Вход
София
Времето в София -2 o C

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК: Вижте кървавата позиция на БАН за македонския език, която смрази Скопие

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК: Вижте кървавата позиция на БАН за македонския език, която смрази Скопие

на 12.12.2019
41466
19
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК: Вижте кървавата позиция на БАН за македонския език, която смрази Скопие
Автор: ПИК
12.12.2019
19
41466

Oфициалният език в Република Северна Македония е писмено-регионална норма на българския език. Това посочва ръководството на Българската академия на науките в позиция, провокирана от приетата от Македонската академия на науките и изкуствата „Харта за македонския език“. 

БАН скочи срещу Хартата за македонския език

БАН скочи срещу Хартата за македонския език

От ръководството на Българската академия на науките...

на 11.12.2019

В „Хартата за македонския език“ академиците в Скопие са изброили "исторически и езикови аргументи" в защита на официалния книжовен език на Република Северна Македония като "отделен самостоятелен език с континуитет и генеалогия".

Събранието на Македонската академия на науките и изкуствата е приело документа на 3 декември. От ръководството на Българската академия на науките (БАН) в становище изразяват несъгласие с приета "Харта за македонския език" от Македонската академия на науките и изкуствата. Това съобщава пресцентърът на БАН.

От БАН информират, че на 3 декември 2019 г. Събранието на Македонската академия на науките и изкуствата (МАНИ) е приело "Харта за македонския език". В нея са конструирани исторически и езикови аргументи в защита на официалния книжовен език на Република Северна Македония, като отделен самостоятелен език с континуитет и генеалогия, определян в Скопие като "македонски".

"Документът предизвиква много сериозни научни възражения. Затова той беше обсъден от ръководството на Българската академия на науките, след което бяха поискани и представени становища от три института на Академията - Института за български език, Кирило-методиевския научен център и от Института за исторически изследвания", се казва в съобщението от ръководството на БАН.

"На свое заседание днес Събранието на академиците и член-кореспондентите обсъди Хартата на МАНИ и постъпилите становища от институтите на БАН.

Изказванията на членовете на Събранието бяха еднопосочни и категорични в защита на научните истини и факти относно произхода, историята и характера на официалния език в Република Северна Македония, които в цитираната Харта са представени некоректно и с подмяна на научната терминология. БАН и САЧК считат изразената в обсъждания документ позиция на Събранието на Македонската академия за невярна и неприемлива, вредяща на отношенията между двете съседни страни.

В този смисъл и позицията на БАН остава единодушна и непроменена - официалният език в Република Северна Македония е писмено-регионална норма на българския език", се посочва в съобщението от ръководството на БАН.

В него се казва, че САЧК ще акцентира върху този научен факт с поредица от събития, които да получат широка обществена и медийна разгласа не само у нас, но и в чужбина. Фактите изискват специално внимание, поради което за становището на БАН ще бъдат официално уведомени както Народното събрание на България, така и висшите държавни институции

Заради хартата ръководството на Българската академия на науките е поискало становища от три института - Института за български език, Кирило-методиевския научен център и Института за исторически изследвания. 

"Континуитетът на т.нар. македонски език всъщност е континуитет на българския език, който и без наличието на политически рамки през епохата на Българското възраждане се развива и кодифицира на широка народна основа, запазвайки връзката с традицията. В обективната наука нашият целокупен език, независимо от това дали е на старо или на ново място, или съществува под различни форми (книжовни, писмено-регионални, диалектни и др.), вече столетия наред е известен с народностното си име единствено като български език" - пише в становището на Института за български език на БАН.

"Главното характерно качество на общия ни език е неговата аналитичност – сред всички останали славянски езици единствено българският е аналитичен. Като славянски език единствено българският, вкл. диалектите в Македония, притежава членна (задпоставна) форма, единствено той е загубил някога развитата си падежна система, единствено той образува сравнителна и превъзходна степен при прилагателните, някои съществителни и глаголи с частиците по- (+думата) и най- (+думата), единствено той има двойно лично местоимение" - посочват от Института за исторически изследвания.

На свое заседание днес Събранието на академиците и член-кореспондентите на БАН е определило хартата на Македонската академия на науките и изкуствата за "невярна и неприемлива" позиция, "вредяща на отношенията между двете съседни страни".

БАН ще акцентира, че "официалният език в Република Северна Македония е писмено-регионална норма на българския език" с поредица от събития, "които да получат широка обществена и медийна разгласа не само у нас, но и в чужбина".

"Фактите изискват специално внимание, поради което за становището на БАН ще бъдат официално уведомени както Народното събрание на България, така и висшите държавни институции", пише още в днешното решение на ръководстовото на Българската академия на науките.

Сподели:
Напиши коментар »
(19)
1
знаете ли 4е в плевнските у4или6та ,вместо по 4ас по физи4еско-да бягат и ска4ат-ИГРЯТ .НЕ СЕ СЪРДИИЛИ ч4ОВЕ4Е Прочети повече в Blitz.bg: https://blitz.bg/kriminalni/prestplenie/udart-na-godinata-otkrikha-kheroin-za-15-mln-leva-v-taynitsi-na-kola-na-dunav-most_news714626.html
2
Най важно е местоимението.Може да е двойно лично,а може да е и раздвоено такова.
3
Уцелили са си името - Македонска академия на науките и изкуствата МАНИ. Това като Контрол на уличните ремонти. То и БАН е на една буква от гафа ама ..
4
Е ТО СЕ ЧУВА,ЧЕ ГОВОРЯТ НА ЕЗИК,КОЙТО СМЕ ГОВОРЕЛИ ПРЕДИ 1944год. ПРОСТО В БЪЛГАРИЯ ПО ВРЕМЕ НА СОЦИАЛИЗМА ПРОМЕНИХМЕ МОРФОЛОГИЧНО ЕЗИКА СИ И ЗАПОЧНАХМЕ ДА ГОВОРИМ И ПИШЕМ БЕЗ СТАРОБЪЛГАРСКИЯ ДИАЛЕКТ...
5
Това което пишеш е на някаква писмено-регионална маймуница, точно като македонския език.
6
"Солунските двама братя" ....Солун винаги е бил област Македония ако не се лъжа. Писмеността на двамата братя не е българска. Тя е Балканска. Споровете са ненужни. А мен ако питате - безсмислена писменост. Най добре е целия свят да говори и пише еднакво.
7
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
8
КИРИЛ И МЕТОДИ,ДАМЕ ГРУЕВ И ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ПИШАТ САМО ЗА БЪЛГАРИЯ.... ДА СИ ЧУЛ ДА СПОМЕНАВАТ МАКЕДОНИЯ,СЪРБИЯ ИЛИ РУСИЯ.... ЕЙ ТЪПАКО
9
Има ли значение ,кой език е основен,кой български и кой северомакедонски. Важно е да има добри междусъседски взаимоотношения,да има работа,мир и хората да са здрави. Това с езиците е като с териториите. Всяка държава претендира за по-голяма територия. Светът е голям,има място за всички . Ако спрем с алчността си са територии,няма да има войни.
10
Днес е валяло дъжд в южна северна македония .
11
Тези идиоти от МАНИ се мислят за много хитри,но могат да излъжат само себе си!!!:):):)Тези от МАНИ-мани кога ще осъзнаят,че са селски хитреци а не Учени???:):):)Кой от тях е ходил в Кеймбридж или Оксфорд да изложи нелепите си лъжи???:):):)Или до Ватикана,да им обясни Папата защо братята Кирил и Методий са български Светци и Закрилници на Европа заедно със свети Бенедикт???:):):)МАНИ са комуноидно-шизофренично образувание подчинено на Москва и Белград!!!:):):)Целта е да бълват лъжи и омраза за да не влязат в ЕС и НАТО!!!:):):)От което печелят сърби,руснаци и гърци,а не македонците!!!:):):)От хитреца и лъжеца,по-голям глупак няма!!!:):):)
12
...наглост, но това че са нагли макетата, отдавна не е новина! След този Дисниленд който натвориха в центъра на Скопие, не се знае да се смееш ли , да плачеш ли! Да благодарят на Коминтерна , и на Белград / които доста си поиграха да го посърбеят/ ! Проблемът си е техен....Важното е такива Кремълски дебили ,като Гошо Тарабата да бъдат заклеймени, и да се знае , че след Освобождението,Русия никога не е била приятел на България!
13
Скоро ще се светнат "макетата",ама да не е късно.
14
Путин: „Днес и в Русия е тържествен ден - Денят на славянската писме ност, а писмеността е дошла при нас направо от македонската земя“ ++ Анатоли Карпов: „В Русия кирилицата е дошла, както ние смятаме, от Византия.“ ++ През 1885 г. Аксаков пише в във в-к „Русь”: „Всяко тържество на българите е смърт за Русия. Балканските държави не трябва да имат нищо свое. Те трябва да бъдат притежание на русите или, по-ясно казано, те трябва да бъдат погълнати от русите.
15
След атаката на NASA Западните покрайнини и Коминтерновска Македония ще бъдат върнати на България.
16
Не е МАНИ, а е МАНУ (Македонска Академија на Науката и Уметностите
17
Никакъв компромис за тези диванета!Борисов твърдо да отстоява нашата позиция и никакъв ЕС ,докато не се изчисти всичко и да престанат да хулят и се подиграват с България!
18
Знаете ли,един македонец след като се изкъпе в банята какъв излиза?ИСТИНАТА Е ЕДНА,ЧИС БЪЛГАРИН.
19
Ей тия мишки не си седнаха на дупето! Ако ги напънат албанците, ще ги видя тогава. Пука ми за тяхната територия, камъни и жълта пръс! Не става дума изобщо за територия, а за историческа истина! Що е маке, все е л...... но!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Според вас арестът на Нено Димов е:
Общо гласували: 4903
архив

- Чуйте, Петров! - недоволно казва началник-отдела. - Вие, вече трети път искате отпуск за погребението на тъща си. Не е ли вече много?!! - Г-не, откровено казано, и аз започвам да мисля, че тъща ми, меко казано, симулира...

няма нови новини
Днес: 288
hot
най-четени новини в момента
сега
2565
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV! Представител на потърпевшите от ЧСИ емва и рекетьорите от колекторските фирми. Евродепутати идват на крака у нас заради терора (ОБНОВЕНА)
x
Как да подобрите връзката си само за 60 секунди
x