Вход
София
Времето в София 11 o C

Журналист посече родните попове: За Всеправославния събор действаха като оръдие на руската църква

Журналист посече родните попове: За Всеправославния събор действаха като оръдие на руската църква

Там ни "представя" бивш разколник,казва Горан Благоев
на 20.06.2016
2223
7
Журналист посече родните попове: За Всеправославния събор действаха като оръдие на руската църква
Автор: ПИК
20.06.2016
7
2223

Ние действахме като някакво древно оръдие на руската църква – по този начин журналистът Горан Благоев коментира решението на Светия Синод да не изпрати представители на подготвяния от години Всеправославен събор. По думите му с решението си нашите архиереи са дали повод и на руските да не отидат.

Благоев обясни преди БиТиВи, че преди няколко месеца е имало предсъборно съвещание в Шамбези, а след това на 21 април от синода са излезли с позиция по отношение на една от темите (за диалога с другите вероизповедания), която силно се отличава от по-рано коментираното.

На същото съвещание руският патриарх предложил да финансира събора, ако се проведе в руски манастир в Света гора.

Според журналиста, в случая няма съмнение, че има битка за надмощие между Московската и Вселенската патриаршии. Тезата за „дългата ръка” на Русия спокойно се тиражира и в местни медии. Благоев цитира бившия главен редактор на официоза на РПЦ: „Много е трудно отказът на БПЦ да се представи като самостоятелно решение. Единствената църква, която може да повлияе така на българската, е руската”.

Горан Благоев изрази мнение, че даже аргументите на БПЦ срещу събора да са били смислени, но е трябвало да бъдат изложени на място. В същото време, той призна, че „с поведението си (по време на посещението си в София-б.р.) вселенският патриарх най-малкото стимулира нашата църква да остане във вековната прегръдка на Москва”.

До момента няма официален коментар от страна на синода. На събора все пак имаме „представител” – архимандрит Харалампий от видинската епархия, който се титулувал анхиалски епископ докато бил в разкол към гръцка старокалендарна църква. Наложило се от БПЦ да се свържат с организаторите, за да му отнемат баджа.

Горан Благоев осъди провеждането на „София Прайд” на Задушница и в навечерието на един от най-големите християнски празници – Петдесетница.

 

Сподели:
свързани новини
Румънската православна църква ще участва във Всеправославия събор в Крит Румънската православна църква ще участва във Всеправославия събор в Крит
Светият Синод на Румънската православна църква, на...
на 08.06.2016
Руската православна църква подкрепи предложението за отлагането на Всеправославния събор в Крит Руската православна църква подкрепи предложението за отлагането на Всеправославния събор в Крит
Руската православна църква поддържа предложенията на...
на 14.06.2016
В Крит се открива великия събор на православната църква В Крит се открива великия събор на православната църква
Светият и велик събор на православната църква, подготвян...
на 16.06.2016
Всеправославният събор започва на остров Крит с отсъстващи църкви Всеправославният събор започва на остров Крит с отсъстващи църкви
Делегациите на националните православни църкви, участващи...
на 16.06.2016
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34636
архив

Попитали радио Ереван какво е журналистиката. - Ами съобщават, че лорд Джон е умрял за онези, които никога не са знаели, че лорд Джон въобще е живял.

x
Борисов: Трябва да насочим вниманието си към възрастните и болните! Агресията на противниците ни плаши хората и показва истинските им лица (ВИДЕО)
x
ЗАПЛАХАТА COVID-19: Тези 5 характеристики правят коронавируса опасен
x