Вход
София
Времето в София 13 o C

ЕКСПЕРТНО! Проф. Александър Симидчиев: Как да различим настинка, грип и коронавирус. Нужно е въвеждането на допълнителни мерки, категоричен е пулмологът

ЕКСПЕРТНО! Проф. Александър Симидчиев: Как да различим настинка, грип и коронавирус. Нужно е въвеждането на допълнителни мерки, категоричен е пулмологът

на 17.10.2020
47142
0
ЕКСПЕРТНО! Проф. Александър Симидчиев: Как да различим настинка, грип и коронавирус. Нужно е въвеждането на допълнителни мерки, категоричен е пулмологът
Автор: ПИК
17.10.2020
0
47142

Как да различим настинка, грип и коронавирус? Това коментира пред БТВ пулмологът проф. Александър Симидчиев.

„Реално по симптоми в момента е много трудно да се различи настинка, грип и коронавируса, като по-характерното за коронавируса е загубата на обоняние и вкус – заяви проф Симидчиев. - Загубата на обоняние и вкус  са характерни за коронаовируса. Докато за стандартния грип по-характерни са болките в мускулите. Най-сигурно е да се направи лабораторно изследване. Вече има такива тестове, които може да различат обикновения грип от коронавируса. Става дума за бързи тестове. Реално, в момента е по-вероятно да сме заразени с коронавируса, защото това е по-сериозно разпространено в популациите заболяване в момента. Към момента ситуацията е такава, че е по-вероятно да сте заразени с вируса. Реално е хубаво, че вече започнахме да лекуваме по стандартите, които са характерни и за целия свят. 85 процента от заразените с коронавируса го карат в домашни условия, 15 процента при домашни условия.

Трябва да се прави разлика между оздравяване и инфекциозност. Кога тя е опасна?. Вирусът може да бъде активно излъчван в рамките на 8 - 10 до 12 дни. Карантина от 10 дни реално покрива голяма част от този период. Над 80 процента е вероятността, че няма да заразим никой. Карантинните мерки понякога са трудни за издържане. Трябва да се прави разлика между противоепидемиологичните мерки – карантината и боледуването. Човек може да боледува без да е много заразен. В началото е много заразен. На 3- 4 ден може да сме доста заразни и да изхвърляме вируса навън. Когато кашляме, изхвърляме малки частици от дихателната ни система и вирусът може да се разпространи. Заради това и маските са много важни. В градският транспорт е достатъчно да се носят маски. Ако всички носят маски, рискът е минимален. Ако човек носи маска да пази себе си, е по-малко защитен в сравнение с това да носи маски зда защитава другите”.

Проф. Александър Симидчиев коментира и дали трябва да се налагат нови мерки.

„Нужни са едно-две неща допълнително – категоричен бе той. - Или въвеждане на допълнителни мерки, или контрол върху вече наложените. Минимумът е достатъчно добра разяснителна кампания, защо да се носят маски и какво значи физическо дистанциране.

Няколко неща през лятото се случиха, като най-същественото неприятно бе голямо разцепление в обществото – „за” и „против” мерките. Това обърка сериозно нещата.  Тези, които не спазват мерките, намираха своите основания във „Фейсбук”, другите – също там. Това обърка много хората и те не разбираха защо да ги спазват. Със сигурност трябва да се наложи по-активно физическото дистанциране. Това ще намали до 30 процента идващата вълна.

„Рендесивир”-ът още няма ясен отговор за това доколко е полезен. Има и „за” и „против”. От 6 - 7 месеца се използва за коронавируса. Контролирани изследвания показват, че има някакъв ефект, а наблюдателните изследвания - че няма никакъв ефект.

Категоричният ефект е само физическо дистанциране, носене на маски и хигиена. Това е доказано през вековете че работи. Ако не се държим като общество дисциплинирано, нещата ще са такива. Имаме няколко пика, като последният е доста висок. Трябва да се въведат мерки на спазване на вече съществуващите и нови мерки конкретно за рисковите групи. Точно за да не пострада икономиката са нужни мерки. България е една от държавите с бърз ръст на новозаразените, което се отразява зле на туризма и това трябва да ни е като предупреждение”.

 

 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34842
архив

Учителка задава въпрос на ученик:
- Какво работи майка ти?
- Майка ми е консултант.
- Чудесно! А къде работи?
- Вкъщи - непрекъснато дава акъл на баща ми.

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Здравните власти с аларма: За последната седмица е отчетен ръст на смъртността от 50% (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Астролог предупреждава: В никакъв случай не се женете този четвъртък - работата ще завърши с развод
x