Вход
София
Времето в София 11 o C

Естрадната легенда Маргрет Николова на 90 пред ПИК и "Ретро": Живея в трънски пенсионерски отряд

Естрадната легенда Маргрет Николова на 90 пред ПИК и "Ретро": Живея в трънски пенсионерски отряд

на 11.11.2018
109865
7
Естрадната легенда Маргрет Николова на 90 пред ПИК и "Ретро": Живея в трънски пенсионерски отряд

90-годишнината на Маргрет Николова бе отпразнувана с голям музикален спектакъл в Руския културно-информационен център, за което легендарната певица е безкрайно благодарна на Министерството на отбраната. Тежестта по организацията на юбилея бе изнесена от Снежина Темелкова, началник на представителния ансамбъла на въоръжените сили.

Естрадна легенда Тодор Трайчев събра живота си в моноспектакъл - ето къде може да го гледате...

Естрадна легенда Тодор Трайчев събра живота си в моноспектакъл - ето къде може да го гледате...

На сцените на столичния театър "Възраждане" ще се завърти...

на 04.07.2018

Маргрет Николова има 50-годишна кариера, изнесла е повече от 7500  концерта в страната и чужбина, изпяла е над 600  песни. От 1963 г. е солистка на армейския естраден състав към Театъра на народната армия.

Любимата ѝ песен е написана от Йосиф Цанков по стихотворение на Никола Вапцаров – "Пролет иде”. Известна е и като певица на стари градски песни, както и на руски романси.

През 2000 г. прекратява певческата си кариера. Сега живее в Трън, потънала в спомени за миналото.

 

- Г-жо Николова, как се чувствате на тази достолепна възраст?

- Да сте живи и здрави да ме надминете и ще разберете как се чувствам на 90 години. В момента съм много щастлива заради  тържеството, което ми направиха Министерството на отбраната и ансамбъла на армията, и неговият ръководител Снежина Темелкова. 

- Обидена ли сте на Министерството на културата, че забрави да ви поздрави за юбилея?

- Да съм обидена? Вижте какво, младите живеят в много трудно време, те и не ме познават. Така че явно не съм интересна за тях. Но военните, с които мина целият мой трудов стаж - от началото като професионален артист до пенсионирането ми, ми организираха прекрасен празник. Още не мога да дойда на себе си от вълнение. Любовта на публиката онзи ден - това ми стига и ми е по-важно от някакви административни лица, които не ме познават въобще. Г-н президентът също ме уважи, изпрати ми цветя. Пък аз съм червена бабичка и БСП-то ме уважи. Министърът на отбраната - също. Съюзът на музикалните дейци ме наградиха с най-високото отличие Кристално огърлие. Даже кметът на Челопеч ме поздрави, което ме трогна много. 

- Защо решихте да живеете в Трън?

- Тук сме трънски пенсионерски отряд. Не партизански. Синът ми и снаха ми също се пенсионираха, снаха ми е трънчанка и така решиха. И аз подире им. 

- Как живеят пенсионерите в Трън?

- Когато преди дни пътувах за София за концерта, почувствах стреса в столицата. Не бих могла вече да живея там. Тук е по-спокойно, наши съседи са ромите, които са много етични, много добри, като че ли са много по-различни от това, което виждаме по телевизията. Прекрасни хора са. Винаги са готови да услужат, винаги са разговорливи и най-важното – говорят си на български. 

Редица предприятия в Трън се ликвидираха. И градът просто опустя. Интелигенцията се изнесе да търси препитание в Перник, в Радомир, в София. Но пък сме много добри съседи с братята сърби. С личната карта си ходим там на ресторант, на пазар, те идват тук. А аз знам от баба ми, че трябва да живееш добре със съседите си. Те са ти по-близки и от роднините. 

- Как минава ежедневието ви?

- Не ме питайте, защото повече съм на легло, не съм добре. Не мога да чета, увредено ми е едното око. Слушам радио. Ето, сега чакам в 11 ч. предаването на Здравко Петров "Маестро, музика", където могат да се чуят песните от нашето време. Казват, че който живеел със спомените, бил самотник. Е, не, хубаво, че имам много спомени и с тях живея. Спомням си пътуванията ни по гранични застави, по фестивали, турнетата ми в Русия, тук „Златния Орфей”...

Ние живеехме с много ентусиазъм. Докато вас ви притискат много грижи, проблеми на днешния ден. Тревожи ме това размирно време, което се задава. Преживяла съм ужасите на Втората световна война. Как не поумнява това човечество. Тревожат ме много неща и пожелавам повече добронамереност на нашите политици. Крайно време е да се успокои този народ и да заживее по-нормално.

- Как се справяте с пенсията?

- Пенсията ми не е висока, но моят съпруг беше полковник и аз вземам половината от неговата. Отказах се от моята. Има такова законово положение и аз го използвах.   

- Певците идоли на няколко поколения още събират голяма публика – Лили Иванова преди седмица изнесе три концерта в НДК.

- Разбира се. Още сме живи. На Лили ѝ се възхищавам, нека пее. Тя е гласовита жена, посвети целия си живот на пеенето. И Данчето пее.

Макар че като се огледам, много от моите дружки вече ги няма. Това го почувствах и на тържеството. Нямаше ги моите приятелки, с които съм делила, както казваме ние - и хляб, и постеля по пътищата на България. Ето, и Жоро Кордов го няма, но с неговата съпруга съм близка. С дъщерята на Йосиф Цанков - също, преди малко говорих със сестрата на Митко Вълчев. С тях поддържам връзка. 

- Защо в съвременната музика няма имена легенди като вас?

- Времената са много различни. Сега песните са преходни, както те ги наричат - „парчета”. За жалост, в тях няма мелодика, има само ритъм. Няма ги големите мелодични песни, които да оставят следа, съответно и изпълнители легенди. Затова избягвам да давам съвети на младите около мен - внуци и правнуци, защото ще ги объркам. Аз живея в друго време и много неща ги посрещам с болка, но нямам думата.

Сподели:
Напиши коментар »
(7)
1
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
2
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
3
Четеш и се радваш! С пожелания за поне още 10 години такъв спокоен живот!
4
Бъди жива и здрава!благодаря за хубавите моменти!!
5
Защо ПИК позволява публикуване на подобни простотии,като на номер5? .Непрекъснато се появяват !
6
Прекрасна певица със стил и глас! Остави диря след себе си! Помним я! Да е жива и здрава още дълги години !!!
7
Възхищавам се на такива хора. Интелигентни отговори. Ерудиран човек. За жалост ние загубихме този език. Овладя ни езика на форумите, грозен, циничен, пристрастен. Нищо национално няма вече в него.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате на евроизборите?
Общо гласували: 15919
архив

Манго заварва Айшето с любовник. - Кой е тоя, ма? - Не видиш ли - електротехник. - Че що е гол, ма? - Па такъв имали, такъв пратили. - А що му стърчи ей това? - Е, как що? Па човека работи под напрежение...

няма нови новини
Днес: 281
hot
най-четени новини в момента
сега
2732
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК: Отложиха делото за мярката на Миню Стайков
x
СУПЕР ПОЛЕЗНИ: Тези плодове съдържат най-много витамини
x