Вход
София
Времето в София 10 o C

ЕП: Северна Македония и Албания отговарят на условията за започване на преговори с ЕС, блокирането им е грешка

ЕП: Северна Македония и Албания отговарят на условията за започване на преговори с ЕС, блокирането им е грешка

на 24.10.2019
14173
2
ЕП: Северна Македония и Албания отговарят на условията за започване на преговори с ЕС, блокирането им е грешка
Автор: ПИК
24.10.2019
2
14173

Европейският парламент прие резолюция, в която подчертава, че Албания и Северна Македония отговарят на изискванията за започване на преговори. Парламентът изразява дълбоко разочарование от невъзможността за постигане на споразумение за започване на преговори за присъединяване към ЕС с двете държави по време на срещата на върха на 17-18 октомври.

Депутатите изразяват съжаление за позициите на Франция, Дания и Холандия за блокиране на решението и подчертават, че Албания и Северна Македония са положили значителни усилия през последните няколко години и отговарят на критериите на ЕС да започнат преговори за членство.

Резолюцията приветства усилията на Северна Македония за уреждане на трудни двустранни въпроси със съседните страни. Евродепутатите оценяват положително последните реформи в съдебната система в Албания.

Парламентът подчертава, че „неприемането на решение“ от страна на лидерите на ЕС е стратегическа грешка, която накърнява доверието в съюза и изпраща отрицателно послание до други възможни страни кандидатки. Това би могло на други международни участници, чиито ценности не съответстват на интересите на ЕС, да се сближат с Албания и Северна Македония.

След горещ дебат на евролидерите: Северна Македония и Албания не започват преговори с ЕС (ОБЗОР)

Реформата на процеса на разширяване, застъпвана от някои страни, не трябва да възпрепятства Албания и Северна Македония, които вече отговарят на изискванията. Двете страни трябва да бъдат оценени според собствените им постижения и обективни критерии, а не да бъдат преценявани през призмата на вътрешнополитически програми в други страни.

Депутатите призовават страните от ЕС да действат отговорно към Албания и Северна Македония и да вземат единодушно положително решение на следващата среща. Европейският парламент трябва да засили дейностите си в подкрепа на демокрацията, за да гарантира, че националните парламенти в Западните Балкани играят ролята си на двигатели за демократична реформа, пише в резолюцията.

Сподели:
свързани новини
Сърбия: Западните Балкани не трябва да се обезкуражават от решението на ЕС за Македония Сърбия: Западните Балкани не трябва да се обезкуражават от решението на ЕС за Македония
Посланикът на Европейския съюз в Сърбия Сем Фабрици...
на 23.10.2019
Германия обеща да продължи да подкрепя кандидатурата на Македония за ЕС Германия обеща да продължи да подкрепя кандидатурата на Македония за ЕС
Германският посланик в Македония Томас Герберих заяви, че...
на 23.10.2019
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34296
архив

В почивен дом мъж се запознал с дама. Първата вечер той погалил ръката ѝ. На втората я погалил по лакътя. Жената се ядосала и му викнала: – Вие да не мислите, че съм за един месец тук?!

x
ПЪРВО В ПИК TV: Томислав Дончев захапа Радев: Иска мерки и му ги даваме - какво предизборно има в помощта за хората в кризата?! Уж не харесва какво правим, а после казва, че е правилно (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Ето кои са трите най-големи красавици сред зодиите
x