Вход
София
Времето в София 8 o C

ЕКШЪН В СЪДЕБНИЯ ПАРЛАМЕНТ: Магистрати искат оставката на скандалния шеф на ВКС Лозан Панов след защитата му за убиеца Полфрийман - десет от членовете на Съдийската колегия зоват да се оттегли (СНИМКИ)

ЕКШЪН В СЪДЕБНИЯ ПАРЛАМЕНТ: Магистрати искат оставката на скандалния шеф на ВКС Лозан Панов след защитата му за убиеца Полфрийман - десет от членовете на Съдийската колегия зоват да се оттегли (СНИМКИ)

на 16.10.2019
47055
19
ЕКШЪН В СЪДЕБНИЯ ПАРЛАМЕНТ: Магистрати искат оставката на скандалния шеф на ВКС Лозан Панов след защитата му за убиеца Полфрийман - десет от членовете на Съдийската колегия зоват да се оттегли (СНИМКИ)
Автор: ПИК
16.10.2019
19
47055

Скандалът в съдебния парламент се развихря след безпрецедентния натиск на опозорения шеф на Върховния касационен съд Лозан Панов по делото за убиеца Джок Полфрийман. Преди ден кумеца на босовете от "Артекс", от които е взел с жена си лукзосен имот на ниска цена, се превърна в адвокат на престъпника. Потъпка скандално тогата на български съдия, клел се да брани законите на родината, и директно заплаши съдии, че ще бъдат наказани, ако не пуснат бързо убиеца. 

Бруталните действия на Панов като председател на ВКС станаха причина за остри реакции във Висшия съдебен съвет и вчера магистратите започнаха остър дебат по темата, като председателстващият Боян Магдалинчев поиска да му бъде търсена сметка.

Днес скандалът се разгаря и магистратите зоват за оставката на опозорения Панов, погазил грубо устоите на Темида и злепоставил цялата родна съдебна власт. Цели 10 от членовете на Съдийската колегия на ВСС излизат с остра позиция, в която зоват Лозан Панов да се оттегли, съобщава "Правен свят".

Боян Магдалинчев, Боян Новански, Боряна Димитрова, Даниела Марчева, Красимир Шекерджиев, Драгомир Кояджиков, Севдалин Мавров, Стефан Гроздев, Вероника Имова и Георги Чолаков индиректно настояват и за оставката на Панов, като го призовават "да поеме своята отговорност от грубото потъпкване на българските закони, професионалния дълг и чест". Очаквано, единствените, които не са подписали позицията, са Атанаска Дишева, Олга Керелска и Цветинка Пашкунова.

В обръщението си кадровиците осъждат опита на председателя на ВКС да се намеси в работата на колегите си Жанина Начева, Бисер Троянов и Надежда Трифонова, както и безпрецедентния натиск, който той им оказва във връзка с "правилното" решаване на делото.

"Случаят "Джок Полфрийман" не е първият, по който към върховната инстанция на Република България е отправено искане, което е "елементарно от правна гледна точка" /според терминологията на г-н Панов от обръщението/, но със сигурност е първото, по което Председател на Върховния касационен съд се произнася преди състава. И ние считаме, че не бива да се мълчи, когато съдиите са поставени "на колене" не от кого да е, а от Председателя на съда", пише в позицията на десетимата членове на Съдийската колегия.

Те са категорични, че в обръщението на Панов се съдържат данни не само за нарушаване на етичните норми, които всеки български магистрат трябва да спазва, но и такива на Конституцията.

"Считаме, че ангажирането на съдебната институция и ползването й като трибуна за изразяване на лично мнение е недопустимо от председател на който и да било съд, още повече от Председателя на Върховния касационен съд. Призиви и внушения по висящ пред съда спор нарушават независимостта на българските съдии, Конституцията и законите на България, както и етичните норми, действащи за тях.

Обръщението на Председателя на Върховния касационен съд към поименно посочените съдии от състава на съда, на които е възложено разглеждането на делото, е безпрецедентна и откровена намеса в тяхната работата. Особено фрапиращо е неприкритото му изявление за бърз и желан изход от делото, което съставлява недопустим опит за влияние", пишат още кадровиците.

Ето пълния текст на позицията на десетимата членове на Съдийската колегия:

Долуподписаните членове на СК на ВСС намираме за недопустимо обръщението на председателя на ВКС от 14.10.2019г. към съдебния състав по висящото пред ВКС дело на австралийския гражданин Джок Полфрийман.

Считаме, че ангажирането на съдебната институция и ползването й като трибуна за изразяване на лично мнение е недопустимо от председател на който и да било съд, още повече от Председателя на Върховния касационен съд.

Призиви и внушения по висящ пред съда спор нарушават независимостта на българските съдии, Конституцията и законите на България, както и етичните норми, действащи за тях.

Обръщението на Председателя на Върховния касационен съд към поименно посочените съдии от състава на съда, на които е възложено разглеждането на делото, е безпрецедентна и откровена намеса в тяхната работата. Особено фрапиращо е неприкритото му изявление за бърз и желан изход от делото, което съставлява недопустим опит за влияние.

Призивът към съдиите е отправен чрез обръщение, поставено на официалната страница на съда. Едва ли това е акт на уважение или нормален начин на комуникация между председател на съд и колегите му.

Призив е отправен и към други власти по повод изпълнението на съдебен акт, която дейност не е от компетентността на съда. Когато няма отправено по надлежния ред искане към съда, той не може да изразява становища.

Обръщението сочи сериозен дефицит у автора му на усещане за "прекрачване на границата" на законността и етичните норми, важащи за българските магистрати. Опитът за влияние над състава и публично демонстрираното недоверие в професионализма на върховните съдии, или поне в този на поименно посочените, е недопустим акт на Председателя на Върховния касационен съд. Още по-недопустимо е Председателят на Върховния касационен съд да не знае, че висящи дела не се коментират.

Да се правят внушения за "беззаконие и произвол", когато казусът е висящ пред съда и се очаква произнасяне по него, е тотална загуба на "професионалното достойнство на тогата" точно в онези моменти, в които

Председателят на Върховния касационен съд би следвало да е облечен с нея и да "отстоява законността" без страх.

Случаят "Джок Полфрийман" не е първият, по който към върховната инстанция на Република България е отправено искане, което е "елементарно от правна гледна точка" /според терминологията на г-н Панов от обръщението/, но със сигурност е първото, по което Председател на Върховния касационен съд се произнася преди състава. И ние считаме, че не бива да се мълчи, когато съдиите са поставени "на колене" не от кого да е, а от Председателя на съда.

С обръщението си, поставено на интернет-страницата на Върховния касационен съд, Председателят му не само напусна пределите на закона и етичните норми, но демонстрира всички онези подходи за всяване на страх и подчинение, които в ред свои речи публично заклеймява.

Призоваваме Председателя на Върховния касационен съд също да поеме своята отговорност от грубото потъпкване на българските закони, професионалния дълг и чест.

Сподели:
Напиши коментар »
(19)
1
А Силвия Великова защитава и Панов и Калпака ..кажете ми кой е глашатай на АНТИБЪЛГАРСКИЯ ХЕЛЗИНСКИ КОМИТЕТ ..НАЦИСТИ ! ГЛАШАТАЯ СИЛВИЯ ВЕЛИКОВА !
2
момчето на Красьо Черничкия не може да подаде оставка,защото трябва да връща много кинти,а кака Бети ще го бие.
4
Май че му хватат оная работа на бай Лозан мераклиите от софрата на властта. Па те на всичко се радват оти толкоз разбират.
5
Румен Радев е прав ..прав е ...да ..НЕ ТРЯБВА БСП ДА ПОЛЗВАТ НАЦИОНАЛ СОЦИАЛИЗЪМ ПО СТАДИОНИТЕ ...ДА ..РАДЕВ ..БРАВО !
6
Крайно време Е,че вече изкапаха листата на ябълката,А Гнилите Ябълки все са си по местата.Имаше празник на Тиквата и гледните пролетарии се постраха от печена тиква и рачел,И има ли някой да ги обере и да си направи хубав МАТР'ЯЛ поне за ракия.....Има има и това време май дойде и Е задължително на 27 всички да отидем на Бригада и да ги Оберем,че ще заразят следващата реколта.И тези който се СРАМУВАТ да се запишат ДОБРОВОЛЦИ за отбраната на много обекти на БКП-БСП като се почне от Бузлуджа ОКЕПАЗИХА ТОЗИ СВЯТ ВРЪХ .........Трябва Един ПИНОЧЕТ и да покаже какво може по стадионите барабар примера от Китай........????
7
До №11 ,не знам за съдиите дали са глупави, но ти със сигурност си, щом си мислиш че хората не могат да разберат наглостта и беззаконието което си позволява л панов. А пък на този „срам„ от №4, ще му кажа, че е срамно съдии от ранга на панов да са зависими и вероятно добре подплатени финансово от разни Нпо _та, срамно е точно те да газят законите. Крайно наложително е да бъде свален имунитета на председателя на вкс и да му бъде потърсена отговорност, това да не му е бащиния та той да нарежда кого да оправдаят и да освободят.
8
Да се маха корумпирания соросоид!
9
Вие ли сте народа бе идиот. Ако е така жална и майка на България
10
Ревизия финансовото състояние на съмнителните магистрати!
11
Тарторите на ,,умните и красивите ,, в съдебната система вземат ли пари като корумпета или те са са над тези плебейски практики за простосмъртните българи и са родени като Афродита от морската пяна?
12
Всички прокурори и съдии,пътували или “специализирали” в САЩ за сметка на Сорос,трябва да НАПУСНАТ съдебната система.Иначе са мина със закъснител!
13
Присъдата на Полфриимън е произнесена от същия този ВКС преди години и е признат за виновен.Той е водил дело в ЕСПЧ, което е загубил иначе отдавна да е свободен.Има отрицателно становище на затвора относно освобождаването.Не е изплатил отсъдените от същия този съд пари на роднините на убития.Ако изчезне съдиите ,които го пускат да изплатят парите.Защо сега го пускат?Значи нещо в този съд се е променило през това време.И това е Лозан Панов.Явно това е опит как реагират обществото и институциите към такъв тип предсрочни освобождавания.Тази пътечка,която сега се прокарва през БХК и Панов ще е нужна на много хора сега подсъдими за милиони за да понесат мижави наказания и да бъдат освободени предсрочно.Дано само делата да свършат когато този индивид вече не е на този пост.Защото когато контролираш последната инстанция съд всичко друго е без значение.А значение има.Справедливостта е значимата.Но някой от хората,които трябва да я налагат са си продали душиците на родни и чужди НПОта.А продадеш ли се това е за цял живот.Ти си оставаш мерзавец и това е завинаги.
14
Няма проблем....ама после да плащат на Фрийман като ги осъди,а не всички!
15
Казуси като този с Полфрийман ще се решат, ако изискаме промяна в закона - съдиите и прокурорите да се избират от народа, както депутатите, чрез избори по места. И чрез национални избори. Защото те сега все разправят "В името на народа", обаче не им пука за народа, понеже си се назначават по шуро-баджанашки принцип.
16
Кънчев казва , че становището по делото което дал не било по различно от сточи други които дал по други дела ........откъде накъде ще дава становища БХК и то винаги положителни така излиза изроди депутаски некомпетентни какъв закон сте направили чл 173 ал 7 от ЗСВ нпо да дават становища и на съда и то само БХК
17
и колосалната корупция на Облизан пантофския съд трябва скоропостжно да приключи,не само да се отърве с оставка тая соросоидна гад но и имуществото му да бъде отнето откъде са тия милиони за придобиването им и ако са от корупция най вероятно да влиза в пандиза!
18
Да не излизат с позиция, а да сезират Инспектората, по искане на когото Магдалинчев, с наличната предварителна информация да инициира временно отстраняването от длъжност на Панов като административен на ВКС със съответното мнозинство от Садистката колегия до свикване на пленума на ВСС в най-краткия законоустановен срок. Магдалинчин да не се почесва, а да се размърда и да дадат сигнал в Инспектората, който да се разпореди. Какво е това нещо, Магдалинчина с особенно мнение, одвод се прави, когато се знае, че съставът освободил Жок не е случайно разпределен и е в конфликт на интереси. Да се разгледа цялостното поведение на Лизан. Да се сезира Прокоратурата за други извърщени от него предстъптления. До петък следобяд състава на ВКС да се произнесе Жок да се върне за доизтърпяване при строг режим, а следващата седмица да хвръкнат главите на Лизан, Калпакчиев и сие. ГРОБ също да не се подпчкват, а да инициират промени, забраняващи вънщно финансиране на асоциациите на магистрати, като се усигори малка държавна субсидия колкото да могат да функциониран. Да се направи съвместна ревизия от Инспекторатите на ВСС и МП на Съюза на садистите и същият да бъде разпуснат и забранен в сегащния му формат по глава престъпления срещу Държавата от НК, като тези от тях, които са взимали пари ретроактивно бъдат лищени от правото да заемат постове в новосъздадената Асоциация на садистите, а след бързо приемане на промени във ЗСВ, да бъдат отстранени от длъжност. Тиква, газ и време е да спирате да се гаврите с народа ни! Нека за доказателство отнемат незаконното имущество на всички по Апартгейт и Пацо Терацо и Ваклинчо утидат да търкат наровете в Казичане а Лизан и Калпашки – за предстъпления против правосъдието да ги ползуват за круши и на карето и в групата, където са разпределени. ДА!!!!!!
19
Този дукомент трябва да бъде уформен като сигнал до Инспектората на ВСС и този на МП, както и като основание свикване извънредна сесия на Съдистката колегия на ВСС днес В ИЗВЪНРАБОТНО ВРЕМЕ, ако трябва, ще работите утре до осем! Кафе машина имате, кафе за нея продават на съседния ъгъл денонощно!!!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-успешният политик в България по време на прехода?
Общо гласували: 16791
архив

В детската градина учителката кара децата да броят. Стоянчо: - Едно, две, три, четири.. Гошко: - Пет, шест, седем, осем.. Иванчо: - девет, десет, вале, дама, поп...

няма нови новини
Днес: 16
hot
най-четени новини в момента
сега
1627
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Корнелия Нинова проговори след тежкия пленум на БСП - червената лидерка бяга от въпросите на Ива Николова (ОБНОВЕНА)
x
Пет причини да се будите посред нощ
x