Вход
София
Времето в София 20 o C

ЖЕСТОК СКАНДАЛ: Калпакчиев в конфликт на интереси при оправдаването на бившия депутат за смъртта на 14-годишно дете?

ЖЕСТОК СКАНДАЛ: Калпакчиев в конфликт на интереси при оправдаването на бившия депутат за смъртта на 14-годишно дете?

на 13.11.2019
25179
12
ЖЕСТОК СКАНДАЛ: Калпакчиев в конфликт на интереси при оправдаването на бившия депутат за смъртта на 14-годишно дете?
Автор: ПИК
13.11.2019
12
25179

Скандалният съдия Калин Калпакчиев най-вероятно е бил в конфликт на истерени в процеса срещу бившия депутат от квотата на Иван Костов Валентин Павлов, който е подсъдим за смъртта на 14-годишно момче. Както съобщи медията ни, само преди дни Калпакчиев оправда екснародния представител, като го спаси от 3-годишна условна присъда, само месец след като скандализира обществото с решението си да освободи 6,5 години по-рано от затвора убиеца на студента Андрей Монов – Джок Полфрийман.

Какво прави Калин Калпакчиев след като освободи убиеца Джок Полфрийман?

Какво прави Калин Калпакчиев след като освободи убиеца Джок Полфрийман?

Втори месец председателят на съдебния състав, пуснал...

на 07.11.2019

Оказва се, че двата случая си приличат не само заради необяснимата „доброта“ към подсъдимите, а с факта, че Калпакчиев проявява жалост към хора, защитавани от негови авери. В случая с д-р Павлов пред съда като негов адвокат се явява Даниела Доковска. Юристката е известна с тесните си връзки с грантаджийските организации у нас, но със ССБ я свързват не просто общи идеи, но и общи проекти.

Конкретно става дума за финансова обвързаност на арбитри, каквато роля по принцип трябва да играят съдиите в демократичните общества, със защитници на подсъдими. Разследване на „Монитор“ преди няколко години показа, че Доковска и ССБ са били партньори в проект на „Отворено общество“ за създаване на Бюра за правна помощ. Самият Калпакчиев пък също е част от грантаджийските схеми – преди няколко години той бе на хранилката на „Отворено общество“ и „Америка за България“ като автор на статии, публикувани на сайта „Медиапул“, финансирани по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, парите по който у нас се раздават от „Отворено общество“. Това изрично е указано под самите тях, но без да се уточнява дали и каква точно сума е отишла за автора.

Дали финансовите обвързаности между адвоката и съдията по делото, които минават през ССБ, са конфликт на интереси – трябва да проверят компетентните органи. Но тези обстоятелства пораждат сериозно съмнение относно безпристрастността на съдията. В същото време самият Калпакчиев става част от съдебния състав по делото по доста мистериозен начин.

По думите на адвоката на близките на починалото момче Пламен Димитров в началото процесът е стартирал с друг съдия. „В началото делото за смъртта на Алекс пред САС започна с друг председател на съдебния състав, после беше сменен, не знам защо. И така делото пред Софийския апелативен съд започна отново, защото смениха председателя на състава и сложиха Калпакчиев. Другите съдии останаха същите“, обясни пред  Димитров.

По думите на защитника това не е и първият случая на подобен инцидент в клиниката. Само две години след смъртта на Алекс, на момче от Козлодуй поставят същата упойка и то също развива малигнена хипертермия. "Детето явно е извадило голям късмет, защото д-р Филипова се е била сменила с друг анестезиолог, който изважда пациента от упойка, реагира бързо и го откарват в „Пирогов“, където му слагат този антидот. Същата клиника, същата упойка, същата частна линейка. А Алекс е откаран с тази частна линейка без оборудване от „Дианабад“, където е клиниката, до „Пирогов“ под пълна анестезия, без да е изваден от упойката. Професор Гаврилова, която го е приела, каза пред съда, че детето е закарано починало, без жизнени функции. Защото 40 минути анестезиологът д-р Филипова прави всичко, което не е трябвало да прави", съобщава Димитров. Той допълва, че пред първата съдебна инстанция тя каза, че не е знаела къде има антидота „Дантролен“, а пред Софийски апелативен съд заявява, че е знаела, че го има в „Пирогов“. "Като е знаела, защо не са се обадили там да го поискат? А тя сложила на Алекс инжекция атропин, аналгин и други препарати, за които е знаела, че няма да помогнат по никакъв начин. Вината изцяло е на анестезиоложката. А д-р Павлова е управител на клиниката и нея я признаха за виновна, че не е осигурила този препарат. Хирургът на Алекс е бил д-р Павлов", казва още Димитров. 

На въпрос защо се е наложило смяната на съдията с Калпакчиев, адвокатът заявава, че му е обяснено, че шефът на ВАС е бил командирован в САС, другите съдии остават същите. "След първите две заседания по делото през 2019 г., беше доста преди предсрочно да освободи Пол Фрийман", казва още Димитров. На него не му е дадено обяснение защо Калпакчиев е командирован. "Прокурорката от апелативната прокуратура беше много ентусиазирана, направи много неща, писа до министерство на здравеопазването – искаше да им бъде забранено да използват пълни упойки и т.н. На пледоариите дойде друга прокурорка, попитах къде е предишната, защото беше навътре в нещата, казаха ми, че е повишена във Върховна касационна прокуратура. В последната минута на мача се смени и прокурорът. До месец трябва да излязат мотивите, делото е доста обемисто, а ние имаме 15 дни да обжалваме. Надявам се и прокуратурата да протестира присъдата", казва още защитникът. 

Съдебният състав пък не дал никакво обяснение за оправдателната присъда. На 6-ти ноември пет часа са правени пледоарии, на 7-ми съобщили, че ще четат решение. Тогава адвокатът се усъмнил, че има нещо гнило и, че сигурно ще бъдат оправдани.  Адвокат Димитров определя решението като несправедливо и разказва как през 2015 г. при пластична операция в Пловдив едно 23-годишно момиче получава малигнена хипертермия след упойка. На 15-тата минута донасят на анестезиолога антидота и момичето е спасено. "А тук адвокатът на д-р Павлов Даниела Доковска обяснява на съда, че докато карали Алекс до „Пирогов“ и докато разредят антидота, защото е суха субстанция, пак е минало време. В Пловдив как са реагирали бързо?", чуди се защитникът.

Родителите на загиналото дете са съсипани и не могат да повярват, че това им се случва. Първо единственото им дете, 14-годишния Алекс го няма, а с днешна дата отново преминават ежедневно през тази трагедия.

"Ако Павлов не е бил виновен, защо 2 дни след случая се обажда на неговия съпартиец и министър на здравеопазването Москов и иска да бъде извършен медицински одит на клиниката? Одитът, разбира се, е завършил в полза на Павлов. Но има нещо, което съдът пропусна при събирането на доказателства – една доцентка е била в този медицински одит и е констатирала нередности в медицинската документация при операцията, т.е. има корекции на операционния лист и на анестезиологичния. Това тя го е написала. Много настоявах да бъде разпитана, защото е била в одита и има сведения, но и двете съдебни инстанции отказаха, не била свидетел. А как допуснаха до разпит всички останали?", казва още адвокатът. 

Самият случай пък е като под индиго с този на убиеца на студента Андрей Монов – Джок Полфрийман, като бе предсрочно освободен от Калпакчиев. И отново е по партийно-грантаджийска линия. Оправданият е бившият депутат от Реформаторския блок от квотата на Иван Костов - Валентин Павлов. Той бе подсъдим за това, че е причинил смъртта на 14-годишно дете с поставената в зъболекарската му клиника упойка. Павлов бе признат за виновен на първа инстанция и осъден условно на 3 години, но буквално е помилван от съдебен състав на апелативния съд, председателстван от Калпакчиев. Така, отново по подобие на скандалния казус с Полфрийман, и този с подсъдимия лекар ще се решава окончателно от председателствания от ортака на Калпакчиев – Лозан Панов, Върховен касационен съд.

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че властта трябва отново да затегне мерките заради увеличените случаи от коронавирус?
Общо гласували: 10225
архив

Обява във вестника: "Млади мъже, ако искате дамите да тичат към вас и след вас, ако искате да ви очакват без значение дали сте грозен, дебел или тъп - имаме отлични новини за вас. Столичен градски транспорт набира шофьори на автобуси и тролейбуси!"

 

няма нови новини
Днес: 293
hot
най-четени новини в момента
сега
3488
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК: Божков се уговаря с медии и политици от БСП за метежите: Протест до дупка и го мачкаме Бойко, да пратя ли 10 000 души пред парламента? Виж как се управлява тълпата по мрежите! Гешев не ни е проблем - ако спечелим властта, може да му орежем правомощията. Румен Радев трябва да се съветва какво правителство ще направи (АУДИО/ОБНОВЕНА)
x
Спрей превръща всяка повърхност в сензорен панел (ВИДЕО)
x