последващ контрол" на пловдивската митница. Жената съставила на винарската изба няколко наказателни постановления. Заради това на 25 октомври 2010 г. лумнал семейният й опел, паркиран до блока й в пловдивския жк „Тракия”. При палежа пострадали други 2 коли - фолксваген и мазда .

За втора жертва бил посочен бившият механизатор Асен Шопкин от Брестовица. През 2006 г. той решил да напусне фирмата на Тодор Неделчев и да отглежда свои лозя. „Ти си предател!”, обвинил го алкохолният бос. Така в черния тефтер попаднали аудито и къщата на Шопкин.

След него Неделчев и компания опожарили колата на бившия следовател Чавдар Димитров от Първенец. През 90-те години той помогнал при стартирането на бизнеса на Неделчев. Опелът на Чавдар Димитров горял 40 мин, едва не гръмнала газовата уредба.

Кирил Янчев пък пострадал по други причини. Човекът е най-обикновен работник, но Неделчев го обвинил, че краде и първо го изхвърлил от работа, после пратил хората си да драснат клечката и на неговия автомобил.
Отмъстителят от Първенец не подминал и бившата си главна счетоводителка Катя Петковска. Полицията влезе в дирите на подпалвачите случайно, след ареста на Зебеков. Престъпникът бе задържан за кражба на кола и искан откуп. По време на разпитите той споделил и за палежите в пловдивските села.

Арестите през 2011 година не изненадаха жителите на Първенец, тъй като мнозина знаели за избухливия характер на Неделчев. Свързват сприхавия му нрав с операция, която претърпял преди време и не успял да се възстанови от нея.

През 2012 година бизнесменът бе осъден на 5 години затвор. Ефективната присъда бе произнесена от състав на Пловдивски окръжен съд. Изпълнителите на мокрите поръчки Георги Кунчев – Жоро Американеца и Димитър Зебеков получиха по 4,5 г. затвор.

В продължение на 5 години Неделчев не бе попадал в полезрението на полиция и медии до фаталния 13 юли 2017 г., когато 85- годишният велосипедист Петър Стамболов се озова под гумите на джипа на алкохолния бос на ул. „Авксентий Велешки”. Възрастният мъж почина на път за болницата, а водачът на Нисана бе арестуван. В последствие излезе под гаранция и преди няколко месеца в пловдивския Окръжен съд започна делото срещу него.

Междувременно обаче Неделчев отново се озова зад решетките. Този път – в ново амплоа – като главатар на банда за фалшифициране на пари. На 13 юни спец ченгета от ГД БОП и СПС атакуват имението на алкохолния бос в Първенец. Откриват 34 000 фалшиви монети с номинал 2 паунда..

Бандата е била наблюдавана още от края на 2017, а е действала от есента. Делото за това все още тече, а сега може да се окаже, че въпросният бос е в отношения и с главатарите на новата престъпна схема за разпространение на нелегален алкохол по морето, срещу която прокуратурата и МВР работят в момента. 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да бягат от ласкатели, Раците да очакват нови запознанства САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да бягат от ласкатели, Раците да очакват нови запознанства
ПИК TV x
САМО В ПИК! Шутът на Киро с тъпа провокация - Найо Тицин нападна жена, крещи обиди в лицето й! Петков гледа безучастно и пита: Снимахте ли ме, докато си хапвах (ВИДЕО) САМО В ПИК! Шутът на Киро с тъпа провокация - Найо Тицин нападна жена, крещи обиди в лицето й! Петков гледа безучастно и пита: Снимахте ли ме, докато си хапвах (ВИДЕО)
ново
Днес: 18
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК