Вход
София
Времето в София 1 o C

ЕКСПЕРТНО МНЕНИЕ: Борислав Цеков закова президента - дори да сезира Конституционния съд, Радев първо трябва да подпише указа за Гешев

ЕКСПЕРТНО МНЕНИЕ: Борислав Цеков закова президента - дори да сезира Конституционния съд, Радев първо трябва да подпише указа за Гешев

на 20.11.2019
63448
30
ЕКСПЕРТНО МНЕНИЕ: Борислав Цеков закова президента - дори да сезира Конституционния съд, Радев първо трябва да подпише указа за Гешев
Автор: ПИК
20.11.2019
30
63448

Като институционална логика номинацията на Сотир Цацаров е логична. Според мен тази позиция е положителна. Това заяви пред БНТ докторът по конституционно право Борислав Цеков по повод номинацията на Сотир Цацаров за шеф на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

"Оценките за мандата на Сотир Цацаров тепърва предстоят, но не може да се каже, че неговият мандат е по-слаб от този на предшествениците му. Напротив, направиха се знакови арести, някои от тях вече дори влизат в с съдебна сага", коментира той.

По думите му умните държави пазят такива хора като Сотир Цацаров и ги пренасочват към други позиции, когато това позволява.

"В самия закон за КПКОНПИ може да има много критики, но самата комисия е нужна и полезна. Тя е създадена по европейски внушения. Никога не бива да се забравя, че решенията и за запори и за вземания, се вземат по съдебен ред. Това не са административни решения", добави Борислав Цеков.

"Президентът няма друга алтернатива освен да подпише указа. Той не може да откаже подписването под предлог, че търси тълкуване от Конституционния съд", категоричен е докторът по конституционно право.

"Ако президентът реши, след като подпише указа, защото той няма друг избор и всички друго би било противоконституционно, да търси тълкуване, много е вероятно Конституционният съд да не допусне това питане и това ще бъде един удар във въздуха", заключи експертът.

Сподели:
свързани новини
Напиши коментар »
(30)
1
.............. ЦАРО ДЕДО МОНИ МУ ПИКАИ ФОСТАТА НА ТОЯ ШО Е ИЗВРАТЕНЯК !......
2
Кауна ще подпише и кючек ще играе, иначе сбогом Джолани, екскурзии и огромна заплата, на гърба на народа!!
3
.............КОИ ПУЛИТИК У БУЛГАРИЯ НЕ Е ПЕЕРАЗ ?......СЛЕД 1878............И.........СЛЕД 1989 ?.......
4
1.Заплати – най-ниски; 2.Пенсии – най-ниски; 3.Средна продължителност на живота – най-ниска; 4.Застаряване на населението – най-бързо; 5.Намаляване на населението – най-бързо; 6.Състояние на здравеопазването – най-лошо; 7.Жизнен стандарт – най-нисък; 8.Брутен вътрешен продукт и потребление на човек от населението – най-ниско; 9.Състояние на пътищата – най-лошо; 10.Автомобилен парк – най-стар; 11.Брутен вътрешен продукт и потребление на човек от населението – най-ниско. 12.Индекс за върховенството на закона – най-нисък; 13. Индекс за възприятие на корупцията – най-висок; 14.Роми – завършена е интеграцията им в ГЕРБ. (В основните ромски секции в софийските квартали „Филиповци", „Факултета" и „Христо Ботев" на балотажа за г-жа Фандакова са гласували 85% от ромите.); 15.Шеф на БНР – главанак; 16.Шеф на БНТ – среден пръст; 15.Премиер – слънце; 16.Гешев – радост; 17.Цацаров– новият шеф на КПКОНПИ (Борисов, Доган и Пеевски си го избраха).
5
Не е вярно. В конституцията няма предвиден срок в който президентът трябва да подпише, което означава, че може спокойно да поиска тълкуване на конституционните разпоредби и да изчака произнасянето на КС, след което да подпише или не указа. Ако процедурата се окаже неправилна, значи избор няма и той не е длъжен да подпише указа. Странно как уж мастити юристи въртят законите както им е удобно. навремето Герджиков ни убеждаваше, че правилникът на НС бил закон.
6
СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ , ЧЕ ИМАМЕ ТАКЪВ ПРЕЗИДЕНТ , КОЙТО ОСВЕН ДА ПРЕДИЗВИКВА РАЗДОРИ , ДРУГО НЕ ЗНАЕ- БЪЛГАРИЯ НЕ Е НЕГОВА СОБСТВЕНОСТ , ЗА ДА СИ ИГРАЕ С НЕЯ.
7
А,за дългия списък от престъпленията на БКП-БСП,защо мълчиш,бе другарю?!
8
„В Симеоново тогава имаше седем или девет щатни партийни секретари. Събраха ни в салона и ни казаха - другари, до днес бяхме комунисти, а от утре сме деполитизирани. ... Тогава им заявих, че понеже това е голяма глупост, няма да се деполитизирам. И напуснах (МВР).“ – в-к. „Стандарт“, 21.03.2006 г., (http://old.segabg.com/article.php?id=261561) ++ Прав е г-н Борисов да напусне МВР, за да остане член на БКП, защото народът е казал: „Веднъж комунист – цял живот комунист.“, а народният представител Александър Сталийски е заявил от високата трибуна на 36-то НС: „Бивш негър, бивша –урва и бивш комунист - няма !”
9
“Експерта”,”Доктора” по Конституционно право,дрън,дрън,дрън.. .В кочината,който не е решил,той не е станал “доктор” или “професор”.И кьораво и сакато стана юрист,а измислени за това”университети” - бол! А на този “експерт” кариерата му е била в различни партии,само в политиката.
10
Да се зная - оная вечер изтървано безстопнаствено стадо водени от жълтопаветни ,психодесни джендъри,водени от пастирите Величко Минета ,гея Хаджигенов,фейк тюфлека Бабикян и улавия,зелен доктор Пепе Кърджилов се овъргаля като заразени африкански нерези из локвите на ларгото за да омилостиви своите государ и государиня Руумбо и Деса и да го спаси от от ножа след Коледа на народния касапин ,закрилник и отмъстител Иван Гешев - Джендъроубиеца!!!
11
От 9ти 44г до 10 89г. всичките са БСПдирасти, сега са само с вибратор отзад от Импексовата партия, и Да България със Рада и СС Момата начело. Още помним как нашия БСПдираст бай Тодор, целуваше Брежнев и Хоникер в устата, както СС Момата целуваше на Орлов мост Чалмата!
12
На Цеков мога да му кажа, че ще дуфа супата, колкото си иска! А на Курдоколенков мога да препоръчам едно упражнение. Да си проточи инструмента и завре изотзаде и започне с плавни движения да го движи. Възможно е да се успокои.
13
Да превърнете президент , избран пряко от над 2 милиона гласоподаватели/доста по вече от гласувалите за управляващата шайка/ в прост деловодител , който да узаконява решенията на 20 продажни магистрата.И ако не подпише какво ще направите?Ще квичите като наритани псета и ще виете на умряло.
14
Смотани лизачи от уриналната медия.Погледнете как сте подредили снимките.Сложили сте снимката на президента под тези на един уволнен некадърник и един неназначен продажник.Единственото , което се разбира е , че сте само едни невъзпитани прост-и.
15
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
16
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
17
Защо не ми публикувахте коментара до 4-ти?Нямаше абсолютно нищо нецензурно, за разлика от многото цинизми, които отразявате без никаква цензура?!
18
Най-накрая той ще вземе да принуди сричащия селски фатмак Радев да подпише за Цацаров и така ще обърка плановете на червените крадци, чиито защитник е Радев, че Цацата ще им конфискува цялото имущество и ще ги вкара зад решетките. Лоша работа...
19
Сега се разбра защо бърза Шайката с указа (за други беше ясно от много по-рано). Трябва да освободят Цацаров за да оглави КПКОНПИ. Така си е наредил пасианса Пеевски, но Президента нещо му бърка сметките.
20
Цеков е умен човек.Добре е оня глупак,дето турболенцията му е размътила мозъка да се вслуша в думите му. Ако не го направи да се качва на кончето с биволицата и тяхна си работа кво ш праят.Да допълня че магаре по шъ им отива.
21
сега , но не се връща ситуацията. И колко злобно я оплюха после , за това , че си купила едно малко панелно апартаментче.! А никой не казва как са хвърчали стружки по лицето и , когато е била стругарка и млада комунистка.
22
Този мазен помияр защо ли толкова мрази Радев, след като до вчера му правеше пируети?! Такива са нашите "експерти"
23
Много лошо става в РБ.Всеки знаещ и незнаещ се меси и дава заповеди.Трябва незабавно да се понижи напрежението като се отнеме микрофонът на тези дето сеят смут и интриги.
24
То е ясно,Гешев е новия гл.Прокурор!Краката във вода ще му измия,ако вкара селските пръчки и негодници от БФС,воглаве с Лечков и Михайлов!Доказани крадци и престъпници нямащи вече нищо общо с футбола!
25
Другарят президент чака в ОБОЗРИМО време ЗАКАЗЬ от Кремль,от товарищ Решетников,что далать.
26
отговор на коментар
Фактите са други. За 30 години БСП ТРИ ПЪТИ ФАЛИРА ДЪРЖАВАТА. Всеки път ББ и ГЕРБ я вади от дъното. На вас сигурно ви харесва от 3 до 4 долара месечна заплата? Е, идете в Сибир. Там ще ви плащат повече.
27
какво чака още ,България чака Гешев да започва своята важна работа по насирането на престъпността.
28
отговор на коментар
ТОЧНО ОБРАТНОТО! Всяка точка от горните е АБСОЛЮТНА ЛЪЖА! Колко ли нещастен е този, който го е написал...
29
отговор на коментар
Какво направи Бойко Борисов за 7 години? 1. Увеличи минималната пенсия с 25% от 160 на 200 лева при нулева инфлация. 2. Увеличи заплати на учители, лекари, полицаи, надзиратели, и администрация, коледни и великденски добавки към пенсиите (над 100 милиона годишно) 3. Увеличи минималната заплата от 240 през 2009 г. до 510 през 2018 г. с което защити интереса на най-беззащитните и нискоквалифицирани работници. 4. Безработицата намалена до 5.3% през 2017 г. - По-ниска от предкризисната 2009 г. когато е била 6.8% 5. Връзка на касови апарати и бензиностанции с НАП и вадене икономиката на светло 6. Връзка на вендинг автоматите с НАП и вадене икономиката на светло 7. Наредба за плащанията в брой и спиране прането на пари 8. Промени начина за събиране данъците от наем. 9. С новите данъчни декларации осветли доходите за счетоводни услуги. 10. Със законови промени извади на светло доходите на Нотариуси и Адвокати 11. Масови проверки по големите курорти и изкарване на светло обороти за милиони 12. Революция в усвояването на еврофондовете, 13. Намали ДДС в туризма от 20% на 9%. 14. Убийствено повиши събираемостта в митниците, НОИ и НАП 15. Инфлация под 2% средногодишно или 7% за мандата при 37% при Станишко. 16. Всяка година се увеличават спестяванията на хората, с по няколко милиарда, 17.Махнатите газови посредници и намаляване цената на газта над 20% 18. Постави измерителни уреди на руският монополист Лукойл. Русия направи метеж чрез службите си и монопола НЕК, отрови Вальо Танов, по метода Скрипал и сега тези уреди не работят. Русия пак ни краде безскрупулно. 19.Държавна политика и инвестиции в археология, културния туризъм, църкви, музеи 20. Нов закон за нотариусите с който се прекратява кражбата на фирми и недвижими имоти от измамници 21.София - преобразена, вместо ОКРАДЕНА като при Софиянски; МЕТРОТО превърна центъра на София в препятствие, преодолимо за 10 мин. Шофьорите знаят какво говоря! 22.Най-модерната спортна зала на Балканите вместо за 120 млн. за 90 млн. ЗАВЪРШЕНА; 23.Дунав Мост 2 завършен м. май 2013 г.; 24.Магистрала Люлин завършена, вместо Доган ОЩЕ ДА КРАДЕ от нея и накрая да върнем 110 млн.€ по ИСПА; 25.ЦЯЛА Магистрала до морето от м. юли, вместо да строят още 40 години и да КРАДАТ; 26 Магистрала Марица построена и свързана с АМ Тракия 27. Магистрала Струма построени вече 3 лота Строи се усилено и АМ Хемус Пътищата по Черноморието - обновени, 28.Пътя София, АМ Тракия Велинград Банско както и пътя АМ Тракия Карловско шосе -Калофер - Павел баня обновени по европейски стандарт 29.Построените нови магистрали и пътища намалиха жертвите от катастрофи с 300 души годишно. 30. Саниране на стари бетонови соц. блокове за милиарди с 80% европейски средства създали хиляди работни места. 31.На варненци - нов, първия в България циклотрон; 32.Тотална промяна в борбата с престъпността, НАГЛИ, КИЛЪРИ, осъдени Галеви, Цар Киро в затвора, единствено изостава в борбата с КОМУНОИДНИТЕ КРАДЦИ - нито един осъден и битовата престъпност; 33.За първи път се съдят КМЕТОВЕ дори от управляващата партия - Сливен и Ямбол - нещо НЕВИЖДАНО при предишните КРАДЦИ; 34. Спрян руски проект БелЯНЕ - най-КРАДЛИВИЯ проект в историята на България 35. Спрян руски проект Бургас Александропулис - убиецът на туризма и Южното Черноморие, вместо от него да се КРАДЕ; 36. Излови митничари как си делят пари от корупция 37. Излови министър Цонев как дава 20 000 евро подкуп. Сега съдът го оправда обаче 20 000 евро се оказаха ,че са паднали от небето. Няма на кой да ги върнат. Не били на никой. Комунистическата шайка пак се измъкна от Закона. 38. Излови нелегални фабрики за цигари и алкохол, както и парите на Ветко приготвени за подкупи за сваляне на Управлявашите. 39. Брутният вътрешен продукт нараства от 50 милиарда на над 100 милиарда. ....и още много и много построено. може да се види и пипне! 40. 10% увеличение на бюджетните заплати и също на пенсиите от 2019 г............такива ми ти работи."
30
devojckiii www.2020.na.to
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-успешният политик в България по време на прехода?
Общо гласували: 24522
архив

Блондинка държи главата си над включена печка. Приятелката й я пита: - Защо си се навела над тази печка? - Защото бях посъветвана да си опичам ума!

няма нови новини
Днес: 183
hot
най-четени новини в момента
сега
3336
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV! Йордан Цонев разкри: Избирането на Валери Симеонов е част от договорките с БСП за субсидиите (ОБНОВЕНА)
x
ЗВЕЗДИТЕ ГОВОРЯТ: Не стъпвайте при зъболекар, бъдете целеустремени и заредени с оптимизъм
x