ЕКСКЛУЗИВНО! Наклеветената от Ивайла Бакалова и мъжа й съдийка Галя Георгиева проговори пред ПИК: Кой им уреди тази трибуна в Народното събрание? Не е нормално две фондации, които разполагат с парите на Сорос, да контролират съдебната система (ВИДЕО/СНИМКИ)

Акценти

ЕКСКЛУЗИВНО! Наклеветената от Ивайла Бакалова и мъжа й съдийка Галя Георгиева проговори пред ПИК: Кой им уреди тази трибуна в Народното събрание? Не е нормално две фондации, които разполагат с парите на Сорос, да контролират съдебната система (ВИДЕО/СНИМКИ)

414468
на 03.04.2024
ЕКСКЛУЗИВНО! Наклеветената от Ивайла Бакалова и мъжа й съдийка Галя Георгиева проговори пред ПИК: Кой им уреди тази трибуна в Народното събрание? Не е нормално две фондации, които разполагат с парите на Сорос, да контролират съдебната система (ВИДЕО/СНИМКИ)
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

На 29 февруари бизнесменът Веселин Денков и съпругата му Ивайла Бакалова, бивша “Мис България”, бяха поканени на изслушване в парламентарната анкетна комисия, която проучва данни за нерегламентирани връзки с магистрати на Мартин Божанов, показано разстрелян през януари.

WINBET – Ранно изплащане за брой голове за първи път в България! (18+)

препоръчано

По време на задържането му едни и същи специализирани съдии са разглеждали мерките му за неотклонение, отхвърляйки молбите му да бъде освободен с идентични мотиви. Сред тях Денков посочи бившия председател на двете спецсъдилища Георги Ушев и на съдия Галя Георгиева, бивш член на Висшия съдебен съвет (ВСС).

"Налице е необичайно съвпадение на съставите, които разглеждат мерките за неотклонение и се произнасят с мотиви, които нямат нищо общо със същинската преценка", каза в негова подкрепа адвокат Ина Лулчева.

Въпреки че е депозирала молба за изслушване от парламентарната анкетна комисия на 29 февруари, съдия Галя Георгиева още не е получила покана за изслушване. Тя беше изслушана единствено от прокурорската колегия на ВСС.

В ексклузивно интервю за ПИК пред Соня Колтуклиева, съдия Галя Георгиева разказва за случая с подсъдимия Веселин Денков, за неговата защитничка Ина Лулчева, за бившия главен прокурор Сотир Цацаров, за Антикорупционния фонд и депутатите, които се правят на разследващи, без да имат законово право за това.

ПП. За днес, в 14:30 часа, е насрочено заседание на комисията “Нотариуса”, за пореден път съдия Галя Георгиева не е поканена за изслушване.

Аз съм дългогодишен съдия, повече от 30 години, имам голям опит в съдебната система, като апелативен съдия бях избрана за член на Висшия съдебен съвет - мандат 2012 - 2017 година, казва съдия Георгиева. Казвам ви откровено, че понякога е по-добре да бъде заплашен съдията с убийство, отколкото по такъв гнусен начин да бъде опетнено името му. Аз няма да допусна моето име да се петни по този начин - заради детето ми, заради семейството ми, заради колегите, с които работя, и въобще, заради цялата съдебна система. В последно време се правят неспирно опити да се покаже, че българската съдебна система е нещо, което нито работи както трябва, нито е читаво от гледна точка на морала, тоест това засяга всички магистрати. Аз не казвам, че няма хора, които най-вероятно злепоставят доброто име на цялата съдебна система, но това не може да се толерира като метод на действие това, което се случва. А какво се случва? Създава се една комисия, в един висш орган на държавата - най-висшият, какъвто е Народното събрание, която освен да изслушва факти, няма как да предприеме никакви мерки или санкции, ако констатира някакви нарушения. И в един момент се получава така, че в тази комисия се хвърлят клевети по отношение на моето име и аз съм длъжна да се защитя.

Кани се на изслушване подсъдим, с физическата му съпруга и адвоката му, на терена на Народното събрание и му се дава думата на него и на придружаващите го две дами да ме оплюят. И да ме набедят, меко казано, в престъпление. Ако аз участвам в такава група за търговия с влияние в съдебната система, би трябвало да ми образуват наказателно дело и да си нося наказателната отговорност.

Аз съм категорично срещу съществуването на групи за влияние в съдебната система, но смятам че такива групи трябва да бъдат разследвани от прокуратурата в Република България, която в последствие да внесе обвинителен акт. Това беше причината да поискам да бъда изслушана и от прокурорите във Висшия съдебен съвет.

Ще ви обърна внимание на следното. Преди няколко дена във вашата медия излезе постановление на един прокурор от 2021 година, който е наблюдавал това разследване и е отказал да образува досъдебно производство срещу магистрати, защото смята, че няма престъпление от магистрати. Да, това е постановление на районен прокурор, но не пречи градската прокуратура да се самосезира, а тя очевидно се е самосезирала, съдейки по изказването на градския прокурор в парламента и вероятно вече тече разследване.

В третата серия от така наречения филм на Антикорупционния фонд Яне Янев, който е известен като български политик от близкото минало, си позволява да коментира, че аз съм човека на Сотир Цацаров в този съд - Апелативния специализиран наказателен съд. Позволява си да каже нещо изключително обидно и цинично - че аз толкова много слушам Сотир Цацаров, че не ходя до тоалетната (цитирам го), без да питам Сотир Цацаров. Изключително много уважавам бившия главен прокурор. Не съм съдия, който може да приеме влияние при решаване на делата си.

Това е една добре организирана акция да бъда премахната евентуално в бъдеще от дела на Денков. Аз го приемам като някакво лично отмъщение.

Участвала съм 4 пъти по произнасяния на дела на Денков - частни наказателни дела, те са били свързани с мерки за неотклонение. В един от случаите написах особено мнение, защото не съм съгласна да му бъде променена мярката за неотклонение “задържане под стража” в по-лека и съм изложила мотиви, останалите двама членове желаеха и решиха, че трябва да му бъде променена мярката и те съответно решиха съдбата на този обвиняем като той беше пуснат от ареста. Написала съм, че смятам, че мярката трябва да остане “задържане под стража”, защото не намирам нови обстоятелства, различни от тези, които са били при предишното произнасяне на съда. Към този момент е имало друго обвинение към подсъдимия Денков по чл.214, ал.2, т.1. в съучастие с друг подсъдим, а именно Масларов по отношение на една жена - Марангозова, а пък те двамата са в съучастие с трети обвинителен акт към момента, за убийството на тази жена. Когато делото е в съдебната фаза, няма срок, който да е задължителен за продължителността на задържането на дадено лице. А и по това време не е ограничено пътуването му в чужбина.

17 пъти Апелативният специализиран съд се е произнасял по частни производства на Денков. Питам: аз ли съм единственият съдия, който твърди, че той трябва да изтърпи задържане под стража?! Очевидно не съм. Как така аз бяха извадена - така да кажа - от чувала със съдии?!

Останах учудена, че съдия Лулчева реагира по този начин, че споменава въобще имена. Тя много добре си дава сметка, че споменавайки имена, ако това се окаже невярно, работата отива към клевета.

За мен не стана много ясно - по какъв начин един човек, който е подсъдим по висящо дело, поне по едно - как така му беше дадена такава трибуна? Кой го уреди, питам аз? И дали има някой от неговото обкръжение, който си използва личните връзки, познанства и възможности? Имам отговори за себе си, но ще преценя кога и къде да го кажа. Но това е безпрецедентен случай: да изправиш ти един съдия, който не само че е независим, но има и функционален имунитет, това означава, че народните представители или не са чели Конституцията и Закона за съдебната власт, или въобще нямат представа …

Искам да кажа, че не познавам този човек, наречен Нотариуса! Нямам никакво съприкосновение с хората, които са говорили във филма на АКФ. Нито съм ходила по някакви клубове, заведения, не ги знам къде се намират.
Да хвърляш името на един съдия - ей, така, защото не ти харесва произнасянето, което той е правил по дела, по които ти си се явявал … това е много непочтено.

Не се плаша, г-жо Колтуклиева. Минавала съм през много по-страшни неща, от тези, които стават сега. Включително е имало дело за приготовления да бъда убита (след като приключих тежко дело за грабеж с убийство), бях с охрана 9 месеца.

В протокола от заседанието на комисията от 29 февруари е записано как адвокат Лулчева, с едно изречение ме хвърля в кръга на Нотариуса. Аз в никакви кръгове не участвам, аз съм свободен човек, съобразявам се само и единствено със собствените си виждания.

Не може делата да се печелят в Народното събрание!

От тази комисия аз поисках да ми даде правилата. Тя нямаше правила преди 2 седмици, когато получих копие от протокола и записа на заседанието от 29 февруари. Казаха, че ще ми ги дадат в по-късен момент. Но виждам, че тази комисия върви на разпад. И затова аз се съгласявам пред вас да кажа онова, което ще кажа и в комисията, но тази комисия нямаше кворум миналия ден и някои от колегите, които бяха поканени на изслушване си тръгнаха. Депутатите от комисията т разследване не разбират, а и нямат право да разследват.

Всеки трябва да носи лична отговорност. Ако някой има нарушения на Етичния кодекс на магистрата - образувайте му дисциплинарка. Ако някой е извършил престъпление - образувайте му досъдебно производство. Но така всички да се вкарват в един голям казан и да се бъркат, да се омаскаряват всички и цялата система - това е недопустимо.

Аз не считам като български магистрат, че е нормално две фондации, които разполагат с парите на Сорос, да контролират съдебната система, да правят разследвания, да стоят над българската прокуратура … може би ще поискат един ден да стоят и над българския съд?! Това е недопустимо!

Обидно е за мен като българка и като български съдия и европейско съдия - ще дам един емпиричен пример - мога ли аз да си направя една фондация, да я регистрирам някъде в Америка, която да има същият предмет на дейност както Антикорупционния фонд? Ама в нея да участват, примерно: ген.Атанас Атанасов, някой български генерал от армията, може би би някой от Европейската комисия и да надзираваме корупцията в американската съдебна система? Трябва да опитам, да видя какво ще ми се случи! Правя тази аналогия, защото в Антикорупционния фонд участват американски генерал и бивш представител на Европейската комисия за България.

Най-корумпирана ли е българската правосъдна система, та си отчитат актив с нас?! Постоянно някой нещо ни следи, наблюдава, дава ни акъл … Аз смятам, че българската правосъдна система е в състояние сама да си реши въпросите, както си ги е решавал много години назад.

Да ни се размахва пръст е абсолютно несъстоятелно. Това трябва да се забрави. Ние трябва да се държим като българи. Трябва да се държим като достойни хора.

Не може българският народ да търпи до безкрайност.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 април - денят носи успех за Телците, Стрелците имат възможност да попълнят банковата си сметка САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 април - денят носи успех за Телците, Стрелците имат възможност да попълнят банковата си сметка
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Стойчо Стойчев предупреди за възможен страшен батак, ако Главчев подаде оставка: Всичко се счупи заради изказването на Борисов за външния министър (ВИДЕО) САМО В ПИК TV! Стойчо Стойчев предупреди за възможен страшен батак, ако Главчев подаде оставка: Всичко се счупи заради изказването на Борисов за външния министър (ВИДЕО)
ново
Днес: 140
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК