Ердоган и Путин се срещат по ядрени проекти в Сочи

Европа

Ердоган и Путин се срещат по ядрени проекти в Сочи

5719
на 31.07.2022
Ердоган и Путин се срещат по ядрени проекти в Сочи
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Руският държавен ядрен енергиен гигант "Росатом" прехвърля пари към дъщерно дружество, което строи първата ядрена централа в южна Турция. Това става в опит да успокои тревогите, че военните санкции могат да спрат проекта, съобщи Блумбърг.

препоръчано

Миналата седмица компанията изпратила около 5 милиарда долара на базираната в Турция компания, строяща атомната електроцентрала "Аккую", обявиха висши турски служители, които са пряко запознати с въпроса.

Два други подобни трансфера в долари са планирани за следващата седмица, заявиха служителите пред Блумбърг.

Руската "Росатом" започна изграждането на проекта "Аккую" на стойност 20 милиарда долара на турското средиземноморско крайбрежие през април 2018 г. Анкара се надява централата, която беше критикувана заради опасения за околната среда и нарастващата зависимост на страната от Русия, да бъде завършена, когато Турция отбелязва стогодишнина от основаването на републиката през 2023 г. 

"Блумбърг" през април съобщи, че западните санкции на Русия, наложени за нахлуването в Украйна, започнали през февруари, спъват изграждането на атомна електроцентрала в Турция и че Анкара и Москва са обсъдили потенциални проблеми като придобиването на оборудване, което трябва да бъде осигурено от трета страна.

Строителната площадка е най-голямата по рода си в света. Миналата седмица беше направена първата копка за основите на четвъртия реактор на централата. След като бъде завършена тя, се очаква да посрещне 10 на сто от нуждите за електроенергия на страната. Първият блок на централата е във финален стадий на строителство.

Тъй като споразуменията за финансиране на проекта са частни и секретни, "Росатом" отказа да предостави повече подробности.

Турските официални лица, които взеха думата при условие за анонимност, казаха, че финансирането на проекта ще покрие всички нужди от обществени поръчки за проекта "Аккую" през следващите две години.

Трансферите в долари били жест на добра воля от страна на руския президент Владимир Путин за ролята на неговия турски колега Реджеп Тайип Ердоган в забележителното споразумение, което отключва износа на зърно от Украйна.

Ердоган и Путин трябва да се срещнат отново и да проведат разговори в Сочи на 5 август.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
ново
Днес: 77
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК