Вход
София
Времето в София 18 o C

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов за атаката срещу кандидатурата на Иван Гешев: Засегнаха се много криминални бизнеси, какво друго да очакваме от обвиняеми лица и техните поддръжници?

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов за атаката срещу кандидатурата на Иван Гешев: Засегнаха се много криминални бизнеси, какво друго да очакваме от обвиняеми лица и техните поддръжници?

на 10.09.2019
34044
25
Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов за атаката срещу кандидатурата на Иван Гешев: Засегнаха се много криминални бизнеси, какво друго да очакваме от обвиняеми лица и техните поддръжници?
Автор: ПИК
10.09.2019
25
34044

"Изборът на главен прокурор е един от най-важните избори в нашата държава и много очи гледат "втренчено" в него. Важно е да бъде избран професионалист, човек от системата, който е извървял стъпките в йерархията, познава хората. Човек - отговорен, консенсусен и с хъс за работа", това заяви пред "Правен свят" зам.-главният прокурор и шеф на НСлС Борислав Сарафов по повод кандидатурата на колегата му Иван Гешев за главен прокурор. 

Според Сарафов отговорността и напрежението на такава позиция са неимоверно големи и очакванията на хората също. "Фактът, че няма конкурентни кандидатури също не е необичаен. През 2006 година и проф. Велчев беше избран като единствен кандидат.

Сега обаче има и една особеност – за първи път в демократичната история на България действащ прокурор има възможността да бъде избран за ръководител на институцията. Дори само това е белег, че системата няма нужда от външни ръководители, че най-сетне сме се върнали към нормалното положение в едно съвременно общество – главният прокурор да е от средите на самата прокуратура.

А защо именно г-н Гешев – сигурно има повече от една причина, но за мен тази кандидатура е защитена с работата му. Познавам я добре и високо я ценя", допълва още Сарафов.

За безапелационната подкрепа от страна на НСлС към Гешев, Сарафов коментира, че му е изключителна обидна тезата, че заради централизираното устройство на прокуратурата всички са под подозрение, че нямат собствена воля.

"Законът дава право на прокурори и следователи да изкажат мнението си за този, който е кандидат за техен ръководител. Няма нищо по-нормално от това, че го правят. Напротив - мълчанието би било неестествено", казва още Сарафов. 

По повод протестите на партийни лидери и партии срещу кандидатурата на Гешев, Сарафов пита:

"Представете си как би изглеждало обратното – политическа подкрепа за г-н Гешев от една или повече партии. Всеки има право да протестира, но когато партиите организират протести, би било естествено тези протести да са свързани с политически въпроси, а не с кадрови избор в независимата съдебна власт.

Не бива да се прекрачва границата на легитимното изразяване на обществена позиция - уличния и политически натиск, биха могли да се разгледат и като опит за вмешателство в работата на независим орган като ВСС и което е много важно - в съдебната система като цяло.

Ние живеем в демократична и правова държава и всеки е свободен да протестира, но когато зад протестите прозират политически интереси и опит за вмешателство в независим съдебен орган, това е смущаващо. Кадровата политика е отговорност на членовете на ВСС и тази отговорност е голяма – да не се допуска намеса и зависимост от уличен натиск. Ако го направи веднъж, няма да има край".

Според Сарафов цялата истерия и протестите срещу Иван Гешев си имат и причина.

"Страхът от зам.- главния прокурор Гешев всъщност е страх от институцията Прокуратура.

Има повдигнати много обвинения, предстои сериозна работа по доказването им, засегнаха се много криминални бизнеси, които носят огромни печалби и естествено се наслоиха негативни настроения към институцията на прокуратурата. Някои от хората, които се страхуват от нея, имат всички основания за това, а страхът им се превръща в сляпа омраза не само срещу г-н Гешев, а срещу цялата прокуратура.

Впрочем, какво друго да очакваме от обвиняеми лица и техните поддръжници? Срещу прокуратурата никога не е имало "добър тон", поне откакто аз работя там", допълва още шефът на НСлС.

По повод компроматните атаки, на които самият Сарафов стана жертва от определени медии, той коментира, че това не е новост, нито пък е техен обект за първи път.

"В конкретния случай изключително манипулативно беше поднесена информация за мен и моите близки, насаждайки съмнения чрез полуистини и внушения за нередности. Знаете, че тези "морализатори" не се посвениха да обругаят дори сина ми, ловко и безпринципно спестявайки информацията, че в духа на патриархалните български традиции аз самият съм продал наследените от моите родители имоти, че съм вложил и своите многогодишни спестявания. Подобно поведение е мерзко, но за съжаление е факт.

В резултат от атаката минах през всякакви проверки – и на НАП и на ВКП. Факт е, че те завършиха без данни за каквото и да е неправомерна дейност от моя страна. За съжаление от това страдах не толкова аз, колкото членовете на семейството ми, които бяха принудени да се оправдават за напълно законни свои действия, само защото аз съм зам.-главен прокурор. Но очевидно когато си на отговорна длъжност в прокуратурата, компроматните атаки са неизбежни", допълва още Сарафов. 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че властта трябва отново да затегне мерките заради увеличените случаи от коронавирус?
Общо гласували: 8136
архив

Една бабичка тръгнала на гроба наа мъжа си, но забравила къде е парцелът. По едно време видяла гробаря, който бил подпийнал.- Момче, кажи ми къде е парцел 46? Той я изгледал и казал: - Вие като си не помните местата, що ставате и само се разхождате...

няма нови новини
Днес: 7
hot
най-четени новини в момента
сега
1161
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Премиерът Борисов с извънредно обръщение: Чувам, че се готвят да запалят Партийния дом (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Какво ви пречи да правите страхотен секс
x