Започва делото срещу Пенгезов за злоупотреби с евросредства

Темида

Започва делото срещу Пенгезов за злоупотреби с евросредства

3743
на 19.10.2015
Започва делото срещу Пенгезов за злоупотреби с евросредства
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

В Софийски градски съд (СГС) днес започва делото срещу бившия председател на Апелативния съд (САС) Веселин Пенгезов и още седем души, подсъдими за злоупотреба с финансови средства от Оперативна програма "Административен капацитет".

препоръчано

Освен Пенгезов на съд отиват и бившият ръководител на кабинета на Пламен Орешарски - Мария Дивизиева, бившият председател на Военно-апелативния съд Петко Петков и заместникът му Владимир Димитров, и лицата Атина Мавридис, Петя Гергова, Людмил Симеонов и Крум Симеонов.

Разследването започва през 2010 година, но в продължение на четири години се води срещу неизвестен извършител. В началото на април 2015 г. обвинителният акт срещу Пенгезов влезе в съда. Обвинението е за деклариране на невярна информация от Петков, като представляващ ВоАС – София, пред Управителния орган на ОПАК в Министерството на финансите във връзка с изпълнението на проекта "Информационна система за прозрачност във военните съдилища". Проектът е по приоритетна ос I – "Добро управление", подприоритет 1.5 - "Прозрачна и ефективна съдебна система" и е финансиран безвъзмездно със средства на Европейския съюз. Неверните сведения касаят начина, по който е проведена процедурата за избор на изпълнители по проекта. Петков е обвинен в качеството на извършител, а останалите – като помагачи.

свързани новини

След съгласуване с бившия ръководител на Дирекция ОПАК - Мария Дивизиева, по указание на ген. Пенгезов, останалите привлечени към наказателна отговорност са оформили документация със задна дата за проведени процедури по Закона за обществените поръчки във връзка с избора на изпълнители по проекта, макар такива да не са провеждани.

Престъплението е извършено в периода 8 юли 2009 г. – 19 юли 2010 г. Петко Петков и Веселин Пенгезов са обвинени и за това, че в периода 19 – 21 октомври 2009 г. в съучастие са присвоили сума в размер на 42 217 лева, получена като възнаграждение за изпълнител, по същия проект на ОПАК. Ген. Пенгезов е обвинен и в престъпление по служба за сключени в периода 28 октомври 2008 – 9 юни 2009 г. граждански договори с IT-специалисти по същия проект, в нарушение на разпоредбите на ЗОП. Веселин Пенгезов е бил председател на ВоАС за периода 25 май 2004 г. – 8 юни 2009 г., а от 09 юни 2009 г. е председател на САС.

Отстранен е от длъжност на 15 май 2014 г. във връзка с настоящото наказателно производство. Петър Петков е бил заместник-председател на ВоАС в периода 13 декември 2004 г. – 25 май 2009 г. , а от 9 юни 2009 г. е негов председател. Отстранен е от длъжност във връзка с настоящето наказателно производство на 15 май 2014 г. Владимир Димитров е бил председател на Военен съд – София в периода 25 май 1998 г. – 6 октомври 2004 г. Той е заместник-председател на ВоАС от 1 юли 2009 г., а от 7 юли 2014 г. до 18 декември 2014 г. е и.ф. административен ръководител – председател на ВоАС. 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците може да имат конфликти с колеги, Везните да внимават зад волана САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците може да имат конфликти с колеги, Везните да внимават зад волана
ПИК TV x
СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ! 20 барети охранявали денонощно бившия шеф на МВР Иван Демерджиев. Съпровождали го дори до... СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ! 20 барети охранявали денонощно бившия шеф на МВР Иван Демерджиев. Съпровождали го дори до...
ново
Днес: 32
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК