Елена Поптодорова отървала затвора в Полша след кражбата на крема, защото сключила споразумение с прокуратурата. Ето какво...

НАЙ-ВАЖНОТО

Елена Поптодорова отървала затвора в Полша след кражбата на крема, защото сключила споразумение с прокуратурата. Ето какво...

66877
на 05.03.2017
Елена Поптодорова отървала затвора в Полша след кражбата на крема, защото сключила  споразумение с прокуратурата. Ето какво...
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова се е разминала с опасността да получи присъда от 3 месеца до 5 години лишаване или ограничаване от свобода като се е възползвала от процесуалната възможност, позната у нас като споразумение с прокуратурата, съобщи "Монитор",цитирайки запознати с разследването.

WINBET – забавление онлайн с над 2000 слот игри! (18+)

препоръчано

При чисто съдебно минало най-често присъдата е условна, а само в по-редки случаи глоба, тъй като глобата е запазена за крадците под 400 злоти, които се разследват не за престъпление, а за административно нарушение.


Съобщението на полската полиция, че българската гражданка, заловена да краде на летището "се е подложила на доброволно наказание" и е платила глоба мина някак си между другото, тъй като и у нас има практика да наказват дребни крадци с плащане на троен или петорен размер на откраднатото, понякога дори без случаят да стигне до викане на полиция. "Казусът с вашия дипломат е сериозно престъпление. В случая има престъпление по чл. 278 параграф 1 от полския наказателен кодекс, предвиждащ накзание лишаване от свобода от 3 месеца до 5 години. При маловажен случай извършителят подлежи на глоба, ограничаване или лишаване от свобода за срок от 1 години." - коментира анонимен източник от комисариата на полицията на летище "Фридерик Шопен" във Варшава.

Справка в съдебната практика показва, че най-често поляците с чисто минало за първа кражба в магазин получават 2 или 3 месеца лишаване от свобода условно с 3 или 2 години изпитателен срок.
Стойността на откраднатото от Елена Поптодорова според информацията на полската полиция е над 1600 злоти. "В случай като този,когато стойността на откраднатото е над 400 злоти, действително имаме престъпление, а не административно нарушение и случаят задължително минава през предварително производство, което ако не е пряко ръководено, в по-маловажните случаи е под надзора на прокуратурата. Една след като се съберат всички доказателства прокурорът взима решение за даване налицето на съд." - коментира Пьотр Махайски от телевизионния канал TVN24, един от водещите съдебни репортери в Полша.


На всяко едно лице, уличено в кражба се предлага възможността по чл. 335 параграф 1 от Наказателно-процесуалния кодекс на Полша. Така се е случило и с Елена Поптодорова на 27 февруари т. г. когато към 15.30 е кацнала на летището във Варшава.

След като е минала символичната "граница" с паспортен контрол и е установена самоличността й, бившият дипломат е била поканена дискретно за разговор с полицаите във връзка с предварително производство, по което заподозряна като крадец е била Поптодорова. Българката, според официалното съобщение на полската полиция е признала вината си и се е съгласила на споразумение, което се състои в предлагане или приемане на определено наказание. Налице са били условията за споразумение - извършителката е възстановила щетите, като е върнала откраднатата стока, а за престъплението, за което е обвинявана се предвижда наказание под 10 години затвор.
"Не мога да коментирам конкретното наказани, за това може да се обърнете към прокуратурата." - отказа да влиза в подробности полицейският източник. В столичната полиция били стреснати от необичайния интерес към случая на летището и още повече от изтичането на имената на извършителката и последвало затягане на дисциплината.


Папката с разследването по случая "Поптодорова" все още се намира в столичната полиция и още не е внесена в прокуратурата. Обвинението е информирано за казуса, но до петък следобед все още не е било запознато с подробности, твърди "Монитор",цитирайки  собствени източници в полската прокуратура. Това означава, че все още няма и произнасяне на съда за одобрение на споразумение с Елена Поптодорова, както и няма определен размер на глобата.


"Определянето на точния размер на наказанието, когато става въпрос за кражба, е строго индивидуално и зависи и от материалния статус на лицето", обясни Пьотр Махайски. Полското право дава на магистратите възможността да наложат глоба в размер на 10 до 720 дневни ставки. Но самите ставки могат да имат различен размер. "Ако за милионер, който печели 100 хиляди дневната ставка може да е 5 хиляди злоти, то за безработен или лице с ниски доходи тази ставка може да е 10 злоти", допълни още полският репортер.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса
ПИК TV x
САМО В ПИК! Шутът на Киро с тъпа провокация - Найо Тицин нападна жена, крещи обиди в лицето й! Петков гледа безучастно и пита: Снимахте ли ме, докато си хапвах (ВИДЕО) САМО В ПИК! Шутът на Киро с тъпа провокация - Найо Тицин нападна жена, крещи обиди в лицето й! Петков гледа безучастно и пита: Снимахте ли ме, докато си хапвах (ВИДЕО)
ново
Днес: 9
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК