Ето как да облекчим болките в ставите и сухожилията

ШАРЕН СВЯТ

Ето как да облекчим болките в ставите и сухожилията

405406
на 10.09.2018
Ето как да облекчим болките в ставите и сухожилията
Автор:   ПИК

Разтягания, навяхвания, травми... да не им позволяваме да съсипят дните ни с болка и дискомфорт. Ето как да ги лекуваме правилно:

WINBET – забавление онлайн с над 2000 слот игри! (18+)

препоръчано

Действайте бързо! Разберете в следващите редове каква първа помощ да окажете на вас или на близък при нараняване на меки тъкани!

►Сложете лед за около 15-20 минути на всеки 2-3 часа. Можете да използвате увит в кърпа лед или пък плик със замразен грах, например.

►Дръжте на високо, като поставите наранения крайник на възглавница или друга подходяща опора. Важно е да е по-високо от нивото на сърцето ви, за да намалите отока, който е станал или пък може да стане в следствие на травмата.

►Погрижете се за болката, като вземете някакво боклоуспокояващо и противовъзпалително средство от продаваните без лекарска рецепта, каквито са парацетамол или ибупрофен.

►Избягвайте горещи бани, сауни, топли компреси, алкохол – всички те могат да увеличат отоците. Като цяло бъдете по-внимателни 1-2 дена след травмата.

►Умерена почивка – въпреки че почивката е важна, последните проучвания сочат, че е добре да се поддържа лека активност на засегнатия крайник, за да циркулира добре кръвта. Подходящи са ходене, леки разтягания и ненатоварващи упражнения.

►Дайте си време – обикновено нараняванията на меките тъкани минават за около 7-10 дни, макар че за пълното им излекуване може да е необходимо и повече време. Но ако е минала седмица, а вас още ви боли силно или травмата сериозно пречи на нормалните ви движения и начин на живот – непременно се консултирайте със специалист.

►Физиотерапията може да помогне. Обикновено е по препоръка на специалист, но и вие може да се поинтересувате за тази възможност, за да мине по-бързо травмата.

►А какво за компресите... Въпреки всеобщата практика на пристягане на нараненото място, изследвания сочат, че продължителността на травмата е една и съща – независимо дали ще превържете или не болната зона. Ако обаче чувствате облекчение от това, направете го – използвайте еластичен бандаж, за да не навредите все пак допълнително на травмираната зона.

Дали е разтегнато или навехнато?

Навяхване е, когато еластичните връзки, които придържат костите заедно, се преразтегнат, извият или скъсат. Симптомите са: болка, подуване, натъртвания и синини, затруднена възможност за движение. Случва се в областта на колената, глезените, китките и палците.

Разтегнато е, когато става дума за разтегнати или скъсани мускули. Симптомите са мускулни болки, спазми, слабост, възпаление и/или крампи. Случва се в областта около кръста и прасците.

Колена

Често провокирани от ежедневни активности като вдигане на тежести, изкачване на стълби, градинарство... около 3 от 5 жени на възраст над 50 имат болки в колената. Заради структурата на женското тяло – напрежението върху колената на дамите е много силно.

Пукане+болка и подуване на капачето на коляното - Възможно е да е заради нараняване на тази зона или заради остеоартрит. Окажете първа помощ според описа ното в текста и избягвайте всичко, което увеличава болката. Ако тя не намалява, консултирайте се с лекар или физиотерапевт.

Тъпа болка или рязка пронизваща болка + подуване - Може да е разкъсване на менискус. Наложете мястото с лед и вземете болкоуспокояващо. Ако болката продължава, посетете специалист. Физиотерапията може да е от полза.

Пищял

Болки в мускулите могат да се усещат заради възпаление или пукване на кост. Те са разпространени доста между професионалните спортисти или хора, които са водили заседнал начин на живот и изведнъж са се „втурнали“ рязко да спортуват. Използвайте дадените в текста указания за първа помощ и избягвайте поне 2 седмици активността, която е довела до травмата. Можете да карате колело или да плувате.

Синдром на замръзналото рамо

Болка, скованост и дискомфорт в раменната област, които могат осезателно да затруднят всекидневните активности като миенето на зъбите или обличането. Причината е във възпаление и удебеляване на меките тъкани в раменната област. Това е доста популярно неразположение и често отминава без специално лечение. Но все пак окажете си първа помощ, според описаната вече в текста и избягвайте движенията, които засилват болката. Много плавни упражнения за разтягане също може да помогнат. Ако има влошаване на състоянието или то не отминава, консултирайте се със специалист.

Тенис лакът

Болка в лакътя, обикновено най-осезаема при натискане на дръжка на врата или завъртане на капачка на буркан. Травмата, разбира се, не се причинява само от тенис, въпреки името, а от всяко повтарящо се натоварващо лакътя действие, като носене на багаж, градинарство, дейности тип „направи си сам“. Голф лакътят, който е подобна травма, пък може да се провокира от използване на компютър, рисуване, градинарство и др. Освен да приложите описаната първа помощ, от полза може да е специална стягаща превръзка на лакътя, но за това е добре да се консултирате първо със специалист.

източник: Розали.ком

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 29 март - Лъвовете се радват на материални успехи, поредната интрига пречи на Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 29 март - Лъвовете се радват на материални успехи, поредната интрига пречи на Скорпионите
ПИК TV x
Бойко Борисов: Мераклии за премиери винаги ще се намерят. Президентът е отговорен човек на него може да се разчита (НА ЖИВО) Бойко Борисов: Мераклии за премиери винаги ще се намерят. Президентът е отговорен човек на него може да се разчита (НА ЖИВО)
ново
Днес: 38
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК