ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Гъбите често се използват в кулинарията, а някои видове гъби можем дори да си наберем сами от близката гора, но трябва да сме достатъчно опитни, за да не рискуваме здравето си.
Най-честа вкусна добавка са към ризотото, различни супи, салати, месни ястия и др. Освен че са много вкусни, гъбите се оказват и много полезни. Какво дават на тялото ни, прочетете в следващите редове.
Гъбите съдържат разнообразие от хранителни вещества, нужни за здравето на организма ни. Те са богати и на фибри, които са важни за доброто храносмилане и балансиране нивата на кръвната захар. Някои гъби имат солидно количество калий в състава си. Такива са например печурките, а калият е важен за водно-солевия баланс в нашия организъм.
След калия откриваме и селен в гъбите - важен елемент за здравето на щитовидната жлеза и укрепване на имунитета. Най-богати на селен са манатарките. Гъбите също са богати на витамин D, който е полезен за общото ни здраве, за по-лесното абсорбиране на калция и фосфора от тялото, за по-доброто ни настроение и др. Обикновено най-много витамин D имат тези видове гъби, расли под въздействието на ултравиолетови лъчи.
Гъбите са богати още на антиоксиданти, цинк, йод, желязо, витамини А, В и др. Спомагат храносмилането Както вече споменахме, гъбите са богати на разтворими и неразтворими фибри, а те са важни за правилното храносмилане. Те спомагат за по-лесното преминаване на храната през храносмилателния тракт. Но и тук, както при всяка храна, трябва да се съобразим с количеството гъби, което консумираме. Прекаляването с тях може да доведе до дехидратация и метеоризъм.
Гъбите не са подходяща храна и при стомашно-чревни заболявания. Гъба кладница например може да ни спомогне с намаляване нивата на лошия холестерол в кръвта и за балансиране на кръвната захар. Най-хубавото е, че тях можем да си набавим целогодишно, а и са много достъпни като цена.
Като състав гъбите са богати на бавни въглехидрати, протеини, фибри и вода. Те са нискокалорични и не съдържат много мазнини. Засищащи са и дори често се използват от веганите например като заместители на месото в някои ястия. Подходящи за това са гъбите кладница и гъба портобело (голяма печурка).
Гъбите съдържат и бета-глюкан - полизахарид, който има противоракови и имуностимулиращи свойства. Според някои учени дори смятат, че от гъбите трябва да се извличат полезните свойства и да бъдат използвани при противораковите лекарства. Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.


