Епидемиолог: Няма проблем да се ваксинират деца с алергии и автоимунни заболявания

Здраве

Епидемиолог: Няма проблем да се ваксинират деца с алергии и автоимунни заболявания

5108
на 21.12.2021
Епидемиолог: Няма проблем да се ваксинират деца с алергии и автоимунни заболявания
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Деца с доказани алергии към насекоми, към различни химични вещества или към други ваксини в миналото, могат да бъдат ваксинирани. Просто деца, които са имали данни за алергии към други ваксини и медикаменти се наблюдават 30 минути. Това е с 15 минути повече отколкото наблюдаваме тези, които нямат данни за алергия. Това заяви пред БНТ епидемиологът д-р Христина Бацелова.

препоръчано

"Единствените доказани противопоказания са алергия към някои от съставките на ваксината. Дори и детето да изяви алергична реакция след прилагане на ваксината, за това те се прилагат в болнична среда, за да може веднага да се реагира", коментира още епидемиологът и поясни, че могат да се ваксинират и деца с автоимунни заболявания.

Допълни, че задължително ще ваксинира децата си, надява се това да стане още тази седмица и няма никакво притеснение.

"Има милиони деца ваксинирани във възрастта от 12 год. нагоре, вече има милиони деца само в САЩ ваксинирани от възрастта 5-11, виждаме колко добре се понасят от тези възрастнови групи информационни РНК ваксините. Те са изпитани, доказано е клинично, че са безопасни и ефективни, така че нямаме от какво да се притесняваме", каза д-р Бацелова.

"Ние не знам как ще протече инфекциозното заболяване - било то при възрастен, или при дете, като руска рулетка е, дали ще преживее, дали ще изкара тежко", мотивира епидемиологът необходимостта от ваксиниране и на децата.

Не трябва да оставяме децата неваксинирани, защото така ги обричаме да се заразяват и разболяват, докато когато ги ваксинираме ги предпазваме от още една болест, посочи д-р Бацелова.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
ново
Днес: 103
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК