ЗАРАЗНО ЗЛО! Откриха първи случай на денга в България! Вижте какви са симптомите

НАЙ-ВАЖНОТО

ЗАРАЗНО ЗЛО! Откриха първи случай на денга в България! Вижте какви са симптомите

33633
на 05.10.2016
ЗАРАЗНО ЗЛО! Откриха първи случай на денга в България! Вижте какви са симптомите
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Първият случай на вирусната инфекция денга, предавана чрез комари, е диагностициран у нас преди дни, съобщи за наше печатно издание проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология.

Носителят е чуждестранен гражданин, заразен в чужбина и потърсил медицинска помощ у нас. Той е хоспитализиран в Инфекциозна болница в София, откъдето са изпратени и пробите за изследване. Мъжът вече е напуснал страната. Заболяването е потвърдено в Националната референтна лаборатория.

Денга е остра вирусна инфекция, характерна за тропическите и субтропическите райони. Вирусът се предава при ухапване от заразени с вируса комари от вида Aedes aegypti и Aedes albopictus. В Европа, както и в нашата страна, е доказано разпространението на комарите Aedes albopictus, което прави възможно разпространението на инфекцията при наличие на болни лица.

В конкретния случай няма опасност от предаване на инфекцията, тъй като чуждият гражданин е престоял за малко у нас, обясни проф. Кантарджиев. Вирусната инфекция денга протича с повишена температура, много силни и продължителни болки в мускулите, главоболие, гадене, повръщане, коремни болки и в редки случаи – с обрив и кървене.

Специфично лечение няма. Развилият клинични симптоми човек боледува по няколко месеца. В напреднал етап на разработка е ваксина срещу денга.  Това е най-разпространената арбовирусна инфекция в света с над 390 млн. случая годишно. По данни на СЗО драматично расте броят на случаите през последните десетилетия.

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

препоръчано

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 април - успех във всички начинания за Телците, лични проблеми терзаят Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 април - успех във всички начинания за Телците, лични проблеми терзаят Скорпионите
ПИК TV x
СУПЕР ИНТРИГА! Радостин Василев шокира: Синът на Теменужка Петкова е енергиен бос и медиатор между жената и дъщерята на Нотариуса! Депутатката от ГЕРБ: Лъжи! Ще се видим в съда (ВИДЕО) СУПЕР ИНТРИГА! Радостин Василев шокира: "Синът на Теменужка Петкова е енергиен бос и медиатор между жената и дъщерята на Нотариуса!" Депутатката от ГЕРБ: Лъжи! Ще се видим в съда (ВИДЕО)
ново
Днес: 123
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК