Вход
София
Времето в София 27 o C

ЗАРАДИ БЕЗУМНИТЕ ЦЕНИ: Прокуратурата подхвана медицинските центрове по Черноморието

ЗАРАДИ БЕЗУМНИТЕ ЦЕНИ: Прокуратурата подхвана медицинските центрове по Черноморието

на 06.08.2019
32797
15
ЗАРАДИ БЕЗУМНИТЕ ЦЕНИ: Прокуратурата подхвана медицинските центрове по Черноморието
Автор: ПИК
06.08.2019
15
32797

Върховната административна прокуратура разпореди спешна проверка на медицинските центрове по Черноморието след публикация за прекалено високи цени, каза зам.-главният прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура Ася Петрова.

Заработиха медицинските пунктове на плажовете във Варна и съседните курорти

Заработиха медицинските пунктове на плажовете във Варна и съседните курорти

От днес по плажовете от курорта Златни пясъци до...

на 01.06.2019

Проверка показа, че 40 лв. е прегледът за българи, за 10 лв. мерят кръвното, а клиники пазят в тайна цените на манипулациите.

На 13 юни т.г. прокурор Кирил Христов от ВАП е възложил на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ да организира извършването на проверка в рамките на компетентността си. Във ВАП е образувана преписка след самосезирането на заместника на главния прокурор по повод публикацията за нарушения при предоставянето на медицинска помощ в курорта Слънчев бряг.

Съобразно указанията на зам.-главния прокурор Ася Петрова е наредено извършването на проверка по реда на надзора за законност. След запознаване с изложеното в публикацията във ВАП са преценили, че са налице данни за нарушения на Закона за лечебните заведения, за което се носи административно-наказателна отговорност, уточнява "Монитор".

На Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ е указано при наличие на основания да се предприемат действия за реализиране на такава отговорност. В случай че при проверката се констатират основания за сезиране на друг контролен орган, той да бъде сезиран, а при наличие на данни за престъпления от общ характер – да се сезира компетентната прокуратура. На агенцията е даден едномесечен срок за проверката, след което да се изпрати доклад на ВАП с резултатите от нея, както и съставените актове за установяване на административни нарушения и издадени наказателни постановления, а при необходимост от продължаване на проверката да се уведоми ВАП.

Твърде високите цени за медицинските услуги по морето продължават. Те са най-вече в големите курортни комплекси. Пациент например е платил 530 лв. - при лекар в хотел за преглед и възпаление на ухото след плуване в басейн в Златни пясъци. Манипулацията е описана в бележката като „промивка на ухото“. От фактурата, която е издадена, след като е поискана от пациента, става ясно, че прегледът при лекар през нощта струва 170 лв., изписването на рецепта е 40 лева, самата промивка на ухо, описана като 2 по 75 лева, е 150 лева, отстраняване на незалепени чужди тела от слуховия канал или тъпанчевата мембрана е 100 лева, апликация на лекарствено средство в ушния канал е 20 лева, а консумативите са изчислени на стойност 50 лева.

От ИАМН обясняват, че в агенцията са постъпили сигнали на граждани за завишени цени в лечебни заведения по Черноморието.

Заради скъпите лекарски услуги понякога туристите са принудени да се спасяват на принципа „неволята учи“. За да не стигнат до лекарска помощ, пострадалите търсят помощ от аптекарите. Казват какви са им симптомите и фармацевтите продават точните лекарства. Преди няколко дни турист си изгорил ръката в Кранево и отишъл в близката аптека. Там не само че получил отлично мазило, но и фармацевтката му направила превръзка.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че президентът Радев трябва да подаде оставка заради секретаря си Пламен Узунов и заради аферата със СРС, свързана с жена му?
Общо гласували: 16296
архив

Две жени изпратили мъжете си на риболов. Два-три дни те не се връщат и едната казва на другата:

- Ама, да не са заминали при други жени?

- Ти пък все най-лошото си мислиш, може да са се удавили.

няма нови новини
Днес: 96
hot
най-четени новини в момента
сега
3009
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV! Премиерът Борисов с митрополит Николай в Пловдив: Без Господа нищо не може да се направи! (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Пълнолуние и лунно затъмнение през юли - какво ще ни донесат
x